Αρχική / More / Life stories / Βίκτωρας Ρέστης: Ποιος ο εφοπλιστής που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση;
Βίκτωρας Ρέστης: Ποιος ο εφοπλιστής που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση; thumbnail

Βίκτωρας Ρέστης: Ποιος ο εφοπλιστής που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση;

Ποιος ο εφοπλιστής, Βίκτωρας Ρέστης, που κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης;


Εκτός της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ο εφοπλιστής, ο στενός τους συνεργάτης, αλλά και οι πρώην αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για:


Ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα, ανάμεσά τους και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ασκήθηκε σε βάρος του γνωστού εφοπλιστή και επιχειρηματία,Βίκτωρα Ρέστη, μετά από εισαγγελικό πόρισμα – φωτιά, που περιγράφει ένα σύστημα εκβιασμών που δρούσε στα πρότυπα της ιταλικής μαφίας. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του εφοπλιστή, επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης.Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, που διενήργησαν τέσσερις Εισαγγελείς με επικεφαλής την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, ο εφοπλιστής και ο συνεργάτης του, οργάνωσαν με πρώην αστυνομικούς και μπράβους, ολόκληρη εγκληματική οργάνωση η οποία τακτοποιούσε οικονομικές εκκρεμότητες με εκβιασμούς, απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμα και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.


Το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η συμπεριφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας είχαν ηγετικό ρόλο και η οποία δρούσε συστηματικά με υποδομή και με συστήματα παρακολούθησης όσο και με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό βλάβης των παρακολουθούμενων προσώπων, αφού γινόταν χρήση αυτών σε εκβιασμούς και σε σχεδιασμό επικίνδυνων επιθέσεων στους παθόντες".Είχαν δικό τους “βαλιτσάκι”


Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί από αστυνομικούς και αλλοδαπούς μπράβους, κυρίως αλβανικής καταγωγής, ενώ ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο γνωστός εφοπλιστής και ο πρώην στενός συνεργάτης του είχαν εφοδιαστεί και με δικό τους ”βαλιτσάκι” ώστε να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των θυμάτων τους αλλά και συνεργατών τους, προκειμένου να ελέγχουν την υλοποίηση των σχεδίων τους.


Μεταξύ των θυμάτων που κατήγγειλαν βίαια περιστατικά σε βάρος τους (απειλές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εκρήξεις, εκβιασμούς) περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ένας δικηγόρος.


Εκτός της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ο εφοπλιστής, ο στενός τους συνεργάτης, αλλά και οι πρώην αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για:


-εκβίαση με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου,


-απόπειρα ανθρωποκτονίας επίσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου


-ληστεία που διαπράχθηκε από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση,


-επικίνδυνη σωματική βλάβη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου


-σκοπούμενη σωματική βλάβη και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης,


-παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία και για


-έκρηξη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.


Ποινική δίωξη ασκήθηκε και για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία, παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου, αθέμιτης παρακολούθησης, παραβίασης προσωπικών δεδομένων, μεμονωμένων εκβιάσεων κι επικίνδυνων σωματικών βλαβών.Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Ρέστης είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας FBB, της οποίας υπήρξε μεγαλομέτοχος, ενώ και ο στενός συνεργάτης του Αν. Πάλλης, ήταν προφυλακισμένος για ποινικές υποθέσεις.


Σημειώνεται ότι παράλληλα με την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του εφοπλιστή, ο εισαγγελέας διέταξε την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.


 


Οι μπίζνες στα media και το τετ-α-τετ με τον Ομπάμα


Ας δούμε όμως και τις άλλες δουλειές του Ρέστη. Η οικογένειά του είναι μία από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές της Ελλάδας. Μέσω της εταιρίας Enterprises Shipping and Trading S.A. διαχειρίζεται σχεδόν ενενήντα πλοία.


