Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / 10 ημέρες προθεσμία για συμφωνία ή νέο δάνειο γέφυρα
10 ημέρες προθεσμία για συμφωνία ή νέο δάνειο γέφυρα thumbnail

10 ημέρες προθεσμία για συμφωνία ή νέο δάνειο γέφυρα

Του Τάσου Δασόπουλου 

Περίπου 10 ημέρες έχει πλέον η κυβέρνηση για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές τη στιγμή που τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και δυσεπίλυτα φέροντας ξανά στην επικαιρότητα νέο δάνειο-γέφυρα για να καλυφθούν οι ανάγκες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Μέχρι και τις 10 Αυγούστου θα πρέπει να έχουμε την έγκριση σε επίπεδο θεσμών ώστε να ακολουθήσει το Eurogroup της Δευτέρας 11 του μήνα και στη συνέχεια η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια. Τα εμπόδια όμως είναι πολλά…

- Στο στόχαστρο εργασιακά και φόροι

Το πρώτο είναι πια η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Τον τόνο για τις απαιτήσεις του διεθνούς οργανισμού έδωσε χθες η εκτελεστική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έδωσε με τον τρόπο της τους όρους που θα συμμετέχει στο Ταμείο στο νέο ελληνικό μνημόνιο: Σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους επαρκή χρηματοδότηση (από τους ευρωπαίους), αδιαπραγμάτευτο πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων και ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Με τις εντολές αυτές αναμένεται – για 3η συνεχή μέρα – να φτάσει σήμερα στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ταμείου στην Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.Είναι σαφές ότι πριν βάλει την υπογραφή της στη συμφωνία θα πρέπει να εκπληρώνονται όλοι οι όροι που έχει θέσει η προϊστάμενη της από την Ουάσιγκτον. 

Σε πρώτη φάση όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ θα πιέσει ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει όλα τα δύσκολα μέτρα του δευτέρου μνημονίου που η κυβέρνηση θεωρεί ότι… γλίτωσε. Με άλλα λόγια θα πρέπει η Αθήνα να δεσμευτεί, αν όχι να εφαρμόσει, άμεσα αλλαγές στο ασφαλιστικό τα εργασιακά τις απελευθερώσεις αγορών και υπηρεσιών. 

Το δεύτερο εμπόδιο είναι το ποσό του νέου δανείου που θα πρέπει να δεσμεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα καθώς όσο περνούν οι μέρες οι εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων που μελετούν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αλλάζουν προς το χειρότερο. 

Με την εμπλοκή των περίπου 60 ατόμων που «ξεσκονίζουν» εδώ και τρεις ημέρες τα στοιχεία της Γενικής και της Κεντρικής Κυβέρνησης οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόικας ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ Ράσμους Ρίεφερ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο και ο επικεφαλής της ομάδας του ESM Νικολό Τζιαμαριόλι θα πρέπει να αποταθούν στους ανωτέρους τους για τις τελικές αποφάσεις.

Το τρίτο εμπόδιο το οποίο ανησυχεί το σύνολο των δανειστών είναι η μη – συνοχή του κόμματος που αποτελεί τον κορμό της κυβέρνησης το οποίο δηλώνει δια στόματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει την ιδιοκτησία το προγράμματος ενώ την ίδια στιγμή οι διαφωνούσες τάσεις εμφανίζονται με τάσεις αυτονόμησης. 

Τούτο παρά την υποστήριξη της αντιπολίτευσης η οποία όπως ξέρουν όλοι δεν θα κρατήσει για πάντα. Όχι τουλάχιστον χωρίς να πετύχει κάποιους όρους για την στήριξή της .

Δεύτερη χρηματοδότηση γέφυρα 

Με δεδομένα τα παραπάνω η Ελλάδα θα μετατρέψει και πάλι σε θρίλερ την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ύψους 3,2 δισ. ευρώ μέχρι και τις 20 Αυγούστου και της δόσης 1,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αν μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν έχουμε συμφωνία τότε τα κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν την νέα χρηματοδότηση θα κλείσουν παραπέμποντας τη λύση για τον Σεπτέμβριο.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο μιας χρηματοδότησης γέφυρας ανάλογης με αυτής που εξασφάλισε για τον Ιούλιο.

Η πρόβλεψη πρέπει να γίνει νωρίς γιατί αν χρηματοδότης θα είναι και πάλι ο EFSM θα πρέπει να προβλεφθεί έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης μια συνεδρίαση του ECOFIN για την ΕΕ των 28 κρατών μελών μέσα στον μήνα των διακοπών που είναι ο Αύγουστος.

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα γίνει και πάλι με χρήματα του ESM . Αν η συμφωνία κλείσει τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την καταβολή της προκαταβολής των 10 δισ. ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως.

ΠΗΓΗ: enikonomia

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X