Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οδηγός για να μη μπερδεύεστε με το ΦΠΑ: Πώς να αγοράζετε φθηνά με το 13%
Οδηγός για να μη μπερδεύεστε με το ΦΠΑ: Πώς να αγοράζετε φθηνά με το 13% thumbnail

Οδηγός για να μη μπερδεύεστε με το ΦΠΑ: Πώς να αγοράζετε φθηνά με το 13%

«Φρένο» στο αλαλούμ που επικρατεί στην αγορά μετά τις πρόσφατες αλλαγές του ΦΠΑ σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών επιχειρεί να δώσει με νέα εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το ίδιο προϊόν ή η ίδια υπηρεσία μπορεί να προσφερθεί είτε με ΦΠΑ 13% είτε με ΦΠΑ 23% ανάλογα με την μορφή ή τον τρόπο που προσφέρονται στον τελικό καταναλωτή.

Με την εγκύκλιο της η ΓΓΔΕ δίνει νέες διευκρινίσεις και καλύπτει από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα 

Το νωπό χοιρινό σουβλάκι, δηλαδή το τεμαχισμένο σε κύβους ωμό χοιρινό κρέας το οποίο είναι περασμένο σε «καλαμάκι» και πωλείται από το κρεοπωλείο. 

Εφόσον το προϊόν αυτό δεν έχει καμία προσθήκη επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Αν όμως διατίθεται με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο), τότε επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Το εμφιαλωμένο νερό και το ψωμί. Εφόσον αγοράζονται από αρτοποιείο επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13%, αν όμως καταναλώνονται σε εστιατόριο ή άλλο κατάστημα μαζικής εστίασης χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.

Το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης τιμολογείται με ΦΠΑ 13%, ενώ το τυροκούλουρο με 23%. 

Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται κατ' οίκον με την μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. 

Επίσης, στην περίπτωση που παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, η εκπαίδευση αυτή απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ


Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X