Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μεγάλο σκάνδαλο για τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ!Τι συνέβη;
Μεγάλο σκάνδαλο για  τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ!Τι συνέβη; thumbnail

Μεγάλο σκάνδαλο για τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ!Τι συνέβη;

Με βαρύτατα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος είναι  αντιμέτωπα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και  τα μέλη  του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ταμείου καθώς φέρονται με τις ενέργειες τους που αφορούν την αξιοποίηση 28 ακινήτων να ζημίωσαν το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.


Η εισαγγελία διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικκές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του  δημοσίου για πωλήσεις ακινήτων που έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι διώξεις αφορούν το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων που είχε την ευθύνη για την εισήγηση  των τιμών για τις πωλήσεις των 28 συνολικά ακινήτων που τα μέλη του διώκονται για απιστία  ενώ τρία  μέλη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση, αδίκημα που αφορά το γεγονός ότι δεν κατέθεταν  μαζί με το κεφάλαιο και τους τόκους, ως όφειλαν, την ίδια ημέρα  της πώλησης του ακινήτου.

Αφορμή για την έρευνα  στάθηκε αναφορά που υπέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά και μετά την έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελείς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου αποφάνθηκαν στο πορισμα τους ότι οι επίμαχες πωλήσεις των ακινήτων έγιναν σε τιμές μή συμφέρουσες.


Η συνολική ζημιά του δημοσίου  υπολογίζεται από τους εισαγγελείς σε περίπου 600 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το κατασταστικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του δεν αντιμετωπίζουν ποινικές  και αστικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις τους που προηγουμένως έχουν  εγκριθεί  απο το επιστημονικό  συμβούλιο  και το Ελεγκτικό Συνεδρίο,  όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Έτσι,  τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση  και όχι για απιστία.

Στο  ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια σε εκτέλεση του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.
Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμισθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους ( Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. Ευρώ ενω το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρ'ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποιήση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να ειναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενω αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα, σημειώνεται ότι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση το ποσό των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 15 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).
Επιπλέον  γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττει μικρότερο τίμημα.

-Δεν εκτιμήθηκε η αξία γης στις περιπτώσεις που απέμενε συντελεστής δόμησης σε κάποια ακίνητα ( Υπ. Δικαιοσύνης και Γενικό Χημείο του Κράτους)

-Δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (υπ. Παιδείας)

-Συνομολογηθηκαν επαχθής μισθωτικοί όροι που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Σε ότι αφορά την ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πράξη της υπεξαίρεσης προέκειψε ότι ενω τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Ανάλογα υποθεση  για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου αποτελεί και η δεύτερη δικογραφία που ερευνήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς και αφορά γνωστό εμπορικό κέντρο.

Με τον ίδιο τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε το δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση.

Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπραχθεί απιστία σε βάρος του δημοσίου.

Την υποθεση  θα χειριστεί  ο ανακριτής διαφθοράς Κωνσταντίνος Σαργιώτης.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X