Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη διαπραγματευση
Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη διαπραγματευση thumbnail

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη διαπραγματευση

Του Τάσου Δασόπουλου 

Το δρόμο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ή δάνειο μεγαλύτερο από 86 δισ. ευρώ που έχει ήδη υπολογίσει η Κομισιόν αναμένεται να ανοίξει η αξιολόγηση των δημοσιονομικών στοιχείων που ξεκινούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επανεξετάσουν τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μέχρι και τα μέσα του 2018. 

Πριν από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων οι θεσμοί υπολόγιζαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει κατ’ ανώτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα: 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% του 2017 και 3,5% το 2018.

Τώρα πλέον ο μόνος στόχος που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το τελευταίο έτος του νέου προγράμματος. 

Οι ενδιάμεσοι στόχοι θα πρέπει να επανεξεταστούν με βάση τη λογική ότι σωρευτικά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάνει σωρευτικά το 6% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) για το 2015-2017 ώστε να μην επηρεαστεί κι άλλο η πορεία ανόδου που έχει πάρει το δημόσιο χρέος.

Η όποια απόκλιση από το σωρευτικό στόχο του 6% του ΑΕΠ θα πρέπει να συμπληρωθεί με πρόσθετα μέτρα. 

Με δεδομένο ότι το 2015 αναμένεται η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση που θα κυμαίνεται με βάση της εκτιμήσεις από ΕΕ και ΔΝΤ από 2% του ΑΕΠ έως και 5% του ΑΕΠ τα μέτρα θα περάσουν το 2016 και το 2017 κατά την πάγια λογική των θεσμών.

Νέα προαπαιτούμενα 

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που θα ανοίξει σήμερα θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση για να πάρει την πρώτη δόση από το νέο δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα πολυνομοσχέδια ψηφίστηκαν για να φτάσει η Ελλάδα στην γραμμή της εκκίνησης για την νέα συμφωνία. 

Τώρα θα πρέπει να πάρει κάποια πρώτα μέτρα με στόχο να εφαρμόσει σταδιακά τη συμφωνία που φιλοδοξεί να έχει τις επόμενες μέρες. 

Υποψήφια για το νέο πακέτο μέτρων είναι όλα τα μέτρα και οι δράσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου ως δράσεις που θα βοηθήσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας . . 

Οι πιο επείγουσες από αυτές είναι: 

1. Η δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα έχει ως στόχο να έχει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι και το 2023. 

2. Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων με τα οποία θα ισοσκελιστεί το οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνονται παράνομες οι περικοπές των συντάξεων από το 2012. 

3. Η ταχεία ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία υπολογίζονται σήμερα πάνω από τα 110 δισ. ευρώ η οποία θα τρέξει παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

4. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στην οποία εκκρεμεί ακόμη το νέο καθεστώς για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το δεύτερο σκέλος του ασφαλιστικού που θα περιλαμβάνει την περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μαζί με το πέναλτι ανάλογα με την αύξηση των ορίων ηλικίας 

Έμφαση ΔΝΤ σε δημόσιο-εργασιακά 

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα η νέα επικεφαλής ομάδας του Ταμείου για την Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου ο διεθνής οργανισμός δημοσιοποίησε έκθεση για τα μέτρα πολιτικής που θα πρέπει να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ώστε να αποφύγουν μια νέα κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι το κομμάτι για την Ελλάδα όπου θυμίζουν όλες τις εκκρεμότητες του δευτέρου μνημονίου κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς λόγο και για την αναγκαιότητα μείωσης του κατώτερου μισθού.

Συγκεκριμένα διαμηνύουν ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεχάσει την αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά και του μισθού των 510 ευρώ για νέους κάτω από 25 ετών. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι κατώτεροι μισθοί που ισχύουν στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους εντός της ΕΕ. 
Επίσης επιμένει για πολλοστή φορά στην νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.


Πηγή: real.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X