Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο – Απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο - Απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ thumbnail

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο – Απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ

Κέρδισε τη μάχη για τη συμφωνία στη Βουλή, αλλά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να κερδίσει και τον "πόλεμο" με τους βουλευτές του. Τα προαπαιτούμενα πέρασαν με 229 "ναι", αλλά χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία είχε έξι παραπάνω απώλειες. "Όχι" ψήφισαν 64 βουλευτές και "παρών" 6 βουλευτές.  Το πολυνομοσχέδιο ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. "Όχι" ψήφισαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή


Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  "όχι", μεταξύ άλλων, ψήφισαν οι Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, Βαλαβάνη, Ήσυχος, Στρατούλης , Κοδέλας, Κυρίτση,  Σωτηριου, Ζαχαρια, Χατζηλάμπρου, Σταθάς, Σκούμα, Κώτσιος, Λαπαβίτσα, Κριτσωτάκη, Χαραλαμπιδου, Γαίτάνη, Αμανατίδου, Διαμαντόπουλος. Ιωαννίδης, Μακρή, Ζερδελής, Πετράκος, Ψαρέα.


"Παρών" ψήφισαν οι  Κατριβάνου,  Καραγιαννίδης, Μιχαλάκης, Διώτη.


Έκπληξη ήταν η στάση του κ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει τα προαπαιτούμενα, ωστόσο ψήφισε υπέρ της συμφωνίας καθώς, όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε να ρίξει την Αριστερή κυβέρνηση.


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο μήνυμά του προς τους βουλευτές του ότι αν δεν έχει τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η κυβέρνηση θα πέσει. Αμέσως μετά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το μήνυμα του κ. Τσίπρα σε συνδυασμό με το τηλεφώνημα στον κ. Παυλόπουλο πυροδότησε τα σενάρια παραίτησής του ή ακόμα και προκήρυξης πρόωρων εκλογών.


Δήλωση Σακελλαρίδη


Νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προέβη στην εξής δήλωση:


"Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα".


Συνεδριάζει το Eurogroup για τη χρηματοδότηση- γέφυρα


Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας μας, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Το τελευταίο εμπόδιο ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος τελικά πείστηκε και άναψε το πράσινο φως.


Στις 11:00 το πρωί συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο που παρέδωσε το Euro Working Group για δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ, με χρήση του EFSM.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.


Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία και την Τσεχία να εκφράζουν την αντίθεσή τους.


Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τον ESM, που είναι ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο, που στηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις από το ταμείο αυτό απαιτούν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν "βλέπει λύση" για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Βρετανίας.


Στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ με μια δόση, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώσει τη Δευτέρα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.


Παράλληλα, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στην Σύνοδο Κορυφής θα περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Έχει ήδη εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το γαλλικό κοινοβούλιο.


Για να διασφαλιστεί η γρήγορη εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ, η Κομισιόν, θα μπορεί να δανειστεί τα χρήματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης χρεογράφων.


Δύσκολη μάχη για τον Τσακαλώτο


ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να αποδείξει ότι η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα που ψηφίστηκαν νωρίς σήμερα των πρωί αλλά τα μέτρα δύσκολα και επώδυνα που έπονται και αφορούν:


1. Το ξήλωμα όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την αραχή του χρόνου και δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς Από αυτά εξαιρείται μόνο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


2. Την πρόβλεψη για κονδύλια κάλυψης του δημοσιονομικού αντίκτυπου της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση στις συντάξεις του 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή κοινώς συμφωνημένα ισοδύναμα μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.


3. Πολιτικές μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, περίοδοι εκπτώσεων, άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το γάλα και τα αρτοποιεία (πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ σε επόμενο βήμα), όπως και το άνοιγμα κρίσιμων μακροοικονομικά κλειστών επαγγελμάτων (για παράδειγμα οι μεταφορές με πλοία).


Σύμφωνα με την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι κατασκευές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα.


Στην αγορά ενέργειας, η πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (εκτός αν μπορούν να βρεθούν άλλα μέτρα που να έχουν ισοδύναμη επίδραση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς).


4. Την αγορά εργασίας. Να προχωρήσει σε αυστηρή αναθεώρηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του συνδικαλισμού και των συλλογικών απολύσεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνεται από τους Θεσμούς. Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.


Στο πλαίσιο αυτών των αξιολογήσεων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.


5. Την δημιουργία ενός αναβαθμισμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση.


Σε ένα δεύτερο κομμάτι που δεν είχε την ομόφωνη συμφωνία των υπουργών οικονομικών ζητούσε να αποτιμηθούν από ανεξάρτητο εκτιμητή η αξία των υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου ή να μεταφερθεί κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας 50 δις ευρώ σε ταμείο στο Λουξεμβούργο με ελληνική διοίκηση. Μάλιστα πρότεινε το ταμείο αυτό να είναι το Institution for Growth.


6. Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, με την εφαρμογή ενός προγράμματος , υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης.


Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.


Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, με βάση ένα πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.


7. Την αποδοχή από μέρους της Αθήνας των ελέγχων από τους θεμσούς εντός της χώρας για να βελτιωθεί η εφαρμογή του προγράμματος και η εποπτεία.


Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς σε όλα τα προσχέδια των νομοσχεδίων στις σχετικές περιοχές με επαρκή χρόνο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στο κοινοβούλιο.


8. Την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών (bail in).


www.madata.gr


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X