Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σε ένα παιδί
Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σε ένα παιδί  thumbnail

Πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σε ένα παιδίΕνισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας


Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).Τα παιδιά αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού ήδη από τη βρεφική ηλικία, καθώς βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Το παιδί "ρουφάει" στην κυριολεξία τον τόνο της φωνής του γονιού, τη γλώσσα του σώματός του αλλά και κάθε του έκφραση, με αποτέλεσμα οι πράξεις και τα λόγια του γονιού να επηρεάζουν την αναπτυσσόμενη εικόνα του εαυτού του παιδιού όσο τίποτε άλλο.

Έτσι, ο έπαινος για οτιδήποτε καλό και σωστό έκανε το παιδί, όσο μικρό και αν είναι το κατόρθωμά του, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να αισθανθεί το παιδί επιτυχία και περηφάνεια. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει κακό στο παιδί που θα επαναπαυθεί και δεν θα προσπαθήσει περισσότερο: αυτό δεν είναι σωστό και, μάλιστα, ισχύει το αντίθετο: ο έπαινος αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να προσπαθήσει το παιδί και να διαπρέψει και σε άλλους τομείς.

Οι γονείς θα πρέπει ν' αποφεύγουν τις μειωτικές συγκρίσεις με άλλα παιδιά ή τις διαρκείς παρατηρήσεις προς το παιδί. Το να του επιτρέπουν να κάνει πράγματα μόνο του θα του δώσει μια αίσθηση ελέγχου και υπεροχής και θα το βοηθήσουν να νιώσει καλά για τον εαυτό του.

Επιβραβεύστε το παιδί σας πιο συχνά

Αν ένας γονιός μετρήσει πόσες φορές μέσα στη μέρα αντιδρά αρνητικά ή λέει κάτι αρνητικό στο παιδί του θα εκπλαγεί! Συχνά οι γονείς κάνουν περισσότερη κριτική απ' ότι επαινούν το παιδί. Πως όμως θα ένιωθε ο γονιός αν, για παράδειγμα, το αφεντικό του ή ο/η σύζυγός του του φερόταν με τον ίδιο τρόπο, ακόμα και αν είχε καλές προθέσεις;

Η καλύτερη στρατηγική είναι να επισημαίνει κανείς στο παιδί τι κάνει σωστά και να το επιβραβεύει ειδικά για τη συγκεκριμένη πράξη και όχι να του λέει κάτι γενικό και αόριστο, όπως ένα σκέτο μπράβο ή "είσαι καλό παιδί".

Τέτοιου είδους δηλώσεις ευνοούν την επανεμφάνιση της επιθυμητής συμπεριφοράς και μειώνουν την πιθανότητα ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Οι ανταμοιβές θα πρέπει να είναι γενναιόδωρες, όπως η αγάπη του γονιού, η προσοχή του, αγκαλιές και φιλιά, κομπλιμέντα και όχι υλικά αγαθά.


Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών τους, αλλά είναι υπεύθυνοι και για να δείξουν την αγάπη τους στο παιδί. Όταν ακόμη και η επιδιορθωτική καθοδήγηση σε περίπτωση σφάλματος ή άσχημης συμπεριφορά του παιδιού γίνεται με αγάπη, αυτό κάνει όλη τη διαφορά για το παιδί. Το να καταλάβει το παιδί ότι οι γονείς το αγαπούν άνευ όρων, ακόμα και αν δεν τους αρέσουν κάποιες από τις συμπεριφορές του, είναι σημαντικό για την ψυχική του υγεία.Οι γονείς θα πρέπει να δεχθούν ότι και οι ίδιοι υπόκεινται στους ίδιους ανθρώπινους περιορισμούς όπως όλοι και ότι δεν είναι αλάνθαστοι! Και οι γονείς έχουν τα δυνατά και τ' αδύνατα σημεία τους, και συχνά η υπομονή τους φτάνει στα όρια της.

Είναι σημαντικό για τον κάθε γονιό ν' αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό του, το σύζυγο και τα παιδιά του. Οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι το να είναι κανείς γονιός είναι κουραστική εργασία και χρειάζονται διαλείμματα ψυχικής ξεκούρασης και χαλάρωσης. Ακόμα και αυτό έχει σημασία -όχι μόνο για το γονιό- για το παιδί, που μαθαίνει ότι πρέπει να φροντίζουμε για την ψυχική μας υγεία.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X