Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή μάχη σήμερα για τον έλεγχο του κόμματος
ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή μάχη σήμερα για τον έλεγχο του κόμματος  thumbnail

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή μάχη σήμερα για τον έλεγχο του κόμματος

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουρής 


Η πρώτη σφοδρή μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ξεκινά σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.


Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση και Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Η Αριστερή Πλατφόρμα και οι σύμμαχοί της να λάβει η ΚΠΕ απόφαση προκειμένου η κυβέρνηση να μην ψηφίσει τρίτο Μνημόνιο, να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο και να προετοιμάσει το λαό να το εφαρμόσει (βλέπε, δηλαδή, έξοδο από την ευρωζώνη).


Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως η ΚΠΕ δεν μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση και εφόσον οι διαφωνούντες επιμένουν να ληφθεί απόφαση για τη συμφωνία, να δοθεί ο λόγος στα μέλη και να αποφασίσουν με εσωκομματικό δημοψήφισμα μεθαύριο Σάββατο ή το άλλο Σαββατοκύριακο. Η Πλατφόρμα επιμένει ότι τις αποφάσεις πρέπει να λάβει η ΚΠΕ, σε διαφορετική περίπτωση αντιπροτείνει Διαρκές Συνέδριο πριν από τη συμφωνία, εντός δηλαδή του Αυγούστου.


Η μάχη μεταξύ της ηγεσίας της ΚΠΕ και των διαφωνούντων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς όποιος την κερδίσει θα εμβρυουλκήσει τις εξελίξεις ενόψει της πορείας προς τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΠΕ διαθέτει 201 μέλη-μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα-και ήδη 109 έχουν υπογράψει κατά της συμφωνίας.


Επιμένει στα διλήμματα ο πρωθυπουργός


Με την εισαγωγική του ομιλία στην ΚΠΕ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τα διλήμματα που έθεσε στη χθεσινή συνέντευξή του «Στον Κόκκινο». Μεταξύ αυτών κυρίαρχη θέση κατέχει το δίλημμα που αποκάλυψε χθες το Real.gr πως σε περίπτωση που το κόμμα ταχθεί κατά της συμφωνίας οι εκλογές έρχονται πιο κοντά.


Τα διλήμματα αυτά εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν προβλήματα στους «προεδρικούς» που διαφωνούν με τη συμφωνία και οι οποίοι, έστω και με βαριά καρδιά, θα συμπορευτούν με τον Αλέξη Τσίπρα, συμβάλλοντας ώστε ο πρωθυπουργός να κερδίσει την κρίσιμη ψηφοφορία.


Σχέδιο Απόφασης από Πλατφόρμα-και άλλους (;)


Η Αριστερή Πλατφόρμα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ θα καταθέσει Σχέδιο Απόφασης, ενώ το ίδιο θα κάνουν πιθανότατα και κάποιες συνιστώσες ή ομάδες προσώπων.


Στην ΚΠΕ, άλλωστε, θα διαμορφωθεί η νέα ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών.


www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X