Μελισσανίδης: Από δάσκαλος σχολής οδηγών στους 500 πιο πλούσιους του πλανήτη

Όταν έρχεσαι σε επαφή με τη ζωή του Δημήτρη Μελισσανίδη ένα είναι το συμπέρασμα, ότι τα έχει όλα. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει χρειάστηκε να παλέψει πολύ στη ζωή του ωστόσο σήμερα απολαμβάνει τη θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους του τόπου. Πάμε να δούμε την ιστορία του μέσα από δικές του εκμυστηρεύσεις αλλά και από γεγονότα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης;

 

«Τίποτε στη ζωή δεν είναι εύκολο όταν ξεκινάς, όχι από το μηδέν αλλά από το μείον».

Με τη φράση αυτή απαντά ο 63χρονος επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης σε όσους τον ρωτούν πώς έφτασε ψηλά και πόσο μόχθησε γι’ αυτό. Όπως θυμούνται και σήμερα οι φίλοι του στον Κορυδαλλό και στην Κοκκινιά, όντως ξεκίνησε από το μείον όπως ακριβώς και ο πατέρας του, ο Γιώργος ή Ζώρας Μελισσανίδης. Ο πατέρας του Δημήτρη Μελισσανίδη το 1938 εγκατέλειψε την εστία του στον Καύκασο και βρέθηκε ανέστιος στην Κοκκινιά. Όπως ακριβώς οι Πόντιοι, έτσι κι εκείνος βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη με έναν μπόγο στην πλάτη και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, στην καρδιά. Όλα έχουν τον συμβολισμό τους και την αξία τους, όπως εξελίσσονται στον χώρο και τον χρόνο.

melissanidis-3

Όσον αφορά τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο χώρος ήταν ίσως αυτός που του ταίριαζε περισσότερο. Λαϊκές συνοικίες όπως ο Κορυδαλλός και η Κοκκινιά με αλάνες, παράγκες, σπιτάκια με μικρές αυλές γεμάτες λουλούδια και προσφυγιά. Η οικογένειά του, δε, βίωνε και τη μοναξιά, αφού εκεί δεν είχαν ούτε συγγενείς ούτε φίλους.

Από τα φτωχόσπιτα της Κοκκινιάς πέτυχε στην πορεία της ζωής του που κύλησε σαν παραμύθι με πρίγκιπες και δράκους, τον απόλυτο στόχο. Με ό,τι καταπιάστηκε βγήκε νικητής και κατάφερε από τις επιχειρήσεις του να έχει βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια.

melissanidis-xoros-pontioi

Από την Κοκκινιά στη Wall Street

Ίσως ταιριάζει περισσότερο με σενάριο ταινίας: Τζαμάικα, Αραβικός Κόλπος, Σιγκαπούρη, Κίνα, πετρέλαια, ο ΟΠΑΠ, μάχες και πάλι μάχες έως την καταξίωση. Σε αυτήν τη διαδρομή κέρδισε χώρο και τη μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ. Καταξίωση, αποχώρηση, επανεκκίνηση και όλα υπό τη σκέπη της «Αγιάς Σοφιάς», του γηπέδου που έρχεται να ξυπνήσει θύμησες για τους πρόσφυγες που έστησαν τη ζωή τους στη Φιλαδέλφεια.

melissanidis-aek

Όλα τυλιγμένα με μια κλωστή που άρχισε να ξετυλίγεται από τον Καύκασο για να φτάσει παντού, με τα ματωμένα χρώματα του Πόντου. Γιατί ο Πόντος δεν είναι μόνο τραγούδια, κλάμα και φολκλόρ.
«Το όνομά μου έχει μέλι, έχει όμως και σανίδα. Εξαρτάται από το τι θέλει κανένας από εμένα»! Αυτή είναι η αντρίκια φιλοσοφία της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Κερατσινίου. Των γειτονιών δηλαδή στις οποίες ο επιχειρηματίας ανδρώθηκε, έζησε και τις οποίες εξακολουθεί συχνά να επισκέπτεται. Γιατί είπαμε: Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες του.

