Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Χολή: Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Χολή: Όσα πρέπει να γνωρίζεις thumbnail

Χολή: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η χοληδόχος κύστη εντοπίζεται στο κυστικό βόθρο, στον τετράπλευρο λοβό του ήπατος και έχει σχήμα αχλαδιού. Αποτελείται από τον πυθμένα, το σώμα, τον αυχένα ή θύλακο του Hartmann, που καταλήγει στο κυστικό πόρο ο οποίος έχει μήκος περίπου 3-4 cm και ενώνεται (αναστομώνεται) με τον ηπατικό πόρο σχηματίζοντας τον χοληδόχο πόρο με μήκος 7-10 cmκαι διάμετρο περίπου 3-5 mm, και εκβάλλει στο δωδεκαδάκτυλο , μαζί με τον παγκρεατικό πόρο, στα 10-12 cm από τον πυλωρό.

 


Η λιθίαση των χοληφόρων είναι το πιό συχνό πρόβλημα και εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50 έτη και κυρίως σε γυναίκες. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί :


  • Η παχυσαρκία.

  • Χρόνιες παθήσεις του λεπτού εντέρου.

  • Υπερλιπιδαιμία.

  • Κίρρωση του ήπατος.

  • Αυξημένη πρόσληψη λίπους και πρωτεινών.

  • Αιμόλυση.


Έχουμε τρεις τύπους χολολίθων τους χοληστερινικούς, τους χολερυθρινικούς και τους μικτούς .

Το άλγος είναι το πιό συχνό σύμπτωμα και εντοπίζεται στην δεξιά πλάγια κοιλία κάτω από το πλευρικό τόξο, και μπορεί να αντανακλά στην οσφυική χώρα ή στον δεξιό ώμο. Εμφανίζεται μετά από λιπαρά κυρίως γεύματα.

Ακόμη μπορεί να έχουμε ναυτία, έμετο , δυσπεπτικά ενοχλήματα ( οι ασθενείς νομίζουν οτι το πρόβλημα είναι από το στομάχι τους ).

Σε επιπλοκές έχουμε πυρετό, διανοητική σύνχηση , αρτηριακή υπόταση ( οξεία χολοκυστίτιδα) καθώς ακόμη ίκτερο, παγκρεατίτιδα (από λίθο στον χοληδόχο πόρο) οι οποίες είναι πολύ σοβαρές καταστάσεις για την ζωή του ασθενούς.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η χολολιθίαση στο 60%-40% είναι ασυμπτωματική. Η ασφαλέστερη και οικονομικότερη παρακλινική μέθοδος είναι το υπερηχογράφημα και σε ιδιάζουσες περιπτώσεις με υπολογιστική τομογραφία ( CT ) , μαγνητική παλίνδρομη χολαγγειοπαγρεατογραφία (MRCP) ,ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγρεατογραφία (ERCP ) , ραδιοισοτοπική χολαγγειογραφία, σπινθηρογράφιμα χοληφόρων ( HIDA ) .

Η θεραπεία είναι κατ” εξοχήν η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και το GOLDEN STANDARD είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή με όλα τα πλεονεκτήματα που ακολουθούν την λαπαροσκόπηση.

iator.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X