Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βαρουφάκης: Η Κύπρος έχει να περάσει πολλά.
Βαρουφάκης: Η Κύπρος έχει να περάσει πολλά. thumbnail

Βαρουφάκης: Η Κύπρος έχει να περάσει πολλά.

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97.8 στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή, παραχώρησε ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης, με αφορμή το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο.

-Ένα πρώτο σχόλιο για τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής κύριε Βαρουφάκη για την Κύπρο.

Είναι η πέμπτη χώρα που καταρρέει εντός της Ευρωζώνης. Αλλά είναι, αν θέλετε, μετά από τρία χρόνια καταπληκτικό πόσο ανεύθυνοι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης, δεν έχουν μάθει κανένα από τα μαθήματα που θα έπρεπε να τους έχει διδάξει η ιστορία τα τελευταία τρία χρόνια και αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Αυτό το φιάσκο με την διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.00 ευρώ θα μείνει στην ιστορία ως υπέρβαση της ανοησίας για την οποία δεν έχω καν κάποιο χαρακτηρισμό.

-Για ποιο λόγο κύριε Βαρουφάκη έγινε αυτό;

Κοιτάξτε να σας θυμίσω πως όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έσπευσαν, για να αποφύγουν μία επιδρομή των καταθετών στην τράπεζα για να τραβήξουν τα χρήματά τους με τον φόβο του πανικού ότι καταρρέει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Έσπευσαν όλες οι χώρες, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, όλες να  αυξήσουν το όριο, το ποσό των καταθέσεων το οποίο διασφαλίζει το κράτος. Και ήταν γύρω στις 50.000  στις περισσότερες χώρες και πήγε στις 100.000. Και η Ευρωζώνη είχε δηλώσει τότε, εν μία φωνή ,στους καταθέτες «μη φοβάστε, μέχρι τις 100.000 τα χρήματά σας είναι διασφαλισμένα από το το δημόσιο. Ένα τέτοιο συμβόλαιο υπήρχε μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωζώνης  και των πολιτών, αυτό που αφορούσε στις 100.000.

Τώρα, το να αγγίξεις αυτά τα χρήματα, ουσιαστικά αποτελεί μία παραβίαση του μοναδικού συμβολαίου τιμής που υπάρχει μεταξύ της Ευρωζώνης και των πολιτών. Σε οτιδήποτε μέγεθος  και να είναι δεν μπορείς να πεις «εσείς στην Ισπανία μην φοβάστε γιατί το κάναμε στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε εσάς».

-Άρα ανοίγει ένα παράθυρο, υπάρχει ένα προηγούμενο. Και αυτό είναι ένα επόμενο ερώτημα, τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Ελλάδα αυτό.

Κοιτάξτε αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ απλό. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που έχει 50-60.000 ευρώ σε μία π.χ. ισπανική τράπεζα γιατί να τα κρατήσει εκεί. Δηλαδή, κακά τα ψέμματα πέραν του πατριωτικού- εθνικού καθήκοντος το οποίο δεν μπορεί να γενικευτεί  και δεν μπορεί να καθοδηγεί κάποιον που αυτές οι 50-60.00 είναι οι οικονομίες της ζωής του. Δεν έχει κανέναν λόγο να μην τα πάει στην Deutsche Bank στην Φρανκφούρτη ας πούμε. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μία Ευρωζώνη η οποία πλήττεται εδώ και τρία χρόνια από την νότια περιφέρεια μέχρι προς την Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φιλανδία και αυτό σημαίνει μία επιτροπή η οποία υποκρίνεται όπως υποκρίνεται εδώ και μήνες για να σταματήσει την διάρρηξη αυτού του ιστού της νομισματικής ένωσης είναι απίστευτο πως ουσιαστικά δίνει έναυσμα και κίνητρο στους πολίτες της κάτω περιφέρειας να βγάλουν τα λεφτά τους. Είναι απίστευτο, είναι τρελό, είναι πέραν κάθε νοσηρής φαντασίας. Και γιατί το κάνουν;

-Θεωρείται κύριε καθηγητά ότι πρόκειται για μία προσπάθεια ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος του Βορρά;

Πρόκειται για καθοριστική και υπέρτατης ποιότητας και ποσότητας βλακεία. Δεν έχουν κανένα στόχο τέτοιο. Γιατί κυρίως οι τράπεζες του Βορρά είναι και αυτές πτωχευμένες. Γιατί όταν βλέπεις καταθέτες από την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Κύπρο να τρέχουν σε μία τράπεζα όπως η Deutsche Bank γιατί είναι γεμάτη μαύρες τρύπες, αυτό μπορεί να δημιουργεί ρευστότητα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα και ο Soible, το γνωρίζει αυτό. Παράλληλα, υποτίθεται ότι προσπαθούν να κρατήσουν την Ευρωζώνη ζωντανή. Όταν αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα έχει στεγνώσει εντελώς της Ιταλίας και της Ισπανίας και προσπαθεί να γλυτώσει χωρίς να τους δανείσει χρήματα κιόλας, πόσο έξυπνο είναι να διώξεις τα κεφάλαια κίνησης της χώρας; Καθόλου έξυπνο. Απλώς αποδεικνύει για να το πω απλά, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ικανοί να είναι ηγέτες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

-Ρωτάει ένας ακροατής, αν αυτό που συμβαίνει στο Νότο είναι δυνατόν να προσελκύσει ακροατές.

Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Με άλλα λόγια, και αυτή την ανοησία να μην είχαν κάνει τώρα και πάλι επενδυτές για έναν απλό λόγο. Ο Νότος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μία τριπλή σκοτοδίνη, του χρέους, τραπεζικού συστήματος που έχει καταρρεύσει και ύφεσης. Αυτό το γνωρίζουμε. Κανείς δεν πρόκειται να έρθει να βάλει τα χρήματά του σε μία χώρα που είναι εγκλωβισμένη σε αυτή την τριπλή δίνη. Το πολύ πολύ να αγοράσει κάποιο οικόπεδο, το Ελληνικό ή κάποιο νησί. Αλλά επενδύσεις σοβαρές σε μία χώρα που βρίσκεται σε αυτή τη δίνη δε γίνονται.

-Η επόμενη μέρα στην Κύπρο πώς θα είναι;

Θα είναι όπως ήταν εδώ και δύο χρόνια τώρα, τρία στην Ελλάδα.  Η σκοτοδίνη, μία συνεχιζόμενη κατάσταση. Δυστυχώς, η Κύπρος έχει να περάσει πάρα πολλά. Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέρος της Ευρωζώνης και η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κατάσταση αποδόμησης και μία διαδικασία αποσάρθρωσης και οι συγκεκριμένοι χειρισμοί του κυρίου Αναστασιάδη και του κυρίου Σόιμπλε μετέτρεψαν μία δραματική κατάσταση σε μία τραγική κατάσταση.

-Άρα η ζημιά έχει γίνει.

Η ζημιά  έχει γίνει. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι έχει γίνει. Εδώ και ενάμιση χρόνο. Η διαφορά με την Κύπρο πια είναι; Επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλές συναλλαγές στην Κύπρο και γενικά επειδή υπάρχει μία κόπωση στο Βερολίνο και την Φρανκφούρτη γιατί έχουμε 24-25 συνόδους κορυφής , έχουν επαναπαυτεί εδώ και 7-8 μήνες γιατί οι αγορές ομολόγων έχουν αλλάξει και κάνουν το μεγαλύτερο λάθος που έχουν κάνει εδώ και 2-3 χρόνια. Και το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο κυπριακός λαός θα υποφέρει μία κρίση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X