Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Φόρο “λίπους” προτείνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Φόρο “λίπους” προτείνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία thumbnail

Φόρο “λίπους” προτείνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Την αξιοποίηση της αύξησης του ΦΠΑ στη «μάχη» για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, κατά τα διεθνή πρότυπα, ζητούν οι καρδιολόγοι.


Πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προς το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως το κριτήριο για την αύξηση ή όχι του φόρου στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων θα πρέπει να είναι η διατροφική τους αξία και το κατά πόσο επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, ανθρακούχα αναψυκτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών, άλατος ή ζάχαρης θα μπορούσαν να περάσουν στον υψηλό συντελεστή, ενώ τα πιο υγιεινά (λάδι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια) να παραμείνουν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.


«Μια νομοθετική πρωτοβουλία προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση, αφενός θα συμβάλλει στην πρόληψη υγείας και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, αφετέρου θα αποτελέσει θετικό παράγοντα -σε βάθος χρόνου – για την εξοικονόμηση πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα. Ταυτόχρονα, μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία θα συμβάλλει έμπρακτα στη συγκράτηση τιμών σε (υγιεινά) προϊόντα, που τόσο ανάγκη έχει ο πολίτης αυτήν την περίοδο», λέει χαρακτηριστικά η ΕΚΕ. Και συμπληρώνει: «χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Δανία έχουν θεσπίσει ήδη υψηλούς φόρους για ανθυγιεινά τρόφιμα, με στόχο την επίτευξη συνθηκών καλύτερης υγείας, όπως περιγράφεται και στο σχετικό άρθρο του BMJ [Taxing unhealthy food and drinks to improve health. BMJ2012;344:e2931]. Επιπρόσθετα, σε συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σχετικά με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ο ΟΗΕ αναγνώρισε το θετικό ρόλο για την ανθρώπινη υγεία που έχει η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων, γεγονός που δεν πρέπει να αγνοήσουμε».


virus.com.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X