Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / To κόλπο με τη ζυγαριά και τον καθρέφτη: Βοηθά να χάσεις κιλά!
To κόλπο με τη ζυγαριά και τον καθρέφτη: Βοηθά να χάσεις κιλά! thumbnail

To κόλπο με τη ζυγαριά και τον καθρέφτη: Βοηθά να χάσεις κιλά!

Βοηθά να χάσεις κιλά! Το κόλπο με τη ζυγαριά και τον καθρέφτη


 


Κείμενο της συμβούλου διατροφής Αλίκης Πανοπούλου


 


H επιστροφή είναι μια σημαντική και χρήσιμη έννοια· που βοηθά πολύ τους θεραπευόμενούς μου.


 


Η έννοια της επιστροφής βοηθά επίσης να σταματήσει το γνωστό σενάριο: «χάλασα τη δίαιτα, έτσι αρχίζω τωρα να τρώω ασύστολα και μετά ξαναρχίζω δίαιτα, πιο σκληρή μάλιστα, για να ισοφαρίσω, να εξισορροπήσω το βάρος που έβαλα».


 


Αυτή η συνεχεία «τη χάλασα μεν, αλλά συνεχίζω κανονικά το πρό­γραμμα της διατροφής μου»- δημιουργεί αυτομάτως μια πρώτη σταθε­ρά.


 


Μοιάζει με επαναληπτική άσκηση, αλλά χωρίς κόπο και πόνο. Και καθώς οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με το βάρος τους, όπως είπαμε, είναι συνηθισμένοι να κινούνται στα άκρα, μεταξύ στέρησης και βουλι­μίας, έχουν ανάγκη από μια κατάσταση σταθερότητας.


 


Παράλληλα βοηθιούνται γιατί αντικρίζουν τις βουλιμίες τους, που είναι ανάγκες για γεύση, κι εφόσον συνεχίζουν το πρόγραμμα, συνεχί­ζουν να υπάρχουν κι αυτές. Δεν τις αποφεύγουν, δεν τις ξεχνούν, δεν τις θάβουν, ούτε και τις απομακρύνουν μέσα στην εβδομάδα τους. Το σημαντικότερο όμως που αντικρίζουν είναι ο φόβος τού «πάχυνα.


 


Και ένα άλλο σπουδαίο επίτευγμά τους είναι ότι προσφέρουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να θέλουν να φάνε, να έχουν πεινάσει, να μην έχουν υπάρξει «εντάξει», να μην έχουν αντέξει, να έχουν επιθυμήσει. Αυτό το τελευταίο γίνεται αντιληπτό μόνο πολύ αργότερα και αποτελεί επίσης μια πράξη προόδου.


 


Δεύτερο κόλπο βοήθειας – Η ζυγαριά


 


Προτείνω το καθημερινό ζύγισμα: «ξυπνάτε, πάτε τουαλέτα, πλένετε τα δόντια σας, ζυγίζεστε, ντύνεστε».


 


«Α, πα, πα, πα!» είναι η πρώτη αντίδραση. «Θα ζυγίζομαι μόνο εδώ, στη ζυγαριά σας».


«Εγώ σας προτείνω να το κάνετε κάθε μέρα, και το οποίο συναισθημα μέσα σας, δημιουργείται όταν αντικρίζετε το βάρος σας, το συζητάμε εδώ. Να ξέρετε ότι δεν έχετε να φοβάστε ή να ντρέπεστε το βάρος που βλέπετε στη ζυγαριά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζουμε κι όχι κάτι από το οποίο πρέπει να κρυβόμαστε. Όταν θα είστε έτοιμοι, να ζυγίζεστε καθημερινά. Πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει».


Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος αρχίζει να παχαίνει, αποφεύγει τη ζυγαριά. Δεν αντέχει να βλέπει το αποτέλεσμα, επειδή το βιώνει σαν έγκλημα που έχει διαπράξει. Αρκετοί από τους ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο μου για πρώτη φορά, όταν τους ρωτώ πόσα κιλά είναι, μου απαντούν: «Δεν ξέρω».


Άλλοι, ανεβαίνοντας στη ζυγαριά, με παρακαλούν να μην τους πω το βάρος τους, ενώ άλλοι με ρωτούν αν μπορώ να μην τους ζυγίσω. Η διάσταση που παίρνει το βάρος τους είναι εφιαλτική. Το βάρος είναι ένα «φταίω , αλλά δεν θέλω να το δω.


Εμείς μπαίνουμε στη διαδικασία να τα δούμε όλα – και πάνω από όλα τον φόβο τού «πάχυνα».


Τρίτο εργαλείο βοήθειας Ο καθρέφτης.


Ένα πολύτιμο εργαλείο σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια αδυνατίσμα­τος είναι το καθρέφτισμα του σώματος καθημερινά. Πάντα τονίζω ότι θα πρέπει να υπολογίζουν το πότε είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το κάθε βοήθημα-εργαλειο που προτείνω. Να μην πιέζονται.


Σιγά σιγά κατακτούν τη δυνατότητα να κοιτιούνται γυμνοί σε ολό­σωμο καθρέφτη και μάλιστα πολύ συχνά.


Αυτό το σημείο αποτελεί άλλη μία υπέρβαση.


Οπότε με όλα αυτά τα εργαλεία βλέπουν τι μπορούν να καταφέρουν κι αυτό εντέλει ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους.


 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο Εγώ και η ανάγκη μου για τροφή – Εκδόσεις Όπερα 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X