Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τσιμπήματα από σφήκες και έντομα: Οδηγίες για γονείς
Τσιμπήματα από σφήκες και έντομα: Οδηγίες για γονείς  thumbnail

Τσιμπήματα από σφήκες και έντομα: Οδηγίες για γονείς

Ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής απαντά σε απορίες γονέων

 


Τσίμπηματα το καλοκαίρι 


Τι πρέπει να κάνουμε αν τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα το παιδί;


Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση.Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά! Αν αυτό δεν είναι εφικτό και το παιδί τσιμπηθεί,πρέπει να δράσουμε γρήγορα.


Πώς αφαιρούμε το κεντρί;


Αν το τσίμπημα είναι από μέλισσα,θα έχει μείνει το κεντρί στο τραύμα.Χρειαζόμαστε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών γιά να το αφαιρέσουμε(ευτυχώς οι περισσότερες μαμάδες έχουν ένα πρόχειρο).Αμέσως μετά βάζουμε στο τραύμα αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβίωση,που μπορεί να χρειασθεί ναα επαναλάβουμε μετά αρκετές ώρες.

Αν πρηστεί το δέρμα πολύ τι κάνουμε;


Η αντίδραση στο τσίμπημα διαφέρει πολύ ,ανάλογα με το άτομο και την ηλικία του.Μπορεί να πονέσει μόνο την στιγμή της ένεσης ή να αντιδράσει έντονα.Το δηλητήριο του κεντριόυ μπορεί να προκαλέσει πόνο,μούδιασμα,πρήξιμο,κοκκίνισμα,ακόμα και γενικευμένες αντιδράσεις,όπως οξεία νεφρική ανεπάρκεια,γενικευμένη αλλεργία και σόκ.


Δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων αν κάποιος είναι αλλεργικός σ'ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.Επειδή όμως ένα γενικά αλλεργικό άτομο είναι πιό εύκολο να είναι αλλεργικό καί στις σφήκες,αυτά τα άτομα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.Οσοι μπορεί να κάνουν έντονη αλλεργική αντίδραση πρέπει να 'εχουν πάντα μαζί τους μία αυτόματη ένεση αδρεναλίνης(ο παιδίατρός τους μπορεί να τους κατατοπίσει και εκπεδεύσει στην σωστή χρήση της) ,η χρήση της οποίας θα τους επιτρέψει να φθάσουν …ζωντανοί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.


  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X