Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Tσίπρας: Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάμε σε εκλογές
Tσίπρας: Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάμε σε εκλογές thumbnail

Tσίπρας: Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάμε σε εκλογές

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του «Στο Κόκκινο».

Πρόσθεσε ότι: «Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα". Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε υπερήφανος για τη «μάχη» που δόθηκε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Δεν φθάσαμε σε καταστροφή. Ολα τα οικονομικά μεγέθη είναι ανατάξιμα, ανέφερε ενώ σημείωσε ότι δεν είναι εύκολη απόφαση να πεις "δεν πληρώνω".

Είχα εντοπίσει είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εξηγήσει ότι αν αυτή η σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη πάρει μετωπικά χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει νωρίς, τον Φλεβάρη, τελικά μετά τις 20 Φλεβάρη παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση τρώγοντας τις σάρκες μας. Αυτό ήταν βασικό λάθος.

«Ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται»

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σχεδιασμένη διαφοροποίηση και διαφορά στρατηγικής την οποία και σέβεται.

Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε: σουρεαλισμό να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω.

Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα".

Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα.

Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω τις ευθύνη εγώ, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του «Στο Κόκκινο» ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά.

Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σ.σ. να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία».

«Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία»

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω τις ευθύνη εγώ, τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά.

Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σ.σ. να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία».

Για το νομοσχέδιο για τα Μ.Μ.Ε

Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού. Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά.

«Οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν από εδώ»

Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν από εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων.

«Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα προηγούμενα μνημόνια είχαν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ είχαν και ονομαστικές μειώσεις μισθών.

Μια καλή συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα ήταν αυτή που θα έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας, μια ρύθμιση για το χρέος αλλά και έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σημείωσε ότι θεωρεί λανθασμένη την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.«Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος»

Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες.

«Ζημιά από τα capital controls, αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση»

Έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για Grexit παραμένει, τόνισε.

Υπογράμμισε ότι σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή.

«Πύρρειος νίκη των εταίρων η "μάχη" των Βρυξελλών»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «πύρρειο» νίκη των εταίρων και δανειστών και μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας με αφορμή τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Επίσης έκανε λόγο για επώδυνο συμβιβασμό σε ότι αφορά το οικονομικό και τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου ήξερα ότι την επόμενη ημέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες»


Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν, είπε ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε ότι μόνο η Μέρκελ μου είπε ότι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα "ευρώ η δραχμή". Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους, πρόσθεσε.

Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου "να τα βροντήξω", όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή, τόνισε.

«Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ»

Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες, ανέφερε και σημείωσε ότι η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστώ. Εκτίμησε ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". 

Άρα στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία.
Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ, ανέφερε.

Απομείωση ή διαγραφή του χρέους ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Επιλογή υψηλού ρίσκου το δημοψήφισμα»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα επιλογή υψηλού ρίσκου αλλά ανέφερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών, τόνσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.

«Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης»

Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό "περίπατο στο δάσος", ότι θα είναι όλα εύκολα, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση. 

Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς", είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού»

«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. 

Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, ανέφερε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε. 

Πρόσθεσε ότι το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε


www.real.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X