Η οικογένεια, που περιλαμβάνει τη μητέρα του Μπέλα και τις αδελφές του Κάτια και Κλώντια, διατηρεί συμμετοχές σε πολλές ακόμη ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ενέργεια, τα ακίνητα και άλλα.


Είναι γνωστή και για τη συμμετοχή της στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", που ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 40%, ανεξάρτητα με τον ποιον δείχνουν τα χαρτιά, όπως παλαιότερα και στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όπου είχε 5%, αλλά με τον οποίο οι σχέσεις έχουν πλέον πρακτικά διαλυθεί. Ελέγχει ακόμη τρία κανάλια: το Νickelodeon, το MTV και ένα στην Πάτρα.Ο Ρέστης, παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την Κορίνα Συνοδινού, με την οποία απέκτησε και παιδί (έχει επίσης παιδιά και από τον πρώτο του γάμο), μπορεί να καυχιέται πως είναι ένας από τους λίγους Ελληνες επιχειρηματίες που πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου και μάλιστα συναντήθηκε επανειλημμένως με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Μπήκε στον χώρο του ελληνικού Τύπου στις 19 Απριλίου του 2007, αγοράζοντας το 33,34% της Imako Media, αντί 11,6 εκατ. ευρώ. Η ενασχόλησή του με τα media και τις νέες τεχνολογίες συνεχίστηκε με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του MTV του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την εξασφάλιση του 20% της αλυσίδας Multirama κ.ά. Εχει επιχειρήσει να φτιάξει θέρετρο (και τράπεζα) στο Μαυροβούνιο.


Το πολυδιαφημισμένο όμως πριν από λίγα χρόνια έργο στο νησί του Αγίου Στεφάνου της βαλκανικής χώρας φαίνεται πως έχει μπει στον πάγο. "Λίγα άλλωστε απ' όλα τα παραπάνω του απέφεραν κάτι περισσότερο από… χαμένα λεφτά" λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά και πιο προσεκτικά την επιχειρηματική του διαδρομή.


Εχει ακίνητα παντού. Σε κάποια από αυτά έχει μπλέξει σε περιπέτειες, όπως στα νότια προάστια, καθώς ακούγεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση Καρούζου, αλλά και σε υπόθεση αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, εξαιτίας συνεργατών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ενήργησαν χωρίς τη συγκατάθεσή του. Δικό του είναι και το "Πόρτο Υδρα", το ιστορικό ξενοδοχείο που μπήκε στη "ναφθαλίνη". Εχει ακόμη κρουαζιερόπλοια, αλλά και συμμετοχές σε ελληνικές εισηγμένες ενεργειακές. Διαθέτει yacht, ταχύπλοα, ελικόπτερο (που έχει πέσει!) και κάνει δουλειές στην Κίνα, καθώς και με Ρώσους επιχειρηματίες, όπως και με Ελβετούς.


 


ΟΙ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ


Οταν περνάς την πόρτα της φυλακής, τελειώνει ο "έξω κόσμος". Οταν είσαι άνθρωπος "πιο έξω κι απ' τον έξω κόσμο", το βάρος είναι διπλό. Η περίπτωση του Βίκτωρα Ρέστη, που από τη χλιδή βρέθηκε πίσω απ' τα κάγκελα των φυλακών Κορυδαλλού, είναι μία από εκείνες που καταγράφονται ως "γεγονότα στις φυλακές που φιλοξένησαν από πρώην αντιβασιλείς, Προέδρους της Δημοκρατίας, πρωθυπουργούς, υπουργούς και τραπεζίτες.Ο Ρέστης ήταν ο τέταρτος τραπεζίτης που πέρασε την πύλη της φυλακής, μετά τον Γιώργο Κοσκωτά, τον Παύλο Ψωμιάδη και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ενας άνθρωπος με στόλο δεκάδων πλοίων, με επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιωτικό αεροπλάνο και γιοτ πέρασε την ίδια πόρτα με τα κλεφτρόνια, τα πρεζάκια, τους ληστές και τους δολοφόνους, για να επαληθευθεί το ρηθέν από παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: "Το μοναδικό γραφείο από το οποίο δεν ξέρεις πώς θα βγεις είναι εκείνο του ανακριτή".Ο Βίκτωρας Ρέστης διάβηκε το κατώφλι της φυλακής πρίν 3 χρόνια αφού είχε περάσει αρκετές ημέρες κρατούμενος στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ εν αναμονή της απολογίας του.Εκεί τον επισκέφθηκαν οι δικοί του, του πήγαν ρούχα για την περιπέτεια που τον περίμενε, μίλησαν μαζί του επί μακρόν, προσπάθησαν να του δώσουν κουράγιο και, φυσικά, τον διαβεβαίωσαν ότι θα καταβληθεί κάθε νομική προσπάθεια για να αποφυλακιστεί.


