Βιασμός Ξάνθη. Αναγνωρίζεται η εγκληματική προσωπικότητα;

Στη φυλακή των Γρεβενών αναμένεται να οδηγηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο ο 27χρονος Χρήστος Παπάζογλου  βιαστής και δολοφόνος της 34χρονης Ζωής  Δαλακλίδου στην Ξάνθη που μόλις χθες ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.  

Οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη του από ένα δακτυλικό αποτύπωμα σε αμάξι της πιλοτής όπου βίασε και σκότωσε την 34χρονη καθώς επίσης και από  κάμερες ασφαλείας στην περιοχή  που τον κατέγραψαν να την ακολουθεί στο δρόμο, μαζί με τη φίλη της.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σοκαριστικούς βιασμούς των τελευταίων ετών. «Στα 12 χρόνια καριέρας μου είναι η πρώτη φορά που αντικρίζω τέτοιο άγριο έγκλημα» δήλωσε ο ιατροδικαστής  Παύλος Παυλίδης. Ο δράστης αφού τη χτύπησε με σφοδρότητα στο τσιμέντο, προκαλώντας της κρανιοεγκεφαλική κάκωση, την βίασε προκαλώντας της τραύματα και αιμορραγία. Στη συνέχεια την περιέλουσε με βενζίνη  και της έβαλε φωτιά. Όταν έφθασαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, η άτυχη κοπέλα είχε ήδη ξεψυχήσει, κάτω από το πατρικό της σπίτι.

«Την είχα δει και μου άρεσε. Δεν την γνώριζα. Εκείνο το βράδυ τη συνάντησα τυχαία και την οδήγησα με τη βία στην πυλωτή της πολυκατοικίας που έμενε. Την έκαψα, παίρνοντας βενζίνη από μια μοτοσυκλέτα, για να εξαφανίσω τα ίχνη» δήλωσε στην ομολογία του ο δράστης που σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης, κ. Γκοδοσίδη είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για απόπειρα βιασμού, στο παρελθόν και αθωώθηκε αργότερα στο Εφετείο. Ο 27 χρονος διατηρούσε μανάβικο κοντά στο πατρικό του θύματος και το οποίο άνοιξε λίγες ώρες μετά το βιασμό. Η διαστροφή αποτυπωμένη και στο όνομα του μαγαζιού: «Στην κρίση μ΄ανάβεις».

Μιλήσαμε με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παύλο Σακκά ο οποίος μας ανέλυσε το προφίλ αυτών των εγκληματικών προσωπικοτήτων και τα αίτια που συνήθως τις οδηγούν σε αποτρόπαια εγκλήματα. 

-Τι δηλώνει κύριε Σακκά η εκδήλωση αυτής της πρωτοφανούς βίας για την προσωπικότητα του δράστη;

Δηλώνει μεγάλη οργή, οργή προς τις γυναίκες.  Άνθρωποι που έχουν τέτοιες εξάρσεις βίας στο σεξουαλικό τομέα είναι αυτοί που έχουν δεχτεί  απόρριψη από το  φύλο. Αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους βιαστές. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους φυσιολογικά.  Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να καταφέρουν να διεκδικήσουν μια γυναίκα με το φυσιολογικό τρόπο έχουν ανάλογες ενδείξεις ή έχουν αποδείξεις στη σεξουαλική τους ζωή ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνδρες. Αυτό το «δεν τα καταφέρνω» παγιώνεται μέσα τους και τι μένει; Μένει το ότι «εγώ έχω μυική δύναμη . Άρα αυτό είναι το όπλο μου και έτσι θα κατακτήσω το αντικείμενο του πόθου μου». Την κοπέλα την έκαψε κιόλας, προφανώς για να μην αποκαλυφθούν τα ίχνη του.

