Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Ασθενείς με φλεγμονώδη εντεροπάθεια: Πόσο κακό κάνει ο ήλιος;
Ασθενείς με φλεγμονώδη εντεροπάθεια: Πόσο κακό κάνει ο ήλιος; thumbnail

Ασθενείς με φλεγμονώδη εντεροπάθεια: Πόσο κακό κάνει ο ήλιος;

Οι ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn) και ιδιαίτερα εκείνοι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ήλιο.Η λήψη αζαθειοπρίνης και anti-TNF παράγοντα (infliximab, adalimumab, golimumab) αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και όχι μόνο σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ειδικότερα η αζαθειοπρίνη αυξάνει τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού και βασικοκυτταρικού καρκινώματος, ακόμα και στους ασθενείς που έχουν ιστορικό λήψης του φαρμάκου στο παρελθόν και το έχουν διακόψει.


Οι anti-TNF παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Αν και ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός, εντούτοις επιβάλλεται οι ασθενείς να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ιδιαίτερα το μεσημέρι), να χρησιμοποιούν καπέλο και αντιηλιακό γαλάκτωμα με υψηλό δείκτη προστασίας ακόμα και μέσα στην πόλη. Συνιστάται επίσης η ετήσια δερματολογική εξέταση από το θεράπων ιατρό ή δερματολόγο. Ο κάθε ασθενής θα πρέπει να αυτοεξετάζεται (μηνιαίως κατά προτίμηση) και να αναφέρει στον ιατρό οποιαδήποτε αλλαγή που παρατηρεί σε προϋπάρχων σπίλο (στο μέγεθος, στο χρώμα, άλγος ή αιμορραγία) ή τη δημιουργία νέου. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή η εργασία του ασθενούς είναι τέτοια που τον υποχρεώνει σε έκθεση στον ήλιο, τότε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και τα προαναφερθέντα προστατευτικά μέτρα να λαμβάνονται ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.


Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X