Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / O Nίκος Κοτζιάς γράφει για τις "απαγωγές" στην Ιερισσό.

O Nίκος Κοτζιάς γράφει για τις "απαγωγές" στην Ιερισσό.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κύριος Νίκος Κοτζιάς διάβασε τις μαρτυρίες δυο νέων παιδιών της 14χρονης Κωνσταντίνας και του του 19χρονου Θεολόγη από την Ιερισσό. Και οι δυο βρέθηκαν ξαφνικά να δίνουν κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα. 

«Μου ζήτησαν να δώσω DNA και εγώ αρνήθηκα. Είπα ότι δε θέλω γιατί δεν είμαι ούτε κακοποιός ούτε πείραξα κάποιον μου λένε οκ… Μετά μπήκαν 13 άτομα μαζί μ ‘αυτόν που ήθελε να μου πάρει το DNA και μου είπε τώρα θα μου δώσεις DNA. Τα ‘χασα και επειδή προηγουμένως είχα φάει ξύλο και για να μη φάω άλλο ξύλο αναγκάστηκα να το δώσω!

Εγώ ξέρω και μέσω του πατέρα μου που είναι αστυνομικός ότι σε μια προσαγωγή πας με την ταυτότητα και ξέρουν ποιος είσαι. Τώρα μαζί με την προσαγωγή σου παίρνουν και το DNA που αυτό είναι παράνομο. Και μάλιστα μαζί με το DNA σου δίνουν και ένα χαρτί να υπογράψεις ότι το έκανες με τη θέληση σου. Δεν ήθελα να δώσω και παρόλα αυτά υπόγραψα το χαρτί που λέει ότι το έκανα με τη θέληση μου γιατί σε αναγκάζουν να το υπογράψεις. Εμένα με υποχρέωσαν!”

Αλέξανδρος

«Την ώρα του δεύτερου του μεγάλου διαλείμματος, του μεγάλου, ξαφνικά χτύπησε το κινητό μου, ήταν άγνωστος ο αριθμός που με καλούσε. Το σήκωσα. Μου είπαν ότι καλούν από την αντιτρομοκρατική της Θεσσαλονίκης. Μου είπαν ότι πρέπει να παραβρεθώ στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου στις 6 το απόγευμα, της ίδιας ημέρας. Είμαι 15 ετών τους είπα τι θέλετε από μένα; Γιατί να δώσω κατάθεση;

Μπήκα στο αστυνομικό τμήμα και δεν μου επέτρεψαν ούτε να πάρω τη μητέρα μου ούτε τον πατέρα μου ούτε κάποιο δικηγόρο. Έπρεπε να πάω μόνη μου, μου είπαν. Με ανέκριναν 5 άτομα και μου έκαναν συνεχώς ερωτήσεις. Με ρωτούσαν που ήμουνα εκείνο το βράδυ που έγινε το σκηνικό στις σκουριές που ήμουνα τις προηγούμενες μέρες, με ποιους μίλησα, με ποιους βγήκα για καφέ, ποιοι ήταν στο μέρος που ήμουν για καφέ και ποια είναι ή άποψή μου για την επίθεση στις Σκουριές. Μία ώρα με κράτησαν εκεί. Ήταν πολύ περίεργο ένιωσα πολύ άσχημα. Δεν είχα ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Στο τμήμα είχα πάει μόνο για να βγάλω την ταυτότητά μου μαζί με τους γονείς μου. Να μου κάνουν ανάκριση 5 άτομα;  Φοβόμουν γιατί είχα ακούσει πολλά, ακούγονται πολλά εδώ, τον τελευταίο καιρό. 

Και οι γονείς μου ένιωσαν άσχημα. Δεν ήξεραν τι γίνεται, έβλεπαν και εμένα που είχα πολύ άσχημη ψυχολογία, φοβόντουσαν και αυτοί. Δεν ήξεραν και αυτοί τι θα αντιμετωπίσω. Δημιουργήθηκε άσχημο κλίμα στο σπίτι. Τρομοκρατηθήκαμε, για  δυο βράδια δε μπορούσαμε να κοιμηθούμε από άγχος, από φόβο, από υπερένταση. Ήταν περίεργο πολύ αυτό που έζησα. Και για μένα και για τους γονείς μου και για τον μικρότερο αδερφό μου. Άσχημη κατάσταση”.  

 Κωνσταντίνα

Μόνο όσοι έχουν κριτήριο την εξυπηρέτηση κάποιων ολιγαρχών μπορούν να επιλέγουν τέτοιες μεθόδους.

Γράφει ο Νίκος Κοτζιάς, καθηγητής Παν/μίου Πειραιά, τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Διάβασα τα κείμενα των δύο αυτών νέων ανθρώπων. Συγκλονίστηκα. Ντράπηκα για όσα επιτρέπουμε να γίνονται σε βάρος τους. Τα καμάρωσα για την παρρησία τους.

Σε τι στηρίζεται μια χώρα και μια κοινωνία; Στην εργασία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της. Στο ότι κάθε νέα γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Τι πρέπει να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού; Τη νέα γενιά. Τα παιδιά μας. Να τους δίνουμε την ελευθερία, αλλά και τις δυνατότητες  να αρχίσουν μια νέα ζωή, διαφορετική από τη δική μας. Καλύτερη.

Τι οφείλουμε να κάνουμε; Να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη. Να τα σεβόμαστε. Εξάλλου είναι το μέλλον μας. Να τους παροτρύνουμε να ανοίγουν τα φτερά τους. να πετάξουν με όνειρα, γνώσεις, ελπίδες προσμονές και προσδοκίες.  Ταυτόχρονα να τους δίνουμε την ασφάλεια ότι αν βρεθούν σε δυσκολίες, αν τα φτερά τους χρειαστούν στήριξη, η φωλιά της οικογένειας, των δασκάλων, της κοινωνίας θα είναι πάντα στη διάθεσή τους, έτοιμη να τους στηρίξει.

Τι δείχνουν τα γεγονότα σε βάρος μαθητριών και μαθητών στην Χαλκιδική; Ότι οι κυριαρχούντες και όσοι τους εξυπηρετούν δεν κατάλαβαν. Δεν εννόησαν ότι η πολιτική, ο δημόσιος λόγος και πράξεις πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη και να μην τον θεωρούν εχθρό επειδή αντιστέκεται στις αυθαιρεσίες των λίγων. Ότι η πολιτική έχει και παιδαγωγική διάσταση. Η πολιτική δεν είναι καταστολή, εκφοβισμός, προσπάθεια υποδούλωσης της ψυχής των νέων. Αυτά είναι για γραφειοκράτες που η μύτη τους φτάνει μέχρι τον αυταρχισμό και το χέρι τους προσπαθεί να εξυπηρετήσει την πλουτοκρατία.

Γιατί και πώς γίνονται τέτοιες αυθαιρεσίες και προσπάθειες εκφοβισμού; Μόνο όσοι σκέφτονται χωρίς οράματα, με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση κάποιων ολιγαρχών μπορούν να επιλέγουν τέτοιες μεθόδους. Να νομίζουν ότι δικαιούνται να παραβιάζουν τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Να παρακάμπτουν τη νομιμότητα και τα δικαιώματα του πολίτη. Των νέων και των γονιών τους στη Χαλκιδική, σε όλη την Ελλάδα. Θα τους διδάξουμε ότι κάνουν λάθος. Ο αυταρχισμός δεν θα γίνει αποδεκτός.

Ν.Κοτζιάς

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X