Αρχική / Υγεία / Παθολογία / «Πράσινο φως» για την έγκριση του πρώτου εμβολίου για την ελονοσία
«Πράσινο φως» για την έγκριση του πρώτου εμβολίου για την ελονοσία thumbnail

«Πράσινο φως» για την έγκριση του πρώτου εμβολίου για την ελονοσία

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση ήρθε το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο για την ελονοσία, το οποίο έλαβε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).


Το εμβόλιο λέγεται Mosquirix και προορίζεται για παιδιά ηλικία 6 εβδομάδων έως 17 μηνών.


Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ το ενέκρινε βάσει των στοιχείων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που προέκυψαν από τις κλινικές δοκιμές του σε περισσότερα από 16.000 παιδιά.


Όπως έδειξαν οι δοκιμές αυτές, κατά την εποχή της πρώτης δόσης του εμβολίου μειώνονται κατά σχεδόν το ήμισυ τα κρούσματα ελονοσίας μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών ηλικίας 5-17 μηνών και κατά 27% στα νήπια ηλικίας 6-12 εβδομάδων.


Με τον πλήρη εμβολιασμό, που αποτελείται από τρεις δόσεις με απόσταση ενός μηνός η μία από την άλλη συν μία αναμνηστική στην ηλικία των 20 μηνών, τα κρούσματα σοβαρής ελονοσίας μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο στα μωρά που άρχιζαν να εμβολιάζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες (5-17 μηνών) και έως ότου γίνουν τεσσάρων ετών.


Ωστόσο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει με τον καιρό, γι’ αυτό και ανεδείχθη ως απαραίτητη η αναμνηστική δόση: δίχως αυτήν, τα κρούσματα σοβαρής ελονοσίας δεν μειώνονταν επαρκώς.


Δυστυχώς, η προστασία στα μικρότερα μωρά δεν φάνηκε να είναι τόσο ισχυρή.


Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτο και κοστίζει ετησίως τη ζωή 584.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην υποσαχάριο Αφρική – και γι’ αυτά ακριβώς προορίζεται το εμβόλιο, το οποίο δεν θα διατίθεται σε ταξιδιώτες, σύμφωνα με το BBC.


Το Mosquirix είναι επίσης γνωστό ως εμβόλιο RTS,S. Το αν θα διατεθεί τελικά ευρέως στην Αφρική, θα το αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X