Τέλος εποχής για την χοληστερίνη

<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD</strong></span><br /><span style="color: #000000;"> <strong>Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
</strong></span><br /><span style="color: #000000;"> <strong>Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Κάθε πέντε χρόνια η επιτροπή σύστασης διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών των ΗΠΑ (Dietary Guidelines Advisory Committee) συντάσσει μια αναφορά που επηρεάζει σε ευρεία κλίμακα την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα διατροφής και υγείας. Οι συγκεκριμένες συστάσεις επηρεάζουν άμεσα τις αναφορές στον τύπο για τη διατροφή, τους ισχυρισμούς υγείας των εταιρειών παρασκευής τροφίμων, τις συστάσεις και οδηγίες που δίνουν γιατροί και διαιτολόγοι, τη διατροφή στα σχολεία μέχρι και τον τρόπο διαφήμισης των τροφίμων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>Διατροφικές Συστάσεις 2015 και Χοληστερίνη</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 διαμορφώνουν αυτή τη φορά μια πολύ σημαντική αλλαγή θέσης σε σχέση με τις προηγούμενες, που αφορά στη χοληστερίνη και αναφέρουν τα εξής:</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">“Χοληστερόλη: Παλαιότερα, οι Διαιτητικές Οδηγίες συνιστούσαν τον περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg/ημέρα. Το 2015 η επιτροπή διατροφικών συστάσεων (DGAC) δεν θα συνεχίσει την εν λόγω σύσταση επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση χοληστερόλης μέσα από τη διατροφή και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Σε συμφωνία και με τα συμπεράσματα της αναφοράς της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA / ACC report) η χοληστερόλη είναι μια θρεπτική ουσία της οποία η αυξημένη κατανάλωση δεν καθιστά πρόβλημα.”</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων (DGAC). Αναφορά 2015, κεφάλαιο 1, σελ. 17.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Σε απλά Ελληνικά αναφέρεται ότι η κατανάλωση χοληστερίνης δεν είναι πρόβλημα για την υγεία και δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Πρόκειται για μια επαναστατική στροφή σε σχέση με τις συστάσεις των προηγούμενων 50 χρόνων που επηρέασαν και άλλαξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Με αυτή την αναφορά και σε συνδυασμό με τις <a style="outline: medium none;" href="http://drtsoukalas.com/subject.php?id=157" rel="nofollow" target="_blank"><span style="color: #000000;">νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας</span></a> που αποδεσμεύει την χρήση φαρμακευτικής αγωγής από τα επίπεδα χοληστερίνης, έπεσε και το τελευταίο προπύργιο διατροφικών και φαρμακευτικών συστάσεων σχετικά με τη χοληστερίνη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>Χοληστερίνη, ο καλός της υπόθεσης</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου “<a style="outline: medium none;" href="https://www.ianos.gr/pos-na-zisete-150-xronia-me-igeia.html" rel="nofollow" target="_blank"><span style="color: #000000;">Πως Να Ζήσετε 150 Χρόνια με Υγεία</span></a>” η χοληστερίνη παράγεται κατά το 85% από το ίδιο μας τον οργανισμό και είναι ένα βασικό συστατικό για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής. Η πρόσληψη της μέσα από την τροφή αφορά μόνο στο 15% της χοληστερίνης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Λόγω της συμμετοχής της χοληστερίνης σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, τα επίπεδα της στο αίμα ανεβαίνουν όχι γιατί προσλαμβάνουμε παραπάνω από την τροφή αλλά γιατί είναι απαραίτητη στην επιδιόρθωση βλαβών σε ιστούς και κύτταρα. <a style="outline: medium none;" href="http://drtsoukalas.com/subject.php?id=105" rel="nofollow" target="_blank"><span style="color: #000000;">Το σώμα μας αυξάνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης για να βοηθήσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.</span></a></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά, γενετικά καθορισμένα, επίπεδα χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε “φυσιολογικά” επίπεδα. Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 150-320 mg/dl.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Αν όμως ένα άτομο έχει τιμές που συνήθως κυμαίνονται για παράδειγμα κοντά στα 220 ml/dl και αυτές ανέβουν κάποια στιγμή σε υψηλότερα επίπεδα, τότε αυτό σημαίνει ότι κάπου το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη ώστε να διορθώσει μια βλάβη. Η χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος της διαδικασίας επίλυσης. Η ιδανική λύση θα ήταν να εντοπίσουμε την χρόνια φλεγμονή και να επέμβουμε βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει την διαδικασία.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Δυστυχώς αυτό το κυνήγι της χοληστερίνης οδήγησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποφυγή τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία όπως τα αυγά, το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά ή το βιολογικό βούτυρο με παράλληλη αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που οδήγησαν στην επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου και αυτοάνοσων που βιώνουμε σήμερα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το ψευδές δεδομένο που αφορά τη συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης με την υγεία μας να πάψει να επηρεάζει τις επιλογές τόσο του κοινού όσο και των γιατρών. Ευελπιστώ ότι σήμερα που βιώνουμε την επανάσταση της πληροφορίας αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.</span></p>
<div style="overflow: hidden; color: #000000; background-color: #ffffff; text-decoration: none; text-align: justify;">enallaktikidrasi.com</div>

Σχετικά άρθρα