Στενό συγγενικό του πρόσωπο, μάλιστα, τον πληροφόρησε ότι όλοι οι επιφανείς νομικοί με τους οποίους επικοινώνησε τόνισαν ότι "δεν είναι δυνατόν να προφυλακίζεται κάποιος, αφού επέστρεψε τα χρήματα για τα οποία κατηγορείται, με υπόνοιες ότι αυτά αποτελούν μέρος και άλλων ποσών, για τα οποία δεν έχει κατηγορηθεί".Ο εφοπλιστής και πρώην τραπεζίτης μόλις πέρασε την πόρτα οδηγήθηκε στο σημείο της "φωτογράφησης". Εκεί, τον φωτογράφισαν για το αρχείο της φυλακής, του μέτρησαν και του κατέγραψαν το ύψος , ετοίμασαν την καρτέλα και τον έστειλαν στην "γκαρνταρόμπα". Εκεί αφήνεις ό,τι πράγματα έχεις μέχρι να τελειώσεις τις διατυπώσεις.


Μετά το πρώτο σοκ, ο εφοπλιστής, που έδειχνε να μην έχει καταλάβει τι συμβαίνει, οδηγήθηκε στην έκτη πτέρυγα (που εθιμοτυπικά αποκαλείται VIP και φιλοξενεί άτομα τα οποία χρήζουν προστασίας από τους κοινούς ποινικούς) και του υποδείχθηκε να καταλύσει στο κελί που κρατουταν ο συγκατηγορούμενος του Ακη Τσοχατζόπουλου, πρώην "άρχων της Πιερίας" Γιώργος Σαχπατζίδης, μαζί με ακόμη έναν κρατούμενο. Στο ακριβώς διπλανό κελί κρατουταν ο πρώην υπερυπουργός του ΠΑΣΟΚ.Ο Ρέστης κάθισε για πολλή ώρα στην πλαστική πολυθρόνα που του δόθηκε. Το δωμάτιο έχει διαστάσεις 3×3, έχει δύο κουκέτες (κοιμίζει δηλαδή τέσσερα άτομα) και μια κοινή τούρκικη τουαλέτα, που χωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με μια πλαστική "κουρτίνα λουτρού". Ασφαλώς, χώρος πολύ διαφορετικός και μικρότερος ακόμη και από μια καμπίνα πληρώματος σε ένα μεσαίας κατηγορίας σκάφος!


Την ώρα εκείνη (και μέχρι αργά το απόγευμα) ο Ακης και οι λοιποί της "παρέας" βρίσκονταν στο δικαστήριο. Τον Ρέστη υποδέχθηκαν και χαιρέτησαν άλλοι της πτέρυγας, που προθυμοποιήθηκαν να τον κατατοπίσουν για τα ωράρια, την καντίνα, τα επισκεπτήρια και τον προαυλισμό.


