Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πώς αναγνωρίζουμε έναν παιδόφιλο;
Πώς αναγνωρίζουμε έναν παιδόφιλο;  thumbnail

Πώς αναγνωρίζουμε έναν παιδόφιλο;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια γυναίκα κατηγορείται για παιδοφιλία και κατοχή πορνογραφικού υλικού. Στο διαμέρισμα μιας 52χρονης καθηγήτριας από την Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περιοδικά παιδοφιλικού περιεχομένου, ένα εγχειρίδιο για σεξουαλικές επαφές μεταξύ ενηλίκων και παιδιών αλλά και ένα τετράδιο με σημειώσεις που αναφέρονταν σε παιδοφιλικό κίνημα…στην Ελλάδα!

Η κατάθεσή της σόκαρε ακόμα και τους αστυνομικούς καθώς φαίνεται να δήλωσε κυνικά ότι "τα παιδιά πρέπει να εκτονώνονται…"

Όλα ξεκίνησαν από μια ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή. Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιούσαν για γνωστό παιδόφιλο της Ολλανδίας, μια δημοσιογράφος του καναλιού επισκέφτηκε την Ελλάδα. Υποδυόμενη την παιδόφιλο, συνάντησε την καθηγήτρια ξένων γλωσσών η οποία μάλιστα, την προέτρεψε σε σεξουαλικές επαφές με ανηλίκους.  

Τι μπορεί να συμβεί στην ψυχή ενός κακοποιημένου παιδιού; Πώς επηρεάζεται η ενήλικη ζωή του; Μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν παιδόφιλο από τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του;

Μιλήσαμε με τον Νευρολόγο-Ψυχίατρο και ιδρυτή της Μονάδας Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κύριο Βλάση Τομαρά.

-Ποια σημάδια δηλώνουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει κακοποιηθεί;

Οι ειδικοί δικαιούνται να υποπτευθούν την κακοποίηση του παιδιού όταν αυτό παρουσιάσει ελαττωμένη προσοχή και συγκέντρωση, φόβο για τους ανθρώπους, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στον ύπνο και στην συμπεριφορά. Στα αγόρια συνήθως η αλλαγμένη συμπεριφορά είναι η βιαιότητα.

Αυτό που περιγράφω είναι το παγωμένο βλέμμα στα μάτια ενός παιδιού, η επιφυλακτικότητα προς τρίτους και η καχυποψία στην σωματική επαφή. Πάει κάποιος να το αγγίξει φιλικά και το παιδί ξαφνιάζεται και απομακρύνεται. Οι αντιδράσεις των παιδιών δεν είναι σταθερές και τα παιδιά είναι λιγότερο κοινωνικά. Η ικανότητά τους να εισπράττουν ευχαρίστηση είναι μειωμένη. Η αυτοεκτίμηση τους είναι επίσης, μειωμένη. Και τείνουν προς αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.  Δηλαδή, αυτοτραυματισμούς, ακρωτηριασμούς ακόμα και απόπειρες για αυτοκτονία.

-Τι συμβαίνει στην ενήλικη ζωή των κακοποιημένων παιδιών;

Κατά την ενηλικίωση, αυτά τα παιδιά έχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν διαταραχή,  διαταραχή άγχους ή καταθλιπτική διαταραχή. Τώρα, ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ειδικά της σεξουαλικής κακοποίησης; Η ψυχογενής ανορεξία. Η ψυχογενής ανορεξία θεωρείται ότι γύρω στο 70% των ανθρώπων, των παιδιών, των εφήβων που έχουν αυτή την ψυχογενή ανορεξία και την διαταραχή, έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση. Ή αντίθετα η ψυχογενής βουλιμία, είναι συχνότερη στην σωματική κακοποίηση.

Στη σεξουαλική κακοποίηση συναντάμε πολύ συχνά, κατάθλιψη και απόπειρες αυτοκτονίας. Και βέβαια, σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Δηλαδή, στην ενηλικίωσή τους τα κακοποιημένα παιδιά, άλλα αποφεύγουν το σεξ ή αντίθετα μπορεί να εμφανίσουν ακραίες σεξουαλικές συμπεριφορές.

-Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις συμπεριφορά των παιδόφιλων; Χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να μας υποψιάσουν;

Ναι, υπάρχουν  χαρακτηριστικά στο προφίλ των δραστών. Ένα σημαντικό ποσοστό από τους δράστες κακοποίησης σεξουαλικής αλλά και σωματικής έχει κάποια ψυχοπαθολογία. Μπορεί να είναι αλκοολισμός και χρήση ουσιών μπορεί να είναι οι διαταραχές προσωπικότητας και κυρίως,  διαταραχή της συμπεριφοράς. Μια διαταραχή δηλαδή που χαρακτηρίζεται με εκρηκτικότητα, παρορμητικότητα, βίαιες πράξεις, παραβατικότητα κλπ. Επίσης, οι δράστες είναι πιθανόν να έχουν νοητική υστέρηση.

Θα πρέπει να πούμε όμως ότι  σε ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό δεν διαπιστώνεται καμία ψυχοπαθολογία. Δεν παρουσιάζει κάτι που άμα το εξέταζε κάποιος ψυχίατρος θα έβγαζε κάποια διάγνωση. Προσέξτε τώρα, ένα σημαντικό ποσοστό της κακοποίησης της σεξουαλικής, εξελίσσεται μέσα στην οικογένεια! Και είναι η συχνότερη.

-Από ποια πρόσωπα προέρχεται η ενδοοικογενειακή κακοποίηση;

Συνήθως γίνεται από τον πατέρα. Αυτά που έχουν διαπιστωθεί διεθνώς είναι ότι οι παράγοντες οι κοινωνικοί οι οποίοι συνδέονται με την ενδοοικογενειακή βία, είναι οι περιβαλλοντικές στερήσεις, οι κακές στεγαστικές συνθήκες, η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική απομόνωση και η ελλειπής εκπαίδευση.

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της οικογένειας όπου εμφανίζεται ενδοοικογενειακή βία ή σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων;

Τα χαρακτηριστικά της οικογένειας είναι μεταξύ άλλων η έντονη ανταγωνιστικότητα μεταξύ των μελών, η επικριτικότητα, η υποτίμηση ή παραγκωνισμός των άλλων, ο υψηλός τόνος φωνής, η ένταση, οι εκρηκτικές συμπεριφορές, η αποφυγή επικοινωνίας μεταξύ των μελών, ή όταν υπάρχει επικοινωνία δεν έχει καθόλου οικειότητα, ούτε θετικό συναίσθημα.

Αντί για την συμφωνία που επιδιώκουν οι οικογένειες όταν συνομιλούν μεταξύ τους, εδώ επικρατεί η εντολή και στην περίπτωση που ο άλλος δεν συμφωνήσει ή δεν συμμορφωθεί με την  εντολή, εμφανίζεται η τιμωρητικότητα  και η σωματική βία.

Οι οικογένειες στις οποίες παρουσιάζεται ενδοοικογενειακή βία, είναι κυρίως οικογένειες που έχουν προκύψει μετά από διαζύγια και συχνά, αποτελούνται από νεαρούς- νεαρούς γονείς. Τα ανεπιθύμητα παιδιά, ή τα παιδιά που ο ένας γονιός ή ο ένας από τους γονείς, βρίσκεται εκτός γάμου, αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να κακοποιηθούν. Και η βία επέρχεται όταν στην οικογένεια υπάρχει περίοδος αυξημένου στρες.

Το συνηθέστερο βέβαια, είναι ότι οι κακοποιητές, υπήρξαν στο παρελθόν τους, ως παιδιά και οι ίδιοι κακοποιημένοι. Έχει υπολογιστεί από τους γονείς που είναι κακοποιημένοι στην παιδική τους ηλικία είναι 3-5 φορές πιο πιθανόν να κακοποιήσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, σε σχέση με τους μη κακοποιημένους γονείς.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X