Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΔΝΤ: H Ελλάδα χρειάζεται 30ετή περίοδο χάριτος
ΔΝΤ: H Ελλάδα χρειάζεται 30ετή περίοδο χάριτος thumbnail

ΔΝΤ: H Ελλάδα χρειάζεται 30ετή περίοδο χάριτος

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι αναγκαία,  ξεκαθαρίζει στους ευρωπαίους δανειστές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) και αποτελεί προϋπόθεση, για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα. Μάλιστα όπως αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση του Ταμείου την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, αυτή η ελάφρυνση, πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να κάνουν οι ευρωπαίοι δανειστές.


 Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό οφείλεται στις νέες απώλειες της ελληνικής Οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων μετά το Δημοψήφισμα.


  Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος, για παλαιά και νέα δάνεια, ενώ παράλληλα όπως υποστηρίζει το Ταμείο, πρέπει να δοθεί μια σημαντική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή να δεχθούν ένα άμεσο και βαθύ στις απαιτήσεις τους από την Αθήνα. Η νέα επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εστάλη από το ΔΝΤ στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μερικές ώρες μετά την επίτευξη  συμφωνίας Ελλάδας και ευρωπαίων δανειστών.


  Στα 86 δις της χρηματοδότησης του νέου προγράμματος, περιλαμβάνονται και τα 16 δις που είναι να εκταμιευτούν από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ, Με δεδομένη την πάγια στάση του Ταμείου, υπέρ των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως το ΔΝΤ εγκαταλείπει την θέση πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να επανέλθει σε μονοπάτι βιωσιμότητας εάν η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει τις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, θεωρείται πιο πιθανό οι ευρωπαίοι να δεχτούν επιτέλους μία αλλαγή του προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

  Στα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες και δεδομένης της περιορισμένης ικανότητα της να απορροφήσει περισσότερο χρέος, χρειάζεται μια νέα διευθέτηση χρέους.

  Στην έκθεση υποστηρίζεται πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα.

  Τα στοιχεία της έκθεσης, φανερώνουν τις τρομαχτικές προοπτικές για το ελληνικό χρέος που αναμένεται να ανέβει κοντά στο 200% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη διετία. Τα ίδια στοιχεία, δείχνουν πως το χρέος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022, έναντι 142% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στην προηγούμενη  έκθεση του ΔΝΤ που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 2 Ιουλίου.


 


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X