Αρχική / More / Life stories / Μελισσανίδης: Από δάσκαλος σχολής οδηγών στους 500 πιο πλούσιους του πλανήτη
Μελισσανίδης: Από δάσκαλος σχολής οδηγών στους 500 πιο πλούσιους του πλανήτη  thumbnail

Μελισσανίδης: Από δάσκαλος σχολής οδηγών στους 500 πιο πλούσιους του πλανήτη


Η επικαιρότητα… Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για Μελισσανίδη και ΟΠΑΠ. 


Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με ψήφους 4 – 3 έκανε δεκτή την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της ΠΑΕ ΑΕΚ για το ασυμβίβαστο που υποστηρίζει ότι υπάρχει στην περίπτωση του Δημήτρη Μελισσανίδη και πλέον η ΑΕΚ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα κουπόνια του ΟΠΑΠ, ενώ απειλείται με πρόστιμο.  


Και μπορεί να δέχτηκε, ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει μετοχές στην ΑΕΚ αλλά τον χαρακτήρισε «εν τοις πράγμασι διοικητή» της ομάδας, όπως αποφάνθηκε μετά τη μελέτη δημοσιευμάτων και άλλων στοιχείων. Ως εκ τούτου δεν μπορεί η ομάδα του να εμφανίζεται στο κουπόνι του ΟΠΑΠ (του στοιχήματος) λόγω ασυμβίβαστου…Ποιος είναι ο Μελισσανίδης 


«Τίποτε στη ζωή δεν είναι εύκολο όταν ξεκινάς, όχι από το μηδέν αλλά από το μείον». Με τη φράση αυτή απαντά ο 63χρονος επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης σε όσους τον ρωτούν πώς έφτασε ψηλά και πόσο μόχθησε γι’ αυτό. Όπως θυμούνται και σήμερα οι φίλοι του στον Κορυδαλλό, στην Κοκκινιά, όντως ξεκίνησε από το μείον.Οπως ακριβώς και ο πατέρας του, ο Γιώργος ή Ζώρας Μελισσανίδης, ο οποίος το 1938 εγκατέλειψε την εστία του στον Καύκασο βρέθηκε ανέστιος στην Κοκκινιά. Όπως ακριβώς οι Πόντιοι που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη με έναν μπόγο στην πλάτη και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, στην καρδιά. Όλα έχουν τον συμβολισμό τους και την αξία τους, όπως εξελίσσονται στον χώρο και τον χρόνο.Για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο χώρος ήταν ίσως αυτός που του ταίριαζε περισσότερο. Λαϊκές συνοικίες, ο Κορυδαλλός, η Κοκκινιά. Με αλάνες, παράγκες, σπιτάκια με μικρές αυλές γεμάτες λουλούδια και προσφυγιά. Η οικογένειά του, δε, βίωνε και τη μοναξιά, αφού εκεί δεν είχαν ούτε συγγενείς ούτε φίλους.Από τα φτωχόσπιτα της Κοκκινιάς πέτυχε στην πορεία της ζωής του που κύλησε σαν παραμύθι με πρίγκιπες και δράκους, το απόλυτο: με ό,τι καταπιάστηκε πέτυχε και έχει φτάσει σήμερα οι επιχειρήσεις του να έχουν ετήσιο τζίρο κάπου κοντά στα 10 δισ. δολάρια.


Από την Κοκκινιά στη Wall Street δεν είναι μια απλή διαδρομή. Ισως ταιριάζει περισσότερο με σενάριο ταινίας: Τζαμάικα, Αραβικός Κόλπος, Σιγκαπούρη, Κίνα, πετρέλαια, ο ΟΠΑΠ, μάχες και πάλι μάχες έως την καταξίωση. Σε αυτήν τη διαδρομή κέρδισε χώρο και η μεγάλη του αγάπη, η ΑΕΚ: Καταξίωση, αποχώρηση, επανεκκίνηση και όλα υπό τη σκέπη της «Αγιάς Σοφιάς», του γηπέδου που έρχεται να ξυπνήσει θύμησες για τους πρόσφυγες που έστησαν τη ζωή τους στη Φιλαδέλφεια.Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στη WALL STREET,την ημέρα που η AEGEAN μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας ΥόρκηςΟλα τυλιγμένα με μια κλωστή που άρχισε να ξετυλίγεται από τον Καύκασο για να φτάσει παντού με τα ματωμένα χρώματα του Πόντου. Γιατί ο Πόντος δεν είναι μόνο τραγούδια, κλάμα και φολκλόρ. 


