Παπαθεοδώρου: «Έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά»

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε σαν κλειδί για την πορεία της Εθνικής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 που γίνεται στον Βόλο, την αυριανή (27/7, 21:15) αναμέτρηση με αντίπαλο την Ιταλία για την πρεμιέρα της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης. Ο κόουτς της ελληνικής ομάδας δήλωσε την εμπιστοσύνη του στους παίκτες παρά το γεγονός ότι η Εθνική Εφήβων μπαίνει στην δεύτερη φάση χωρίς να μεταφέρει νίκη από την πρώτη.
«Έχουμε τρία παιχνίδια που μπορούμε να κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παπαθεοδώρου σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ Σπορ 101,8 FM και εξήγησε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά και το λάθος μας το εντοπίσαμε. Θα συνεχίσουμε να παίζουμε με τον τρόπο που πρέπει. Έχει αποφάσεις, επιλογές στο παιχνίδι της η ομάδα, ελέγχει τα ματς, αλλά κοιτάμε να διορθώσουμε τη διάρκεια. Το ματς με την Ιταλία είναι «κλειδί» για την συνέχεια».
Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας αναφέρθηκε επίσης:
Στο επίπεδο του Ευρωμπάσκετ U18: «Οι ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά αγωνιστικά. Μερικές ομάδες είναι λίγο καλύτερες αθλητικά ή έχουν μερικούς πιο ποιοτικούς παίκτες. Οι διαφορές συνολικά, όμως, είναι μικρές. Όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να προχωρήσουν με τις ίδιες πιθανότητες. Πρέπει να είσαι προσεκτικός για να μη μείνεις γρήγορα εκτός. Στις δύο ήττες μας όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, το επίπεδο των αντιπάλων ήταν πολύ κοντά».
Στην κατάσταση της Εθνικής Ελλάδας: «Δεν μας φοβίζει, μας προβληματίζει το θέμα το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. Όταν, δηλαδή, ελέγχεις το παιχνίδι και μετά για αρκετά λεπτά δεν σημειώνεις πόντο. Χρειάζεται βελτίωση σε αρκετά ζητήματα, όλα τα συζητάμε, ώστε να διορθώνουμε το οτιδήποτε. Αφού μπορούμε να κουμαντάρουμε καταστάσεις μέσα στα παιχνίδια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα, ώστε να κερδίσουμε στο τέλος τους αγώνες. Ένα κομμάτι που μας απασχολεί είναι σίγουρα και η περιφέρεια. Ενώ σαν χώρα, σαν ομάδα, έχουμε πια πολλά ψηλά παιδιά. Οι περιφερειακοί έχουν δυνατότητες, αλλά το ζητούμενο είναι πού θα φθάσει η ποιότητά τους».
Στους Έλληνες διεθνείς: «Παιδιά αυτής της γενιάς γενικότερα παίζουν, ή τέλος πάντων ανήκουν, σε μεγάλες ομάδες, ο Κόνιαρης, ο Φλιώνης, ο Λούντζης, ο Σταμάτης που από τον Πανιώνιο αναζητά την επόμενη ομάδα του, ο Μουράτος, ο Τολιόπουλος, πλέον ο Δίπλαρος. Μιλώντας καθαρά για τους γκαρντ. Το ζητούμενο είναι να δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο υψηλότερο επίπεδο κι αν μπορούν να στελεχώσουν την Ανδρών αργότερα. Ή να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους. Η θέση του πόιντ γκαρντ απαιτεί τριβή, είναι ιδιαίτερη. Στην απόφαση ενός παιδιού και μιας οικογένειας παίζουν πολλά ρόλο, όταν πηγαίνει σε μια μεγάλη ομάδα, ειδικά τέτοιες εποχές με σημαντικές οικονομικές προτάσεις, αντί σε μια μικρότερη ομάδα, όπου ίσως θα είχε πιο ενεργό ρόλο. Η απόφαση μιας οικογένειας έχει πολλές παραμέτρους, που ίσως εμείς δεν τις ξέρουμε».
Στην εξέλιξη των παικτών: «Εμείς δηλαδή θέλουμε να δούμε για το κάθε παιδί το καλύτερο δυνατό, ώστε να εξελιχθεί. Δεν πρέπει να υποτιμάμε το πρωτάθλημα της Α2, για παράδειγμα, και το λέω στα παιδιά, μια κι έχω εργαστεί στη δεύτερη κατηγορία. Τα παιδιά των εθνικών ομάδων δεν στέκονται εύκολα εκεί. Ειδικά τώρα. Υπάρχει υψηλό επίπεδο. Δεν θα πάνε για βόλτα εκεί. Είναι καλό να παίξουν εκεί. Με αντιπάλους όπως ο Τσάμης, ο Λιακόπουλος, ο Κουμπούρας, ο Παπαμακάριος, ο Μοσχοβίτης, ο Κακιούζης δεν είναι εύκολο να σταθεί ένα παιδί στην Α2, οπότε είναι βήμα και αυτή η κατηγορία, αυτή η προοπτική για την καριέρα του».
Στους στόχους που υπάρχουν: «Ο στόχος είναι μακροπρόθεσμος, ώστε να αναδειχθούν οι παίκτες. Ο Παπαγιάννης, ο Κόνιαρης, ο Σκουλίδας και άλλοι τελείωσαν στις 18/08 πέρυσι τις υποχρεώσεις με τις Εθνικές και ύστερα από εννέα ημέρες ήταν στις ομάδες τους. Έχουν σχολεία, προπονήσεις, συμμετοχές σε εφηβικά πρωταθλήματα, το πρωτάθλημα Κ22 έως τον Ιούλιο μετά πάλι και φθάνουν Αύγουστο χωρίς σταματημό. Δεν έχουν τις αντοχές, τις μυϊκές, τις σωματικές αυτή τη στιγμή, να τα καταφέρουν όλα αυτά ταυτόχρονα και με την ίδια επιτυχία. Η Κροατία της γενιάς του 1997 είναι μακράν η καλύτερη ομάδα κι ενώ δεν ήρθαν πολλοί παίκτες, που θα μπορούσαν, αφού εξασφάλισαν άδειες. Όλα τα παιδιά, όμως, έρχονται με ευχαρίστηση στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας. Τα παιδιά πρέπει να κρίνονται με επιείκεια και έχουν να συναγωνίζονται καθημερινά τους καλύτερους».
Το πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής Εφήβων στην δεύτερη φάση:
Στ’ Όμιλος
27 Ιουλίου
19.00 Ρωσία-Λιθουανία (Νέα Ιωνία)
21.15 Ελλάδα-Ιταλία (Νέα Ιωνία)
21.15 Βοσνία Ερζεγοβίνη-Τουρκία (Πορταριά)
28 Ιουλίου
19.00 Βοσνία Ερζεγοβίνη-Ρωσία (Πορταριά)
19.00 Ιταλία-Λιθουανία (Ν. Ιωνία)
21.15 Τουρκία-Ελλάδα (Ν. Ιωνία)
29 Ιουλίου
14.30 Ιταλία-Βοσνία Ερζεγοβίνη (Ν. Ιωνία)
19.00 Λιθουανία-Τουρκία (Ν. Ιωνία)
21.15 Ελλάδα-Ρωσία (Ν. Ιωνία)

Σχετικά άρθρα