-Ήταν ένας άνθρωπος της γειτονιάς… Υπάρχουν ενδείξεις στη συμπεριφορά αυτών των εγκληματικών προσωπικοτήτων  που πρέπει να μας ανησυχούν πριν συμβεί το οτιδήποτε;

Κάτι που λέω συχνά είναι ότι  η τηλεόραση και ο κινηματογράφος μας έχουν μάθει να έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα του κακοποιού. Αυτή η εικόνα δεν είναι πραγματική όμως. Γι αυτό πολλές φορές όταν κάτι συμβαίνει πέφτουμε από  τα σύννεφα. Χαρακτηριστικά στο λόγο ή  στη καθημερινή συμπεριφορά δεν υπάρχουν. Εκτός από την εκδήλωση πράξεων βίας. Αυτός ο άνθρωπος το πιθανότερο είναι να ήταν ιδιαίτερα βίαιος από μικρή ηλικία, στο σχολείο ας πούμε. Και ιδιαίτερα στις σχέσεις με το άλλο φύλο εκδηλώνεται αυτή η βιαιότητα αλλά ο γείτονας ποτέ δεν το ξέρει αυτό. Όταν η εγκληματική προσωπικότητα αντιληφθεί ότι η γυναίκα πάει να του φύγει βγάζει αμέσως το ισχυρό χαρτί της βίας. Σε ένα καβγά με μια γυναίκα που βρίσκεται σε σχέση για παράδειγμα, η γυναίκα μπορεί να τον καταλάβει. Δεν έχει τις αναστολές που έχουμε όλοι μας, θα γίνει πολύ βίαιος. Πολλές φορές όμως συμβαίνει ακόμα και η γυναίκα του να μην έχει καταλάβει τίποτα. Μπορεί να είναι όλα καλά με τη δική του τη γυναίκα, να μη νιώθει ότι πάει να του φύγει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν μια τρίτη, τέταρτη γυναίκα τον απορρίψει δε θα αποπειραθεί να τη βιάσει.

-Ο δράστης είχε κάνει απόπειρα βιασμού και στο παρελθόν. Τι σημαίνει αυτή η επανάληψη, δεν υπάρχει η αίσθηση του φόβου;

Συνήθως αυτοί οι άλλοι άνθρωποι δεν το κάνουν μία φορά μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος να πάρουν σεξουαλική ικανοποίηση. Υπάρχει ένας συσχετισμός και με την παιδεραστία εδώ. Και οι  παιδεραστές δε μπορούν να ξεφύγουν από αυτό το πράγμα. Το κάνουν μια φορά και το συνεχίζουν παρόλο που γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να παρακολουθούνται , ότι κάποιος μπορεί να τους πιάσει. Είναι μια συνήθεια που δεν μπορούν να την ελέγξουν. Μια επιβεβαίωση που μόνο μέσα από το βιασμό επιτυγχάνεται.

-Προϋπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις  κάποια ψυχική διαταραχή ;

Όχι και δεν είναι κλινικά άρρωστοι. Έμαθαν να ικανοποιούνται με τρόπους που για τις συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες είναι απαράδεκτες.  Σε άλλες κοινωνίες όπως στην Ινδία ας πούμε που έχουμε και το πρόσφατο περιστατικό βιασμού της φοιτήτριας που τελικά κατέληξε,  οι συνθήκες  είναι διαφορετικές. Εκεί μπορεί να είναι και ανεκτοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιολογούνται βέβαια οι πράξεις τους. Αυτές τις προσωπικότητες, τις χαρακτηρίζουμε ως αντικοινωνικές. Οι αντικοινωνικές προσωπικότητες δεν έχουν αναστολές σου λέει εντάξει θα τα καταφέρω και δε θα με πιάσουν και μπορεί να βρίσκουν και δικαιολογία μάλιστα μέσα τους. Λένε «καλά τους έκανα». Που μπορεί αυτό το καλά τους έκανα να μην είναι μόνο βιασμός μπορεί να είναι το ληστεύω μια τράπεζα και καίω και τους ανθρώπους μέσα σε αυτήν. Έγινε και αυτό πριν λίγα χρόνια αν θυμάστε.

Σχετικά άρθρα