Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Τι παθαίνεις στο σεξ από το πολύ πορνό
Τι παθαίνεις στο σεξ από το πολύ πορνό  thumbnail

Τι παθαίνεις στο σεξ από το πολύ πορνό

Η συστηματική ενασχόληση με το πορνό μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στις αληθινές σχέσεις των ανδρών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Όπως έδειξε, όσοι βλέπουν πορνό αρκετές φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, εξαρτώνται περισσότερο από αυτό για να επιτύχουν και να διατηρήσουν την ερωτική διέγερση στη διάρκεια του σεξ.


Ταυτοχρόνως, όμως, τους κάνει να ανησυχούν για τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι και για την εικόνα του σώματός τους, με συνέπεια να απολαμβάνουν ολοένα λιγότερο το σεξ.


Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από 487 νεαρούς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 29 ετών, άλλοι εκ των οποίων έβλεπαν πορνό σποραδικά, άλλοι συστηματικά και άλλοι καθόλου.


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Sexual Behavior», όσο περισσότερη πορνογραφία έβλεπαν οι άντρες, τόσο πιθανότερο ήταν και να ζητούν από την/τον σύντροφό τους συγκεκριμένες πορνογραφικές πράξεις που είχαν δει.


«Η πορνογραφία είναι πολύ περισσότερα από απλή φαντασίωση. Όσα διαδραματίζονται στην οθόνη μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αληθινή ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρα Άνα Μπρίτζες, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.


Και επισήμανε ότι πολύ συχνά το πορνό εστιάζεται σε πράξεις βίας και ταπείνωσης, παραβλέποντας εντελώς το τρυφερό άγγιγμα, τα φιλιά, το γέλιο και την λεκτική επαφή των εμπλεκομένων – και αυτό, μόνο καλό δεν μπορεί να κάνει στις αληθινές ερωτικές επαφές.


 


Οι ερευνητές προειδοποιούν: το πορνό βλάπτει σοβαρά το μυαλό των αντρών!

Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν κάποιος βλέπει πορνογραφικό υλικό, συρρικνώνεται ο εγκέφαλός του και επηρεάζεται η σεξουαλική του διέγερση, ενώ παράλληλα καθίσταται λιγότερο αποτελεσματικός στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών.

Προτού, ωστόσο, οι γυναίκες αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτήν την έρευνα ως επιχείρημα και πριν οι άντρες «τα βάψουν μαύρα», τονίζουμε ότι εμείς απλά… αναφέρουμε μια έρευνα, η οποία ωστόσο -όπως επισημαίνεται στο τέλος- επιδέχεται περαιτέρω… ερευνών!

Όπως αναφέρει, λοιπόν, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, για πρώτη φορά ερευνητές βρήκαν ότι η συχνή παρακολούθηση σεξουαλικών εικόνων μπορεί να αποβεί σωματικά βλαπτική.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck στο Βερολίνο βρήκαν, ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι νιώθουν κινητοποίηση, ότι έχουν κάποιο κίνητρο ή ανταμοιβή, συρρικνώνεται και εργάζεται λιγότερο αποτελεσματικά.

Έτσι, οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολύ πορνό είναι πιθανό να χρειάζονται όλο και περισσότερο ανάλογο περιεχόμενο, για να επιτευχθεί η ίδια σεξουαλική διέγερση.

Οι ερευνητές, προσθέτει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη μικρότερο ραβδωτό σώμα –το τμήμα ανταμοιβής του εγκεφάλου- μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στην πορνογραφία.

«Δεν είναι ξεκάθαρο, αν το να βλέπει κανείς πορνό οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλο, ή αν οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με συγκεκριμένο τύπο εγκεφάλου, βλέπουν περισσότερο πορνό» δήλωσε η Dr Simone Kuhn.

«Βρήκαμε ότι ο όγκος του ραβδωτού σώματος ήταν μικρότερος, όσο πιο πολύ περιεχόμενο πορνό ανέφεραν ότι παρακολουθούν οι συμμετέχοντες. Ακόμη, βρήκαμε ότι μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, που αποτελεί και μέρος του ραβδωτού σώματος και ενεργοποιείται όταν το άτομο βλέπει σεξουαλικά ερεθίσματα, εμφανίζει μικρότερη ενεργοποίηση όσο πιο πολύ πορνό “καταναλώνει” κανείς» πρόσθεσε η ίδια.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, η Dr Kuhn και ο συνεργάτης της Jurgen Gallinat από το πανεπιστήμιο Charite του Βερολίνου, ζήτησαν από 64 υγιείς άντρες ηλικίας από 21 έως 45 ετών να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο, γύρω από τις συνήθειές τους αναφορικά με το πορνό.

«Φωτογράφισαν» ακόμη τους εγκεφάλους των αντρών, για να μετρήσουν τον όγκο τους και να δουν πώς αντιδρούσαν σε εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές στους άντρες που… απείχαν από το πορνό, συγκριτικά με εκείνους που δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν τακτικά ανάλογα βίντεο ή εικόνες.

Βέβαια, για να μην σας τρομάξουμε… κάποιοι άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η πορνογραφία με μέτρο κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι βλαπτική.

«Τα πάντα είναι κακά όταν είναι σε υπερβολικό βαθμό» ανέφερε ο Dr Gregory Tau από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες γύρω από το θέμα αυτό.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν άτομα με κάποιο είδος εγκεφάλου, που είναι πιο ευαίσθητο σε αυτές τις συμπεριφορές, ή ότι η υπερβολική χρήση πορνό να διαιωνίζει ή να προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο. Ή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο JAMA Psychiatry.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X