Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πως και πότε θα αρθούν τα Capital Controls;
Πως και πότε θα αρθούν τα Capital Controls; thumbnail

Πως και πότε θα αρθούν τα Capital Controls;

Στη διαπίστωση ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων προστατεύουν τις τράπεζες, αλλά «πνίγουν» την υπόλοιπη οικονομία καταλήγει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου. Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρεται στον τρόπο που θα γίνει η άρση των Capital Controls τα οποία όπως επισημαίνεται αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα είναι οικονομικά αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο χρόνο, περιγράφοντας τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά από την επιβολή των capital controls στις 29 Ιουνίου.


Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Ισκάρο, οικονομολόγο στην IHS, το πρόβλημα με τους ελέγχους κεφαλαίων είναι πως «εύκολα επιβάλλονται, πολύ δύσκολα ανατρέπονται». Ή όπως το θέτει ο Ντίετμαρ Χόρνουνγκ, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Moody's, «η εμπιστοσύνη στις τράπεζες χάνεται εύκολα, αλλά χρειάζονται χρόνος για να αποκατασταθεί».


Η Ισλανδία είναι το καλύτερο παράδειγμα για αυτό, τονίζει το δημοσίευμα. Στη χώρα μόλις τώρα έχει αρχίσει η άρση των ελέγχων κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2008. Η Κύπρος επίσης μόλις έκανε την ίδια διαδικασία για τους περιορισμούς που είχαν κριθεί αναγκαίοι το 2013.
«Ακόμη και στην Κύπρο, με μία κυβέρνηση που ασχολήθηκε αποφασιστικά με τις μεταρρυθμίσεις, μία διαδικασία που πήγε καλά- χρειάστηκαν δύο χρόνια», τονίζει ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, οικονομολόγος της Credit Agricole.


Σε ότι αφορά ενδεχόμενο «κούρεμα», οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ότι συνέβη στην Κύπρο. «Εκεί αυτό ήταν πιο εύκολο πολιτικά, αλλά επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους ξένους», αναφέρει ο Ντουκροζέ.


«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική. Οι περισσότεροι μεγάλοι καταθέτες έχουν αποσύρει ήδη τα χρήματά τους. Οι εναπομείνασες ανασφάλιστες καταθέσεις είναι κυρίως ελληνικών επιχειρήσεων», αναφέρει η Σοφία Κόπολα στο blog της. «Κούρεμα σε αυτές θα ήταν πολύ πιο καταστροφικό για την ελληνική οικονομία από ότι το bail in που έγινε στην Κύπρο», προσθέτει η οικονομολόγος.


Σε κάθε περίπτωση, οι αποδυναμωμένες τράπεζες πρέπει να ενισχυθούν πριν καταστεί δυνατή η άρση των capital controls. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν τα stress tests της ΕΚΤ και μετά η ανακεφαλαιοποίηση. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, ή ακόμη και νωρίτερα αν η ΕΚΤ είναι ικανοποιημένη από την πορεία των συζητήσεων, η Ελλάδα θα μπορέσει να άρει τους περιορισμούς στις αναλήψεις, καταλήγει το δημοσίευμα.


 


http://www.kontranews.gr/


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X