Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συνομιλία Τσίπρα Ολάντ- Μέχρι 20 Αυγούστου να κλείσει η συμφωνία
Συνομιλία Τσίπρα Ολάντ- Μέχρι 20 Αυγούστου να κλείσει η συμφωνία thumbnail

Συνομιλία Τσίπρα Ολάντ- Μέχρι 20 Αυγούστου να κλείσει η συμφωνία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες, χθες μίλησε με με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν αποκλείεται να έχει σήμερα και νέο κύκλο συνομιλιών με ευρωπαίους ηγέτες. 

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια που υπάρχουν με τους θεσμούς, τα οποία αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αντιδρά οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στα υπουργεία. 

Ο πρωθυπουργός, στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε πως επιδίωξή του είναι να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ακόμα και πριν από τις 20 Αυγούστου. 

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, η οικονομία έχει επιστρέψει στην ύφεση, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μετά το κλείσιμο των τραπεζών για περίπου ένα μήνα, που προκάλεσε μπλακ άουτ στην αγορά. 

Στο Μαξίμου τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα υπάρξει νέα λίστα με προαπαιτούμενα, καθώς τα υπόλοιπα μέτρα αναμένεται να ενταχθούν στο νέο μνημόνιο και επιδιώκουν άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε να έχουν στην διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που θα ζητήσουν οι θεσμοί. 

Χθες η κυβέρνηση έστειλε και την πρόσκληση προς το ΔΝΤ κάτι που ζητούσε το Ταμείο για να έρθει στην Αθήνα. 

Στην επιστολή η κυβέρνηση αναφέρει τον ρόλο που ζητά να έχει το Ταμείο, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των ηγετών του Eurogroup, που προβλέπει τη συνέχιση του χρηματοδοτικού και του εποπτικού ρόλου του Ταμείου για το σύνολο της διάρκειας του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος. 

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Eu. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ.


Πηγή:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=434990&catID=1Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X