Η καριέρα του ως εκπαιδευτής σε σχολή οδηγών

Όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης εργαζόταν ως εκπαιδευτής στη σχολή οδηγών του πατέρα του στη Νίκαια και έκανε μαθήματα με το μίνι κούπερ κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή του. Ξεκινώντας από εκείνο το τιμόνι βρέθηκε να οδηγεί τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

melissanidis-2

To μυστικό της επιτυχίας

Κάποτε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Επίκαιρα, στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ανδριόπουλο:

«Ο πατέρας μου ήταν Πόντιος και αριστερός. Αυτό, για την εποχή εκείνη ήταν αρκετό ώστε να μην προσανατολίζεται κανείς και να μην ελπίζει στο δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει, το δημόσιο δεν το σκέφτηκα ποτέ ως λύση για μένα. Πάντα μου άρεσε ο ανταγωνισμός, η αίσθηση ότι θα αγωνιστείς στην ελεύθερη αγορά, θα σκεφθείς, θα επινοήσεις τις λύσεις που δεν έχει επινοήσει ο άλλος και θα νικήσεις.
Αυτό έκανα στη σχολή οδηγών, που ήταν η πρώτη μόνιμη επαγγελματική μου απασχόληση, αυτό έκανα και αργότερα, όταν ασχολήθηκα με τη ναυτιλία και τα πετρέλαια. Η σχέση που είχα πάντα με τη δουλειά μου, ό,τι δουλειά και να έκανα, δεν ήταν σχέση διεκπεραίωσης και απλής διαχείρισης. Πάντα ήθελα να επιλέγω την καινοτομία, μ’ άρεσαν αυτό που λέμε οι “μπροστινές κινήσεις”. Πρέπει να έχεις μια, ας πούμε, “ερωτική” σχέση με τη δουλειά που κάνεις. Η δημιουργία, η πρωτοπορία, να σκεφθείς και να εφαρμόσεις κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό πριν από τον άλλον, είναι μερικά από τα στοιχεία, από τα λεγόμενα “μυστικά” της επιτυχίας. Πάντα στη ζωή μου προσπαθούσα να κάνω εκείνο που δεν είχαν κάνει οι άλλοι.»

melissanidis-kypelo

Από νωρίς στον χώρο του αθλητισμού…

Στο παρελθόν υπήρξε play maker στην ομάδα Νικαίας μιας άλλης εποχής. Τελικά διακρίθηκε αλλού και όχι στο μπάσκετ παρότι λένε ότι είχε πολύ γλυκό χέρι…

melissanidis-9

Η μεγάλη του αγάπη… η ΑΕΚ

Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ, ξεκίνησε το 1992, όταν έγινε ιδιοκτήτης και πρόεδρος του συλλόγου. Αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο της ομάδας το 1993 επιστρέφοντας πάλι το 1994 για να αποχωρήσει τελικώς και από την ιδιοκτησία το 1995.

Την περίοδο 1998 – 1999 διετέλεσε πάλι πρόεδρος της ομάδας, υπό την ιδιοκτησία της ENIK Group. Το καλοκαίρι του 2013, ενώ η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αρχικά στη Β’ και στη συνέχεια στη Γ’ κατηγορία, λόγω πτώχευσης της ΠΑΕ, ο Μελισσανίδης επέστρεψε στα κοινά του συλλόγου.

 

Ανάμεσα στους 500 πιο πλούσιους του πλανήτη

Σήμερα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο άνθρωπος που μεσουρανεί στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας. Δεν συγκαταλέγεται, όμως, απλώς στους «top» της οικονομικής ζωής της Ελλάδας, αλλά δίνει πλέον ηγετικό παρόν σε όλο τον πλανήτη. Το ψευδώνυμο που του έχει αποδοθεί είναι «Τίγρης».

melissanidis-tiger

Το 2015 είχε συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, με περιουσία 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια . Βρέθηκε όμως και στη λίστα με τους 100 κορυφαίους επιχειρηματίες της ναυτιλίας από τη Lloyd’s (2013).

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τίτλος που δόθηκε για πρώτη φορά από τον 15ο αιώνα.

melissanidis-ekklisia

Δημιούργησε όνομα και στο εξωτερικό

Δεν είναι τυχαίο ότι τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος όπως λέγεται εντυπωσιάστηκε από το πάθος με το οποίο μιλούσε για τις μπίζνες. Ούτε ότι του έσφιξε το χέρι με εγκαρδιότητα ο πρόεδρος της Wall Street.

ougo-tsaves

Ο Έλληνας επιχειρηματίας κατάφερε να περάσει το κατώφλι των παλατιών και των εμίρηδων. Στις βίλες των κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πετρελαϊκού λόμπι. Τα τάνκερ του, η μητρική εταιρεία Aegean Marine Petroleum και όχι μόνο αυτή, ήταν το διαβατήριό του.

