Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κινδυνεύουν να πεθάνουν παιδιά με αυτοάνοσα;
Κινδυνεύουν να πεθάνουν παιδιά με αυτοάνοσα; thumbnail

Κινδυνεύουν να πεθάνουν παιδιά με αυτοάνοσα;

Η υγεία χιλιάδων παιδιών που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των περικοπών στις οποίες προέβη το Υπουργείο Υγείας στις απαραίτητες για αυτά θεραπείες και στα φάρμακά τους. Πόσο κοστίζει μια τέτοια θεραπεία; Ακόμα και 3.000 ευρώ! Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης, εξηγεί στο boro.gr πώς οι πρακτικές του ελληνικού κράτους  κινδυνεύουν να οδηγήσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους, στο θάνατο.

"Ένα κράτος που αποκλείει τους ασθενείς από ζωτικής σημασίας για τα νοσήματά τους θεραπείες, είναι κράτος υψηλού κινδύνου για να θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Παιδιά ανοσοκατεσταλμένα, εκτεθειμένα σε δεκάδες λοιμώδη νοσήματα δεν έχουν πια πρόσβαση ούτε σε γ-σφαιρίνη ούτε σε άλλα ζωτικά θεραπευτικά σχήματα που σηματοδοτούν την επιβίωσή τους" και προσέθεσε:

"Είναι τραγικό που εν έτι 2013, είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε τους βιολογικούς παράγοντες, τα μονοκλωνικά αντισώματα, ακόμη και τη γ σφαιρίνη….και να γυρίσουμε στην ιατρική της κορτιζόνης για να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας. Είναι τραγικό, να πηγαίνει η Ευρώπη μπροστά και εμείς πίσω…Φταίει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη και σήμερα, στους ιθύνοντες ότι οι δαπάνες της Υγείας είναι ανελαστικές. Δεν περικόπτονται οριζόντια. Δε γίνεται εξυγίανση με λογιστικά κριτήρια, αλλά με επιστημονικά και ανθρωπιστικά".

Ο κύριος Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος- Φαρμακολόγος,  μας εξηγεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την περικοπή των φαρμάκων και των θεραπειών για τους ασθενείς.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα κα είναι  σοβαρές καταστάσεις οι οποίες εξαρτώνται όλες από την λήψη των φαρμάκων. Αυτό αφορά και στους ενήλικες όχι μόνο τα παιδιά .Αν δεν πάρουν τα φάρμακά τους κινδυνεύουν άμεσα, ακόμη και η ζωή τους. Μιλάμε για νοσήματα όπως  ο ερυθυματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η  αυτοάνοση νεφρίτιδα.

-Οι θεραπείες και τα φάρμακα αυτά είναι πολύ ακριβά;

Τα καινούρια φάρμακα και ειδικά αυτά που είναι για την νόσο του Κρον  είναι αρκετά ακριβά, αλλά ακόμη και αυτά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας  είναι πολύ ακριβά, ειδικά αυτά της νέας γενιάς. Φανταστείτε πως  μία θεραπεία με τα καινούρια φάρμακα μπορεί να κοστίζει και 3000 το μήνα.

-Σας έχει τύχει να συνταγογραφήσετε ένα φάρμακο και να μην έχει την δυνατότητα ο ασθενής να το πάρει;

Ναι, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για έναν επιστήμονα. Πρόκειται για τακτικές θεραπείες τις οποίες δεν γίνεται οι ασθενείς να στερούνται. Αν ένα άτομο μείνει μερικές μέρες χωρίς τη θεραπεία του , μπορεί και να χάσει τη ζωή του. Όταν είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε τις δαπάνες της νοσηλείας και της φαρμακευτικής αγωγής σε βαθμό τέτοιο που βάζει σε κίνδυνο την ζωή των ανθρώπων, καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτή τη στιγμή και τα νοσοκομεία στερούνται βασικών ειδών και φαρμάκων, αλλά  και τα φαρμακεία έχουν στέρηση από φάρμακα.

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X