Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το απόγευμα
Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το απόγευμα thumbnail

Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το απόγευμα


Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου ΜαριτίναΓια τις τέσσερις το απόγευμα ανανέωσαν το ραντεβού τους τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες δεν κατέστη εφικτό να καταλήξουν στο χρονοδιάγραμμα και τις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Πριν από τη σύγκλιση του οργάνου, μάλιστα, θα επιχειρηθεί ο συγκερασμός των απόψεων που ακούστηκαν χθες, ως προς τον χρόνο σύγκλισης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και το είδος του Συνεδρίου (αν δηλαδή θα είναι έκτακτο, όπως επιθυμεί η ηγεσία, ή διαρκές, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτιμά η Αριστερή Πλατφόρμα), ώστε αν αυτό καταστεί εφικτό η Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάσει για λίγο, προκειμένου να επικυρώσει την "απόφαση". 

Προς ώρας πάντως, το πιθανότερο σενάριο θέλει την ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει στα τέλη της εβδομάδας και το συνέδριο του κόμματος, ανεξάρτητα από την μορφή που θα πάρει ως προς τη σύνθεσή του (σ.σ. το διαρκές συνέδριο αποτελείται από τους συνέδρους της τελευταίας τέτοιας διαδικασίας, ενώ το έκτακτο από νέους συνέδρους, που μπορούν σύμφωνα με παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν τον «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουν το στίγμα του εκλογικού 36% του κόμματος, στις κάλπες του Ιανουαρίου), να συνέρχεται στις αρχές του φθινοπώρου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που έγινε παρόντος του Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος παρέμεινε ως το τέλος προκειμένου να ακούσει τις απόψεις των συντρόφων του μετά από τη δική του εισήγηση) και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, έγινε αναλυτική πολιτική συζήτηση για μια σειρά από θέματα. 

Μεταξύ αυτών, συζητήθηκε το κατά πόσον η χώρα μας έπεσε θύμα εκβιασμού ή όχι, αλλά και το τι δύναται να κάνει η Αριστερά με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων όπως διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρωζώνη, ενώ επιχειρήθηκε και μία ειλικρινής αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. 

«Βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη φάση», παραδεχόταν λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανώτατο κομματικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι τα μέλη του οργάνου, είχαν να καταθέσουν σειρά ερωτημάτων, πέραν αυτών που έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κατά την εισήγησή του. 

Ανοίγοντας, νωρίτερα, τη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματός του, κάνοντας λόγο για "ορατές διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού" ανάμεσα στην πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και τη μειοψηφία που εξέφρασε διαφορετική άποψη. 

«Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μετά από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος. Έριξε πάντως το βάρος στην υποχρέωση όλων, όπως είπε, για περιφρούρηση της ενότητας του κόμματος. 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αποτιμηθεί διεξοδικά η εξάμηνη πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και να απαντηθούν ευθέως τα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το αν η κυβέρνηση έκανε όσα μπορούσαν να γίνουν ή όχι, αν υπήρξε ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε και αν θα πρέπει η Αριστερά να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του "χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος", ή να δώσει τις μάχες στις σημερινές συνθήκες. 

Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε ότι μία διακυβέρνηση με κύριο πόλο την Αριστερά, έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα. 

Παρατήρησε, εξάλλου, ότι στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει ήδη σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της Ευρωζώνης, ότι η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να εξαντληθούν από ελληνικής πλευράς, ώστε η συμφωνία να καταστεί κατά το δυνατόν βιώσιμη, ενώ επέμεινε και στην ανάγκη για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση.

 

Πηγή: real.gr

 

 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X