Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα με το… "βιάγκρα"
Τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα με το... "βιάγκρα"  thumbnail

Τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα με το… "βιάγκρα"

Στις αρχές του μήνα, η συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA) ψήφισε υπέρ της έγκρισης του πρώτου φαρμάκου για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.


Το φάρμακο λέγεται flibanserin και είχε υποβληθεί για έγκριση άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν, αλλά δεν είχε λάβει θετική γνωμοδότηση διότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα οφέλη του υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους του. Αυτή τη φορά, με μία επιπλέον μεγάλη μελέτη, ψηφίστηκε με 18 ψήφους υπέρ και 6 κατά. 

Αν και οι αποφάσεις των συμβουλευτικών επιτροπών του FDA δεν είναι δεσμευτικές, ο οργανισμός συνήθως τις επικυρώνει. Ετσι, τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να εγκριθεί η κυκλοφορία του φαρμάκου στις ΗΠΑ, οπότε θα εκκρεμεί ανάλογη έγκριση στην Ευρώπη.


Το flibanserin δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αναμένεται να αυξάνει όχι μόνο τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και τη διέγερση.


Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών, προσβάλλοντας μία στις δέκα, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική. Επομένως η επινόηση του νέου φαρμάκου αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουν οι γυναίκες ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτό. 

Οπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, έτσι και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η προσεγμένη επιλογή των γυναικών που θα το λάβουν. Η σεξουαλική επιθυμία έχει τρεις παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε να συνεκτιμούμε κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία: α) τη βιολογική (λ.χ. ορμόνες), β) τα κίνητρα της γυναίκας να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα, και γ) το πώς αντιδρά ή αντιλαμβάνεται τα σεξουαλικά ερεθίσματα που της παρέχονται. 

Φυσικά, η μία παράμετρος μπορεί να επηρεάζει τις υπόλοιπες, επομένως η τροποποίηση της μιας (π.χ. της βιολογικής με κάποιο φάρμακο) ενδέχεται να επηρεάσει θετικά και τις άλλες. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση που συνεκτιμά τις τρεις παραμέτρους συν τη σχέση, την προσωπικότητα, τη γενική ψυχική διάθεση, την κόπωση και άλλα χαρακτηριστικά της γυναίκας.


Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X