Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / 36χρονος σκότωσε και τεμάχισε φίλο του.Γιατί;

36χρονος σκότωσε και τεμάχισε φίλο του.Γιατί;

Ένα ασύλληπτο έγκλημα για τα ελληνικά δεδομένα, με θύμα έναν 48χρονο πατέρα δυο παιδιών αποκαλύφθηκε  στο χωριό Κεραμάτες, στην Άρτα.

Ο 36 χρονος φίλος του ομολόγησε στον Εισαγγελέα ότι όχι μόνο τον πυροβόλησε στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα αλλά στη συνέχεια, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, τεμάχισε το πτώμα. Αφού πολτοποίησε και έβρασε τα τεμαχισμένα μέλη και τα οστά τα πέταξε στο βόθρο του σπιτιού καθώς και στον κοντινό ποταμό Άραχθο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς η αιτία του άγριου εγκλήματος ήταν ένας διαπληκτισμός Το θύμα, ο δράστης και μία 27χρονη φίλη του έκαναν χρήση ηρωίνης και στη συνέχεια άρχισαν να διαπληκτίζονται. Η 27χρονη μετά τον πυροβολισμό ισχυρίζεται ότι απεχώρησε από το σπίτι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο  δράστης, τον τελευταίο χρόνο  είχε συλληφθεί από την Ασφάλεια Άρτας τουλάχιστον 7 φορές.  Μια από αυτές ήταν  στις 14 Φεβρουαρίου για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά αλλά και πάλι αφέθηκε ελεύθερος. «Έγκλημα ασύλληπτης βιαιότητας» ήταν ο χαρακτηρισμός του Ιατροδικαστή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θεόδωρου Βουγιουκλάκη.

Πώς όμως προκαλείται αυτή η πρωτοφανής βία; Η χρήση, η εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες μπορεί να δημιουργήσει πολύ επιθετικές προσωπικότητες; Στο ερώτημά μας, απάντησε ο Ψυχίατρος, Στέλιος Κρασανάκης.  

-Τι σημαίνει αυτή η ασύλληπτη βία;

Χωρίς να πέσουμε στον κίνδυνο επικίνδυνες γενικεύσεων, αυτό το συγκεκριμένο και ακραίο γεγονός δείχνει πως υπάρχει και στην ελληνική κοινωνία μια ροπή προς άγρια εγκλήματα που παλαιότερα θεωρούσαμε πως ανήκαν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Πιστεύαμε ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο απεχθή εγκλήματα με τόση μεγάλη ψυχική αγριότητα. Η χρήση ουσιών σίγουρα, δημιουργεί μία συμπεριφορά ακραία και μια επιθετικότητα που πολλές φορές έχει να κάνει με την ανάγκη της χρήσης ή της εξεύρεσης της ουσίας. Προκειμένου να βρει ο εξαρτημένος την ουσία του, δεν υποχωρεί μπροστά σε τίποτα.

-Τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των εξαρτημένων ατόμων;

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι ακόμα και στις ακραίες περιπτώσεις πάντα παίζει ρόλο και η προϋπάρχουσα προσωπικότητα. Σήμερα, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη προσωπικότητα του τοξικομανή, υπάρχουν πολλές προσωπικότητες και δεν είναι όλες επιθετικές. Η χρήση ουσιών προκαλεί μερικές φορές ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοιες συμπεριφορές, όπως είναι η χειριστικότητα, όπως είναι η βιαιότητα και βέβαια η έλλειψη ελέγχου. Η χρήση ουσιών αίρει τις αναστολές. Τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, είναι επίσης κοινό χαρακτηριστικό σε όλους τους εξαρτημένους, αλλά νομίζω ότι από εκεί και πέρα ο κάθε εξαρτημένος είναι διαφορετικό ον και αυτό αποδεικνύεται από το στάδιο της απεξάρτησης. Όταν έρθει η απεξάρτηση κάθε απεξαρτημένος είναι πια και διαφορετικός από τον άλλο. Γι’ αυτό και υπάρχουν και διαφορετικές πορείες και διαφορετική εξέλιξη

Οι εξαρτημένοι είναι επίσης, άτομα με πολύ αυστηρό υπερεγώ, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τις ουσίες για να άρουν τις αναστολές τους. Άλλωστε, για να φτάσει κανείς στο έγκλημα χρειάζεται μια τρομερή άρση αναστολών. Χρειάζεται και η ανάδυση ενστίκτων πολύ πρωτόγονων και πρωταρχικών.

