Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πότε και πώς ο Ντράγκι θα ανοίξει την «κάνουλα» της ρευστότητας
Πότε και πώς ο Ντράγκι θα ανοίξει την «κάνουλα» της ρευστότητας thumbnail

Πότε και πώς ο Ντράγκι θα ανοίξει την "κάνουλα" της ρευστότητας

Συνετή διαχείριση των ενεχύρων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει η στρατηγική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την εβδομαδιαία αύξηση της ρευστότητας του Έκτακτου Μηχανισμού.

Ουσιαστικά, ο Μάριο Ντράγκι ανοίγει την στρόφιγγα της ρευστότητας, τόσο όσο ώστε να μην απορροφηθούν τα περιορισμένα ενέχυρα ύψους περίπου 7-8 δισ. ευρώ και τα οποία μετά την τελευταία αύξηση του haircut αντιστοιχούν σε δυνητική ρευστότητα μέσω του ELA ύψους 4-5 δισ. ευρώ κατ ανώτερο.

Αυτός είναι ο λόγος, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές το άνοιγμα της ρευστότητας είναι 900 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

Η ρευστότητα αποκτά κρίσιμο μέγεθος εξαιτίας της θωράκισης που προσφέρουν τα capital controls ωστόσο το σύστημα πρέπει άμεσα να ανοίξει έτι περαιτέρω τα όρια κυρίως για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Μείωση του haircut

Όλα, όμως, θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες όταν και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών της Ελλάδας, τουλάχιστον από το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Με δεδομένο ότι η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο και σε συνδυασμό με την επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου και όχι αργότερα εάν όλα κυλήσουν ομαλά τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τον βηματισμό της σε σχέση με την στήριξη των ελληνικών τραπεζών".

Αυτό τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας που, ωστόσο, δεν παραλείπει να επαναλάβει ότι όλα αυτά θα γίνουν, εφόσον η κυβέρνηση κερδίσει τον χρόνο του Αυγούστου.

Εάν και εφόσον όλα πάνε κατ' ευχήν τότε οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Μάριο Ντράγκι να πάρει πίσω την τελευταία αύξηση του haircut στα ενέχυρα, δίνοντας έτσι ανάσα στην δεξαμενή των εγγυήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανεισθούν μέσω του ELA.

"Τότε θα είχε ουσιαστικό νόημα και η χορήγηση μεγαλύτερης ρευστότητας από την ΕΚΤ. Διότι το ζητούμενο πλέον είναι να υπάρχουν τα απαραίτητα ενέχυρα για την άντληση της ρευστότητας", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ενισχυτικά προς την κατεύθυνση μείωσης του haircut στα πρότερα επίπεδα δρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και, η πρώτη μικρή αλλά σημειολογικής σημασίας αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.


Διαβάστε περισσότερα στο www.real.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X