Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Bαρουφάκης: Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B
Bαρουφάκης: Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B thumbnail

Bαρουφάκης: Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στο CNN ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε Plan B, το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό το εναλλακτικό σχέδιο δεν αφορούσε την έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά την δημιουργία ρευστότητας. Το γεγονός ότι δεν έλαβε το "πράσινο φως" να το εφαρμόσει, ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Πολ Κρούγκμαν ότι είναι σοκαριστικό ότι η Ελλάδα δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

"Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Eίχαμε Plan B. Το εξελίξαμε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, που μας είχε δώσει εντολή να το κάνουμε".

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη το πρόβλημα ήταν πως μόλις έκλεισαν οι τράπεζες μας η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει το Plan B.

Το Plan B δεν αφορούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά την δημιουργία ρευστότητας σε ευρώ που θα μας έδινε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και διαπραγματευτικής δύναμης.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως δεν πήρε το πράσινο φως να το ενεργοποιήσει και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα πως η κυβέρνηση και ο ίδιος έκαναν λάθη στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
 
"Έγιναν λάθη, σίγουρα. Πρέπει να είναι κανείς πολύ ξεροκέφαλος για να υποστηρίζει ότι δεν έκανε λάθη, ειδικά κατά την διάρκεια μιας πεντάμηνης περιόδου εξαιρετικά σφοδρών διαπραγματεύσεων ενάντια πιστωτών που δεν τους ενδιέφερε να έχουν μια ορθολογική διαπραγμάτευση" σημείωσε.

Όσον αφορά τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι αποφάσισε πως η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί, ενώ ο ίδιος θεώρησε ότι πρέπει να παραιτηθεί. Αναγνωρίζω ωστόσο ότι το επιχείρημα του είναι εξίσου ισχυρό με το δικό μου, τόνισε.

"Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αντιμέτωπος με μια απίστευτα δύσκολη επιλογή. Να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί" σημείωσε χαρακτηριστικά.

O ίδιος επανέλαβε ότι οι πιστωτές έκαναν πραξικόπημα κατά του ελληνικού λαού, κλείνοντας τις τράπεζες γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει στην κρίση του λαού το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.


www.real.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X