-Γιατί αυτά τα πρωτόγονα ένστικτα αναδύονται όλο και πιο συχνά; Σχετίζονται με τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες της κρίσης;

Νομίζω ότι η οικονομική κρίση ίσως απλά μας νομιμοποιεί πολλές φορές να κάνουμε πράγματα τα οποία πιθανόν να μην κάναμε κάτω από άλλες συνθήκες. Αν θέλετε δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για να εμφανιστούν τέτοια ακραία φαινόμενα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια περιρέουσα ατμόσφαιρα έντονης επιθετικότητας. Αυτή εκφράστηκε μέσα από τα media και μέσα από τους δημοσιογράφους και μέσα από τους πολιτικούς. Υπάρχει μεγάλος θυμός στην ατμόσφαιρα. Όποτε, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τέτοιου είδους συμπεριφορές βρίσκουν το πρόσφορο έδαφος να εκφραστούν.

-Η παρουσία τριών ατόμων, η τριγωνικότητα σημαίνει κάτι στις περιπτώσεις των εξαρτημένων;

Βέβαια και είναι πολύ έκδηλο σε αυτή την περίπτωση. Όλο αυτό έγινε σε μια παρέα που ήταν τρία άτομα, δύο άντρες και μία κοπέλα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στο χώρο της εξάρτησης. Εκεί συναντάμε πάντα τριγωνικές σχέσεις και αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό. Πολλές φορές βέβαια τον τρίτο πόλο του τριγώνου, τον παίζει η χρήση ή η ίδια η ουσία. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν τρία πρόσωπα και μετά τον φόνο βέβαια η κοπέλα από ό,τι λέει έφυγε…Συνήθως οι σχέσεις οι εξαρτητικές είναι τριγωνικές σχέσεις, όχι δυαδικές. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό θεραπευτικό. Η θεραπεία απεξάρτησης σκοπεύει στο να μάθει ο πρώην εξαρτημένος, να κάνει δυαδικές σχέσεις. Τότε δεν θα χρειάζεται τις ουσίες για να τριγωνοποιήσει τις σχέσεις του, διότι στις τριαδικές σχέσεις δεν υπάρχει η δέσμευση που υπάρχει στις δυαδικές. Γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι τριαδικές σχέσεις. Και συνήθως, η τριαδική σχέση είναι πάντα κατά κάποιον τρόπο αναπαράσταση της σχέσης του παιδιού με τους γονείς.

-Οι εξαρτήσεις ανάγονται στην παιδική ηλικία;

 Οι ρίζες της εξάρτησης βρίσκονται πάντα στην παιδική ηλικία βέβαια και η εξάρτηση προϋπάρχει της χρήσης. Δηλαδή, για να φτάσει κάποιος άνθρωπος στη χρήση σημαίνει ότι ήδη έχει εθιστεί σε εξαρτητικές σχέσεις. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο υπόβαθρο, τότε η δοκιμή μιας ουσίας καταλήγει πολύ εύκολα σε εξάρτηση. Πολύ συχνά ακούμε οικογένειες να λένε «εμείς είμαστε μία δεμένη οικογένεια», ενώ στην πραγματικότητα είναι μία εξαρτημένη οικογένεια γιατί ο ένας δεν μπορεί χωρίς τους άλλους. Και τι σημαίνει εξαρτητική σχέση; Να μην μπορώ χωρίς τον άλλο. Το υγιές είναι να είμαι καλά όταν είμαι με τον άλλο, αλλά και να μην είμαι δυστυχισμένος όσο είμαι μακριά του.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X