Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αμφισβητούν ακόμα και τον Τσίπρα! Δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος;
Αμφισβητούν ακόμα και τον Τσίπρα! Δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος; thumbnail

Αμφισβητούν ακόμα και τον Τσίπρα! Δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος;

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 


Σε ευθεία αμφισβήτηση του πρωθυπουργού προχωρά ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος.

Ηγεσία και πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ Έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείουν και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των κομματικών μελών τις αμέσως προσεχείς ημέρες. 

Αντιθέτως, η Αριστερή Πλατφόρμα αποκλείει, τόσο το Έκτακτο Συνέδριο, όσο και το δημοψήφισμα και επιμένει στη σύγκλιση του Διαρκούς Συνεδρίου πριν από την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, στην οποία δεν παρέστη τελικά ο Αλέξης Τσίπρας – παρακολούθησε προχθές όλη τη συνεδρίαση – αποφασίστηκε να συνέλθει αύριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τις συλλογικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Όλα ανοιχτά – προ των πυλών η διάσπαση

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, η όποια απόφαση ληφθεί στην ΚΠΕ θα διαθέτει οριακή πλειοψηφία, ενώ ανοιχτά είναι αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα.

Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, άλλωστε, θα διαφανούν οι συμμαχίες του επόμενου διαστήματος, ενώ η διάσπαση έρχεται κάθε μέρα και πιο κοντά.

Η δήλωση των τριών της Πλατφόρμας

Τις θέσεις της Πλατφόρμας παρουσιάζουν με κοινή τους δήλωση τα τρία μέλη της στην ΠΓ , Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη. 

Η δήλωση έχει ως εξής:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΓ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

1. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3, και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

2. Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό – προοδευτικό της πρόγραμμα.

4. Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές.

5. Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «ΟΧΙ» στο λαϊκό δημοψήφισμα , το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

Αντώνης Νταβανέλος , μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ
Στάθης Λεουτσάκος , μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ
Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ

 

Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X