Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέα μέτρα-βόμβες: μισθοί, απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις
Νέα μέτρα-βόμβες: μισθοί, απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις thumbnail

Νέα μέτρα-βόμβες: μισθοί, απολύσεις και συλλογικές συμβάσειςΓεμάτος «αγκάθια» είναι ο δρόμος της συμφωνίας με τους εταίρους, αφού οι δανειστές επιθυμούν να ψηφιστούν και νέα προαπαιτούμενα πριν αρχίσει η πρώτη εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα.


Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που φθάνουν σήμερα στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, αναμένεται να ζητήσουν και νέες μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει γρήγορη αποδέσμευση της δόσης από τον ESM, όπως είπε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καταλύσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με τα μέτρα ασφαλείας από την ελληνική αστυνομία να είναι δρακόντεια.


Το δρόμο για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ή δάνειο μεγαλύτερο από 86 δισ. ευρώ που έχει ήδη υπολογίσει η Κομισιόν αναμένεται να ανοίξει η αξιολόγηση των δημοσιονομικών στοιχείων που ξεκινούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.


Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επανεξετάσουν τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μέχρι και τα μέσα του 2018.


Πριν από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων οι θεσμοί υπολόγιζαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει κατ’ ανώτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα: 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% του 2017 και 3,5% το 2018.


Τώρα πλέον ο μόνος στόχος που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το τελευταίο έτος του νέου προγράμματος.


Οι ενδιάμεσοι στόχοι θα πρέπει να επανεξεταστούν με βάση τη λογική ότι σωρευτικά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάνει σωρευτικά το 6% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) για το 2015-2017 ώστε να μην επηρεαστεί κι άλλο η πορεία ανόδου που έχει πάρει το δημόσιο χρέος.


Η όποια απόκλιση από το σωρευτικό στόχο του 6% του ΑΕΠ θα πρέπει να συμπληρωθεί με πρόσθετα μέτρα.


Με δεδομένο ότι το 2015 αναμένεται η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση που θα κυμαίνεται με βάση της εκτιμήσεις από ΕΕ και ΔΝΤ από 2% του ΑΕΠ έως και 5% του ΑΕΠ τα μέτρα θα περάσουν το 2016 και το 2017 κατά την πάγια λογική των θεσμών


«Διάσταση» κυβέρνησης – Κομισιόν για τα προαπαιτούμενα


Πριν καλά καλά αρχίσει η διαπραγμάτευση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν άναψε φωτιές αφού μια ημέρα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις δήλωσε πως τα δύο πολυνομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα που πέρασαν από την Βουλή πρόσφατα δεν αρκούν για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση προς την Ελλάδα, αλλά μόνο για να αρχίσουν οι συζητήσεις των δύο πλευρών.


«Θα χρειαστούν, με βάση το κείμενο της συμφωνίας, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια από τον ESM. Και αυτό συζητείται τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με την ίδια γίνεται πρόοδος βήμα-βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ, όπως αναφέρουν κύκλοι της Κομισόν, στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται και το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.


«Βόμβες» ΔΝΤ για μισθούς, απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις


Έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει τα σκληρά μέτρα που ζητάει το ταμείο από την ελληνική κυβέρνηση στα εργασιακά. Η νέα εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου που φθάνει στην Ελλάδα φέρνει στις αποσκευές της και νέες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς, τις απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.


Συγκεκριμένα διαμηνύουν ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεχάσει την αύξηση του κατώτερου μισθού αλλά και του μισθού των 510 ευρώ για νέους κάτω από 25 ετών.


Το ΔΝΤ λέει :


-Όχι στην αναίρεση των τελευταίων μεταρρυθμίσεων


-Όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού


-Κατάργηση του χαμηλού μισθού για νέους


-Αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις


-Αλλαγή στο νόμο για τις απεργίες


Νέα προαπαιτούμενα


Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που θα ανοίξει σήμερα θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση για να πάρει την πρώτη δόση από το νέο δάνειο.


Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα πολυνομοσχέδια ψηφίστηκαν για να φτάσει η Ελλάδα στην γραμμή της εκκίνησης για την νέα συμφωνία.


Τώρα θα πρέπει να πάρει κάποια πρώτα μέτρα με στόχο να εφαρμόσει σταδιακά τη συμφωνία που φιλοδοξεί να έχει τις επόμενες μέρες.


Υποψήφια για το νέο πακέτο μέτρων είναι όλα τα μέτρα και οι δράσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου ως δράσεις που θα βοηθήσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας


Οι πιο επείγουσες από αυτές είναι:


1. Η δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα έχει ως στόχο να έχει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι και το 2023.


2. Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων με τα οποία θα ισοσκελιστεί το οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνονται παράνομες οι περικοπές των συντάξεων από το 2012.


3. Η ταχεία ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία υπολογίζονται σήμερα πάνω από τα 110 δισ. ευρώ η οποία θα τρέξει παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


4. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στην οποία εκκρεμεί ακόμη το νέο καθεστώς για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.


Εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το δεύτερο σκέλος του ασφαλιστικού που θα περιλαμβάνει την περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μαζί με το πέναλτι ανάλογα με την αύξηση των ορίων ηλικίας


Κυβέρνηση: Δεν θα χρειαστούν άλλα προαπαιτούμενα


Η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου.


Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν (χθες) οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις με τους δανειστές και θα συνεχιστούν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση, ενώ τόνισε ότι «εμείς θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον 15Αυγουστο για να ξεκινήσει η κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αναθεώρηση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση.


«Φρούριο» το ξενοδοχείο που θα κατακλύσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας


Πρωτοφανή είναι τα αστυνομικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για τη φύλαξη των εκπροσώπων των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα.


Πάνω από 300 αστυνομικοί έχουν αναλάβει τη φύλαξη των μελών της τρόικας, που έχουν ξεκινήσει να φθάνουν στην Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ, ενώ μέχρι και σήμερα το πρωί θα είναι εδώ και τα 54 άτομα των τεχνικών κλιμακίων και της ομάδας εργασίας.


Σύμφωνα με την αστυνομία προβλέπονται αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που θα διαμένουν, αλλά και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους.


Περιμετρικά του ξενοδοχείου θα υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, ενώ Αντιτρομοκρατική, ΕΚΑΜ και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, θα παρακολουθούν από απόσταση κάθε τους διαδρομή με πλήρη διακριτικότητα.

 

 


 
 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X