Το όνομά μου έχει μέλι, έχει όμως και σανίδα. Εξαρτάται από το τι θέλει κανένας από εμένα»! Αυτή είναι η αντρίκια φιλοσοφία της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Κερατσινίου. Των γειτονιών δηλαδή στις οποίες ο επιχειρηματίας ανδρώθηκε, έζησε και τις οποίες εξακολουθεί συχνά να επισκέπτεται. Γιατί είπαμε: Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες του.

Η καριέρα του ως εκπαιδευτής σε σχολή οδηγών 


Όταν ο Δημητρης Μελισσανίδης εργαζόταν ως εκπαιδευτής στη σχολή οδηγών του πατέρα του στη Νίκαια και έκανε μαθήματα με το μίνι κούπερ κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέλλον. Και από εκείνο το τιμόνι βρέθηκε να οδηγεί τις επιχειρηματικές εξελίξεις. 


To μυστικό της επιτυχίαςΚαποτε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Επίκαιρα, στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ανδριόπουλο


"Ο πατέρας μου ήταν Πόντιος και αριστερός. Αυτό, για την εποχή εκείνη ήταν αρκετό να μην προσανατολίζεται κανείς και να μην ελπίζει στο δημόσιο. Εν πάσι περιπτώσει, το δημόσιο δεν το σκέφτηκα ποτέ ως λύση για μένα. Πάντα μου άρεσε ο ανταγωνισμός, η αίσθηση ότι θα αγωνιστείς στην ελεύθερη αγορά, θα σκεφθείς, θα επινοήσεις τις λύσεις που δεν έχει επινοήσει ο άλλος και θα νικήσεις.
Αυτό έκανα στη σχολή οδηγών, που ήταν η πρώτη μόνιμη επαγγελματική μου απασχόληση, αυτό έκανα και αργότερα, όταν ασχολήθηκα με τη ναυτιλία και τα πετρέλαια.  Η σχέση που είχα πάντα με τη δουλειά μου, ό,τι δουλειά και να έκανα, δεν ήταν σχέση διεκπεραίωσης και απλής διαχείρισης. Πάντα ήθελα να επιλέγω την καινοτομία, μ’ άρεσαν αυτό που λέμε οι ‘μπροστινές κινήσεις’.Π
ρέπει να έχεις μια, ας πούμε, ‘ερωτική’ σχέση με τη δουλειά που κάνεις. Η δημιουργία, η πρωτοπορία, να σκεφθείς και να εφαρμόσεις κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό πριν από τον άλλον, είναι μερικά από τα στοιχεία, από τα λεγόμενα ‘μυστικά’ της επιτυχίας. Πάντα στη ζωή μου προσπαθούσα να κάνω εκείνο που δεν είχαν κάνει οι άλλοι.


 


Aπό νωρίς και στο χώρο του αθλητισμού… έπαιζε μπάσκετ 


  


Ομάδα Νικαίας μιας άλλης εποχής… Ο play maker δεξιά στη φωτογραφία είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Τελικά διακρίθηκε αλλού και όχι στο μπάσκετ παρότι οι πληροφορίες λένε ότι είχε πολύ γλυκό χέρι…


Η ΑΕΚ 


 


Η ενασχόλησή του με  το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ, ξεκίνησε το 1992, όταν έγινε ιδιοκτήτης και πρόεδρος του συλλόγου. Αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο της ομάδας το 1993 επιστρέφοντας πάλι το 1994 για να αποχωρήσει τελικώς και από την ιδιοκτησία το 1995. Την περίοδο 1998 – 1999 διετέλεσε πάλι πρόεδρος της ομάδας, υπό την ιδιοκτησία της ENIK Group. Το καλοκαίρι του 2013, ενώ η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αρχικά στη Β' και στη συνέχεια στη Γ' κατηγορία, λόγω πτώχευσης της ΠΑΕ, ο Μελισσανίδης επέστρεψε στα κοινά του συλλόγου.


ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 500 ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ 


Σήμερα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο άνθρωπος που μεσουρανεί στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας. Δεν συγκαταλέγεται, όμως, απλώς στους «top» της οικονομικής ζωής της Ελλάδας, αλλά δίνει πλέον ηγετικό παρόν σε όλο τον πλανήτη. Το ψευδώνυμό που του έχει αποδοθεί είναι "Τίγρης". 


 Συμπεριλήφθηκε για το 2015, στη λίστα του Forbes, με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με περιουσία 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια . Bρέθηκε όμως και στη λίστα με τους 100 κορυφαίους επιχειρηματίες της ναυτιλίας από τη Lloyd's (2013)


Γαλανόλευκο χρώμα στη λίστα 100 κορυφαίων εφοπλιστών
Τον Ιανουάριο του 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τίτλος που δόθηκε για πρώτη φορά από τον 15ο αιώνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος όπως λέγεται εντυπωσιάστηκε από το πάθος με το οποίο μιλούσε για τις μπίζνες. Ούτε ότι του έσφιξε το χέρι με εγκαρδιότητα ο πρόεδρος της Wall Street.Ο Έλληνας επιχειρηματίας κατάφερε να περάσει το κατώφλι των παλατιών και των εμίρηδων. Στις βίλες των κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πετρελαϊκού λόμπι. Τα τάνκερ του, η μητρική εταιρεία Aegean Marine Petroleum και όχι μόνο αυτή, ήταν το διαβατήριό του.Στη ζωή για να πετύχεις χρειάζεται ρίσκο. Αλλά και ικανότητα.


Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει τη φήμη ενός ανθρώπου που συνδυάζει την τόλμη, το ρίσκο και την εκρηκτικότητα. Αν δεν διέθετε τα συγκεκριμένα στοιχεία για τον χαρακτήρα του και την «εργασιομανία», ίσως και να μην είχε καταφέρει να κτίσει μία αυτοκρατορία που αξίζει 6 δισ. δολάρια. Ένα στόλο πάνω από 70 δεξαμενόπλοια. Σταθμούς ανεφοδιασμού πλοοίων με καυσιμα από την Καραϊβική μέχρι το Γιβραλτάρ. Την Aegean Oil με τα 600 πρατήρια βενζίνης στον ελλαδικό χώρο με το μερίδιο του 11% της αγοράς. Όταν οι άλλοι «κουμπώνονται» εκείνος… βλέπει project, ευκαιρίες, επενδύει και τολμά.


Τρανό παράδειγμα η Aegean Power, η εταιρεία που δημιούργησε στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, η ζωή δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Ακόμα και ο πιο επιτυχημένος βρίσκεται πολλές φορές σε δίνη προβλημάτων και παιχνιδιών ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος από την εποχή που πρωτοξεκίνησε με μια μικρή μπάριζα να δραστηριοποιείται στο χώρο των πετρελαιοειδών και των καυσίμων, συνηθίζει να λέει «χτυπήθηκα επτά φορές, για να σηκωθώ οκτώ».Σταθερά στον «αφρό»


Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη Aegean Marine έχει πολλές φορές «ταράξει τα νερά» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και βρίσκεται σταθερά στον «αφρό» με επιθετικές κινήσεις.