melissanidis-7

Στη ζωή για να πετύχεις χρειάζεται ρίσκο αλλά και ικανότητα

Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει τη φήμη ενός ανθρώπου που συνδυάζει την τόλμη, το ρίσκο και την εκρηκτικότητα. Αν δεν διέθετε τα συγκεκριμένα στοιχεία στον χαρακτήρα του καθώς και αν δεν ήταν «εργασιομανής», ίσως και να μην είχε καταφέρει να κτίσει μία αυτοκρατορία που αξίζει 6 δισ. δολάρια. Δεν θα είχε αποκτήσει ένα στόλο πάνω από 70 δεξαμενόπλοια, σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμα από την Καραϊβική μέχρι το Γιβραλτάρ, την Aegean Oil με τα 600 πρατήρια βενζίνης στον ελλαδικό χώρο και με το μερίδιο του 11% της αγοράς.

 melissanidis-5

ploio
Όταν οι άλλοι «κουμπώνονται» εκείνος… βλέπει project, ευκαιρίες, επενδύει και τολμά. Τρανό παράδειγμα η Aegean Power, η εταιρεία που δημιούργησε στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Βέβαια, η ζωή δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Ακόμα και ο πιο επιτυχημένος βρίσκεται πολλές φορές σε δίνη προβλημάτων και παιχνιδιών ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος από την εποχή που πρωτοξεκίνησε με μια μικρή μπάριζα να δραστηριοποιείται στο χώρο των πετρελαιοειδών και των καυσίμων, συνήθιζε να λέει «χτυπήθηκα επτά φορές, για να σηκωθώ οκτώ».

melissanidis

Σταθερά στον «αφρό»

Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη Aegean Marine έχει πολλές φορές «ταράξει τα νερά» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και βρίσκεται σταθερά στον «αφρό» με επιθετικές κινήσεις.

Ο αυτοδημιούργητος Δημήτρης Μελισσανίδης έχει προβεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα deal της ελληνικής ναυτιλιακής σκηνής και έχει καταφέρει να «χτίσει» 18 σταθμούς ανεφοδιασμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, στο Γιβραλτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαμπούρη, τον Παναμά, το Χιούστον, στη νευραλγική περιοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου κ.α.

Η γυναίκα του Τζένη και τα πάνω από 30 χρόνια γάμου

Όταν ρωτούν τον Δημήτρη Μελισσανίδη ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του, εκείνος απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «η οικογένειά μου, η σύζυγός μου Τζένη και ο γιος μας, Γιώργος».

melissanidis-kai-i-gynaika-tou

 

Το ζευγάρι είναι πάνε από 30 χρόνια παντρεμένο. Το 2010 μάλιστα γιόρτασαν τη σχέση τους με ένα party στο πολυτελές σπίτι τους στο Πόρτο Ράφτη. Μετά το λαμπερό party πέρασε χαλαρές στιγμές στην Μύκονο, στην θαλαμηγό του «Toy A».

 

Ο γιος του Γιώργος βαδίζει στα δικά του χνάρια

Βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, ο 33χρονος Γιώργος Μελισσανίδης, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του ναυτιλιακού ομίλου Aegean.

giorgos-melissanidis
Ο Γιώργος Μελισσανίδης αγαπά την κοσμική ζωή, αλλά έχει πάρα πολλά στοιχεία από τον πατέρα του. Ο Δημήτρης λέγεται ότι είναι απλός, φιλικός, δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε έχοντες και σε μη έχοντες. Μιλάει με όλους, τιμάει τις φιλίες του.

Η 5ετής φυλάκιση για φοροδιαφυγή το 2014

Η υπόθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του Τύπου το 2014. Οι κατηγορίες αφορούσαν εικονικούς εφοδιασμούς ποντοπόρων πλοίων με ναυτιλιακά καύσιμα και παράνομη διακίνηση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά κατά το διάστημα 1993-1995 μέσω της εταιρείας πετρελαιοειδών «Πετρέλαια Αιγαίου ΑΕ».

 melissanidis-10
Η υπόθεση εκκρεμούσε για 20 χρόνια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τότε ήταν πρόεδρος της εταιρείας και ο Γιάννης Καρράς διευθύνων σύμβουλος. Μπορεί το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά να είχε απαλλάξει την εταιρεία για τις 2 από τις 9 καταλογιστικές αποφάσεις του Ζ’ Τελωνείου Πειραιά ωστόσο παρέμεναν τα χρέη για τις υπόλοιπες 7 πράξεις.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τόσο ο Δημήτρης Μελισσανίδης όσο και ο Γιάννης Καρράς σε πενταετή φυλάκιση αφού κρίθηκαν ένοχοι για φοροδιαφυγή. Η ποινή ήταν εξαγοράσιμη προς 20€ τη μέρα. Η απόφαση πάρθηκε συνυπολογίζοντας τη ζημιά που προκάλεσαν στο ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων και δασμών.

 

Πηγές : avgi.gr, dealnews.gr, paraskinio.gr, aek.gr, εφημερίδα espresso, el.wikipedia.org , newsonly.gr

Σχετικά άρθρα