Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / To άγχος των διακοπών: Τι είναι και πότε παρουσιάζεται;
To άγχος των διακοπών: Τι είναι και πότε παρουσιάζεται;  thumbnail

To άγχος των διακοπών: Τι είναι και πότε παρουσιάζεται;

To άγχος των… διακοπών!


Γράφει η εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου


Αφού διαβάσατε αυτό τον τίτλο, μπορεί να εκπλαγήκατε και να απορήσατε: "Τι σχέση έχει το άγχος με τις διακοπές*". Κι όμως οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν πηγή μεγάλων συναισθηματικών εντάσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητες Γιατί, όπως το διάλειμμα λίγης ώρας από το διάβασμα, έτσι και ένα χρονικό διάστημα αποχής από την καθημερινότητα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη χρονιά. Πότε όμως οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν άγχος


Θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή και άρα και στη ρουτίνα μάς δημιουργεί μια υπερένταση. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές μεταβαίνουμε ξαφνικά από τη μια κατάσταση (ωράρια, ευθύνες ρουτίνα, πρόγραμμα) στην άλλη. Οι διακοπές λοιπόν σημαίνουν ότι δεν πηγαίνουμε στο σχολείο ή στη δουλειά μας και, αν έχουμε παιδιά, δε λείπουν πια στο σχολείο και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους Έτσι, ξαφνικά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στις σχέσεις μας με τους άλλους και πιθανόν και να γίνονται ορατά και τα προβλήματα των σχέσεων, που τα επικάλυπτε η καθημερινότητα Πριν φύγουμε για διακοπές παρουσιάζεται επίσης και υπερβολική δουλειά για "κλείσιμο" υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων, κάτι που συχνά προκαλεί μια ψυχολογική υπερφόρτωση. Οι διακοπές χρειάζονται επίσης αρκετή δουλειά σε ό,τι αφορά την προετοιμασία, τον προγραμματισμό και την οργάνωσή τους Τέλος παρατηρείται η πίεση που προκαλούν οι υπερβολικές προσδοκίες οι διακοπές παρουσιάζονται με υπερβολή ως κάτι το εξαιρετέα διασκεδαστικό, το ξέγνοιαστο, το χαλαρωτικό, το ανεμπόδιστο και το συναρπαστικό. Οπως λοιπόν καθετί που έχει τέτοιο περιτύλιγμα, έτσι και οι διακοπές ενδέχεται να προκαλέσουν μια ψυχολογική πίεση αλλά και απογοητεύσεις, τελικά τα πράγματα δεν εξελιχθούν ιδανικά.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο Γυρίζω σελίδα στο άγχος- Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X