Ο αυτοδημιούργητος Δημήτρης Μελισσανίδης έχει προβεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα deals της ελληνικής ναυτιλιακής σκηνής και έχει καταφέρει να «χτίσει» 18 σταθμούς ανεφοδιασμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, στο Γιβραλτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαμπούρη, τον Παναμά, το Χιούστον, στη νευραλγική περιοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου κ.α.


 Η γυναίκα του Τζένη-  30 χρόνια γάμου 


Όταν ρωτούν τον Δημήτρη Μελισσανίδη ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του, εκείνος απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «η οικογένειά μου, η σύζυγός μου Τζένη και ο γιος μας, Γιώργος».Το ζευγάρι έκλεισε πια 30 χρόνια γάμου. Το 2010 μάλιστα γιόρτασαν τη σχέση τους με ένα party στο πολυτελές σπίτι τους στο Πόρτο Ράφτη.

Μετά το λαμπερό party πέρασε χαλαρές στιγμές στην Μύκονο, στην θαλαμηγό του "Toy A". Ο γιος του Γιώργος στα δικά του χνάρια Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, ο 31χρονος Γιώργος Μελισσανίδης, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του ναυτιλιακού ομίλου Aegean. Ο Γιώργος Μελισσανίδης αγαπά την κοσμική ζωή, αλλά έχει πάρα πολλά στοιχεία από τον πατέρα του. Ο Δημήτρης λέγεται ότι είναι απλός, φιλικός, δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους στου έχοντες και μη έχοντες. Μιλάει με όλους, τιμάει τις φιλίες του.  


Η 5ετής φυλάκιση για φοροδιαφυγή το 2014


Μια υπόθεση που απασχόλησε πολύ τον τύπο δείτε τι έγραφε χαρακτηριστικά η Αυγή- avgi.gr


 


"Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Καρράς, που κρίθηκαν ένοχοι για φοροδιαφυγή, καθώς το δικαστήριο οδέχθηκε ότι προκάλεσαν ζημία στο ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων και δασμών.


Πρόκειται για υπόθεση που εκκρεμούσε εδώ και 20 χρόνια, όταν οι δύο επιχειρηματίες ήταν συνεταίροι σε επιχειρήσεις καυσίμων αλλά και συνιδιοκτήτες της ΠΑΕ-ΑΕΚ. Η υπόθεση αφορούσε εικονικούς εφοδιασμούς ποντοπόρων πλοίων με ναυτιλιακά καύσιμα και παράνομη διακίνηση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά κατά το διάστημα 1993-1995 μέσω της εταιρείας πετρελαιοειδών «Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ».


Στην εταιρία αυτή πρόεδρος ήταν τότε ο Δ. Μελισσανίδης και διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Καρράς. Και οι δύο είχαν απαλλαγεί από τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για λαθρεμπορία καυσίμων. Ωστόσο, το Δημόσιο διεκδίκησε τα χρήματα καθώς είχαν εκδοθεί 9 καταλογιστικές αποφάσεις από το Ζ' Τελωνείο Πειραιά. Η δικογραφία παρέμενε στο συρτάρι, καθώς πτυχές της ίδιας υπόθεσης εκκρεμούσαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, το οποίο απήλλαξε τελικά την εταιρεία μόνο για τις 2 από τις 9 καταλογιστικές αποφάσεις του Τελωνείου. Ως εκ τούτου τα χρέη παραμένουν για τις επτά πράξεις.


Ετσι, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Μύτης, πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για τις 7 από τις 9 καταλογιστικές πράξεις, ζητώντας την απαλλαγή για τις δύο πράξεις λόγω της απαλλαγής τους από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από την πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Κουλούρη, ο οποίος επέβαλε στον καθένα από τους δύο κατηγορούμενους, ποινή φυλάκισης 5 ετών, εξαγοράσιμη με 20 ευρώ ημερησίως, Η έφεση θα έχει δυνατότητα αναστολής".  


Πηγές 


avgi.gr


dealnews.gr


paraskinio.gr 


aek.gr


espresso εφημερίδα 


wikipedia 


newsonly.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X