Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Αποστροφή στο σεξ και πράγματα που σιχαινόμαστε
Αποστροφή στο σεξ και πράγματα που σιχαινόμαστε  thumbnail

Αποστροφή στο σεξ και πράγματα που σιχαινόμαστε

Τι σημαίνει η «αποστροφή» για το σεξ;


Απαντά ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Πέτρος ΣκαπινάκηςΈνα άτομο με διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής παρουσιάζει μια έντονη αποστροφή για σεξουαλική επαφή ή συγκεκριμένα μέρη της (για παράδειγμα το να βλέπει ένα πέος, το να βλέπει σπέρμα, να τον αγγίζουν). Η αποστροφή στο σεξ είναι ένας ακραίος τύπος διαταραχής της σεξουαλικής διέγερσης και συχνά συνοδεύεται με περιορισμένη επιθυμία του ατόμου να κάνει έρωτα.


Ποια είναι η αιτία του προβλήματος της "αποστροφής" για το σεξ;


Το πρόβλημα της αποστροφής για το σεξ μπορεί να οφείλεται στην ρύθμιση των ορμονών. Στις μέρες μας, ερευνάται η πιθανότητα ασεξουαλικών ατόμων. Αυτά είναι άτομα που δεν έχουν καμία επιθυμία για σεξουαλική επαφή, πιθανώς επειδή παρουσιάζουν έλλειψη μιας συγκεκριμένης ουσίας στο σώμα τους.


Μπορεί να υπάρχει μια εξειδικευμένη αποστροφή, για παράδειγμα σχετικά με το σπέρμα, το πέος σε στύση, κ.λ.π. Σεξουαλική βία, κατά τη διάρκεια της παιδικής ή μεγαλύτερης ηλικίας, αποτελεί συχνά αιτία για μετέπειτα σεξουαλική αποστροφή. Επίσης το άγχος, η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ο φόβος της εγκυμοσύνης, προβλήματα σχέσεων και κατάθλιψης μπορεί να προκαλέσουν την αποστροφή.


Πως μπορεί να θεραπευτεί το πρόβλημα της αποστροφής για το σεξ;


Η θεραπεία διαμορφώνεται με βάση την αιτία που προκάλεσε την αποστροφή προς τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο σεξολόγος έχει εξειδικευτεί σ' αυτό. Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία. Η αποστροφή συνήθως θεραπεύεται όπως αντιμετωπίζεται μια κρίση άγχους, δηλαδή δια μέσου της «έκθεσης». Αυτό σημαίνει ότι το άτομο εκτίθεται, σιγά σιγά, στους φόβους του έτσι ώστε αυτοί να απομακρύνονται ή να περιορίζονται και να εξαφανίζονται. Αυτό γίνεται σταδιακά και κάτω από την καθοδήγηση ειδικού. Επίσης χρησιμοποιείται ψυχοθεραπεία που προσπαθεί να επηρεάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα σχετικά με τη σεξουαλική επαφή. Εάν στην εμφάνιση του προβλήματος έχουν παίζει ρόλο κάποια προηγούμενη σεξουαλική κακοποίηση ή άλλες τραυματικές εμπειρίες είναι σημαντικό να συζητηθούν και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν. Το άγχος μπορεί να περιοριστεί μέσω ασκήσεων χαλάρωσης και αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που το προκάλεσαν. Θεραπεία σχέσης μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση που εντοπίζονται προβλήματα στη σχέση ή προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X