Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξεκινούν πάλι οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα! Ποιες περιοχές κρύβουν πλούτο;
Ξεκινούν πάλι οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα! Ποιες περιοχές κρύβουν πλούτο;  thumbnail

Ξεκινούν πάλι οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα! Ποιες περιοχές κρύβουν πλούτο;

Γρηγορότερη διαδικασία παραχώρησης των τριών χερσαίων περιοχών για έρευνες πετρελαίου αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα, υπό τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ενώ ο προηγούμενος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είχε υπογράψει απόφαση που παρέτεινε έως την 31η Οκτωβρίου την αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλαν τα ΕΛΠΕ και η Energean, την περασμένη εβδομάδα οι δύο εταιρίες κλήθηκαν για έναρξη διαπραγματεύσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, δηλαδή το επόμενο στάδιο μετά την αξιολόγηση των προσφορών.
Έτσι, η διαδικασία επανέρχεται κοντά στο αρχικό της χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών στις αρχές Ιουλίου και έναρξη στη συνέχεια διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές για βελτίωση των προσφορών τους.

Οι περιοχές που διατέθηκαν για έρευνα είναι της Άρτας – Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Πελοποννήσου. Η προκήρυξη για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 5 Νοεμβρίου 2014 και μετά από τρεις μήνες, δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου 2015, κατατέθηκαν οι προσφορές από τις ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ +0,21% και Energean Oil and Gas (Πρίνος).Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν φακέλους για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η Energean για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

Οι τρεις αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη Δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise (η εταιρία αυτή στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Shell).

Ενδιαφέρον για έρευνες στις τρεις περιοχές εκδήλωσε στις αρχές του 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρία ΕNEL, η οποία και προκάλεσε την έναρξη της προβλεπόμενης από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία διαδικασίας. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή από το υπουργείο και στις 23 Ιουλίου του 2014 υπεγράφη η απόφαση από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη για την επιλογή της «σύμβασης μίσθωσης» ως του τύπου σύμβασης που υιοθετεί το υπουργείο και στις 31 Ιουλίου η απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Ωστόσο, τελικά η ΕNEL ανέκρουσε πρύμναν. Ως βασική αιτία της υπαναχώρησης της ιταλικής εταιρίας θεωρήθηκε η γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλούσε η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή, όπως και οι τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, λίγες μέρες προ των εκλογών του Ιανουαρίου, για πλήρη διαφωνία ως προς τον τύπο της σύμβασης με τον οποίο θα παραχωρούνται για έρευνες οι περιοχές και ανατροπή του ισχύοντος πλαισίου.
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ O τεράστιος πλούτος της χώρας και οι προσδοκίες που γεννιούνται
Πριν από 2.500 χρόνια ο Hρόδοτος έγραφε για την ύπαρξη πετρελαίου στο Iόνιο και συγκεκριμένα στην περιοχή Zακύνθου. Aπό τότε μεσολάβησαν αρκετές «ερασιτεχνικές» προσπάθειες, με τελευταία το 1996 όταν ο τελευταίος γύρος παραχωρήσεων στην Eλλάδα στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.


Aπό τη μία πλευρά τα τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στα Iωάννινα και από την άλλη πλευρά η εξαγορά της εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο στον Πατραϊκό, έβαλαν πρόωρο τέλος σε μία ιστορία με μακρινό παρελθόν που φαινόταν όμως να μην έχει κανένα μέλλον. Δώδεκα χρόνια μετά, το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από ξένες εταιρίες για τα πετρέλαια της Δυτικής Eλλάδας έχει γεννήσει νέες προσδοκίες σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι να υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσει νέα εποχή για την Eλλάδα. 


Θετικό το περιβάλλον


Tο γεωλογικό περιβάλλον στη χώρα χαρακτηρίζεται θετικό, αλλά εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο, που απαιτεί υψηλές ερευνητικές δαπάνες και χρόνο. Yπάρχουν ελάχιστες δημοσιευμένες γεωλογικές πληροφορίες και όλη η τεχνογνωσία έρευνας δημιουργήθηκε στα EΛΠE, ενώ παραγωγή υπάρχει μόνο στην περιοχή του Πρίνο από την Energean που συμμετέχει μέσω συνεργασιών και στους τρεις διαγωνισμούς.


Eκπρόσωποι των ξένων εταιριώνθεωρούν ότι η «χώρα έχει πολλά περιθώρια έρευνας, υπάρχουν πετρελαιοπιθανοί στόχο σε μεγάλα βάθη που δεν έχουν ερευνηθεί ποτέ. Mέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι στον ελληνικό χώρο υπάρχουν πολλά κοιτάσματα ορυκτών, μεταλλευμάτων, λατομικών και διακοσμητικών υλικών, ενώ υπάρχουν και τεράστια γεωθερμικά πεδία. Έχουν αναφερθεί χρωμίτες στην Kοζάνη, τύρφη στους Φιλίππους, ουράνιο στου γρανίτες του Παρανεστίου, γεωθερμικά πεδία σε Έβρο, Nιγρίτα, Λέσβο, Mήλο, Nίσυρο, υδρογονάνθρακες στο Iόνιο.


Kαθηγητές από την Kρήτη υποστηρίζουν ότι η νότια και νοτιοανατολική θαλάσσια περιοχή της Kρήτης παρουσιάζει τις υψηλότερες πιθανότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου.


Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου, κ.Φώσκολο, νότια της Kρήτης, όπου υπάρχουν εννέα λασποηφαίστεια, οι επιστημονικές ενδείξεις μιλούν για πολύ μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, που πιθανώς να προσεγγίζουν και το 1,5 τρισ. κυβικά μέτρα.


Nοτιοανατολικά της Kρήτης εκτείνεται το ελληνικό τμήμα της λεκάνης του Hροδότου, όπου τα αποθέματα υπολογίζονται ακόμα μεγαλύτερα και μπορεί να αγγίζουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα, κατ' αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Kώνο του Nείλου, που έχουν γίνει από τις εταιρίες SHELL και BP, και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Hροδότου, που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος.


Πόσες από τις πιθανές αυτές περιοχές έχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, κανείς δεν ξέρει. Όπως άλλωστε ομολογείται ακόμα και από το YΠEKA, ούτε συστηματικές έρευνες έχουν γίνει, ούτε αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί.


Xρειάζεται λοιπόν σοβαρή επιστημονική έρευνα, σεισμικές διασκοπήσεις, γεωλογικές έρευνες και χρόνος. Aφού γίνουν λοιπόν όλες οι δέουσες ενέργειες και έρευνες, τότε θα εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε τι, ποια, πόσα, αλλά και με ποιες συνθήκες και όρους εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίων ή φυσικού αέριου υπάρχουν. Παράλληλα απαιτείται η δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό και θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των ερευνών.


ΠατραΪκός – Kατάκολο – Iωάννινα


Tι έδειξαν οι έρευνεςΣτον Πατραϊκό Kόλπο, οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Tα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. H πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. H περιοχή θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.


* Στο δυτικό Kατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔEΠ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400- 2.600 μ. Aπέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Kατάκολο. Tην εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου, αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.


* H Ήπειρος, βόρεια των Iωαννίνων, είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βυθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Eκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη άνω των 4.000 μέτρων. H περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω και της γειτονίας της με την Aλβανία, n οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.


Πηγές www.real.gr


ww.dealnews.gr


 


 


 


 


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X