Ο εφοπλιστής έφερε τα πράγματά του από την "γκαρνταρόμπα". Είχε μαζί του χαρτιά και στυλογράφους καθώς και φακέλους με τη δικογραφία του. Από την ώρα που βρέθηκε στο κελί μελετάει συνεχώς, καθώς αναμενόταν και νέα απολογία του. Στα επισκεπτήρια έχει μέχρι τώρα συναντηθεί με τη σύζυγό του και τους δικηγόρους του. Φαγητό δεν έβαλε στο στόμα του την πρώτη ημέρα, ενώ από τη δεύτερη τού έφεραν κάποια τρόφιμα, με τα οποία τη βγάζει, αφού δεν φαίνεται να έχει όρεξη για φαγητό. Αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλους τους κρατουμένους, εκτός των "φυλακόβιων", που δεν έχουν πρόβλημα προσαρμογής.


Ο Ρέστης είχει εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης, κάτι που επίσης είναι συνηθισμένο για κάποιον που βρίσκεται ξαφνικά υπό συνθήκες περιορισμού. Σε σύντομες, πάντως, συνομιλίες που είχε με συγκρατουμένους του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποφυλακιστεί γρήγορα και ότι είναι θύμα των συγκυριών και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.


Με τον Ακη Τσοχατζόπουλο είχε κάποιες σύντομες συζητήσεις, με τον πρώην υπουργό να του εξιστορεί "την τραγωδία της γυναίκας και των παιδιών του". Στο προαύλιο ο Βίκτωρ Ρέστης βγήκε μετά τη δεύτερη μέρα, ντυμένος με τζιν και πόλο μπλουζάκι και συζητούσε με συγκρατούμενό του από την 6η πτέρυγα. Η σύζυγος του Κορίνα, η άστοχη δήλωση και το ιδιωτικό αεροπλάνο


Η οικογένεια του Βίκτωρα Ρέστη κατοικεί σε ένα πολυτελέστατο σπίτι στη Βούλα. Διαθέτει πολλά και πανάκριβα αυτοκίνητα, ελικόπτερο, ιδιωτικό αεροσκάφος, τη 42 μέτρων θαλαμηγό "Blue Bell" και ένα μικρότερο σκάφος. "Ο ουρανός δεν είναι το όριο για εµάς" δηλώνει ο εφοπλιστής, αλλά μία άλλη του δήλωση "έγραψε" αρνητικά, εκείνη µε την οποία απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για υψηλή φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα.


"Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν ένα βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλον τον κόσμο “θα σε φορολογήσω”. Βρες με πρώτα!" δήλωσε ο Βίκτωρ στο Bloomberg εκνευρίζοντας τον εφοπλιστικό χώρο, που ήδη είχε δεχτεί χτυπήματα για την "απροθυμία" του να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.Δύο φορές παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει αποκτήσει δύο αγόρια και µια κόρη από τον πρώτο του γάμο και μια κόρη 3 ετών από τον δεύτερο, με την πρώην δημοσιογράφο του Mega Κορίνα Συνοδινού, που τον τέλεσε στο Μαυροβούνιο, στο ξενοδοχείο "Σαν Στεφάν". Εκεί, στο Μαυροβούνιο, που το αποκαλεί "Μονακό της Βαλκανικής", έχει αγοράσει το ομώνυμο με το ξενοδοχείο νησάκι.


Οσοι γνωρίζουν καλά την πορεία της συζύγου λένε πως από μικρή είχε τη φιλοδοξία να γίνει δημοσιογράφος. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε είπε "αντίο" στο μόντελινγκ, μιας και είχε ως προτεραιότητά της τις σπουδές της στη σχολή του ΑΝΤ1. Οταν τις ολοκλήρωσε, εργάστηκε αμέσως στο ραδιόφωνο του ομίλου και συγκεκριμένα στην εκπομπή του γνωστού συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη. Την περίοδο που εργαζόταν ως πολιτική συντάκτρια του Mega πολλοί έκαναν λόγο για τη σχέση της με τον Βίκτωρα Ρέστη και για τις αφίξεις της στο κανάλι με Mercedes!Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X