Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Το οριακά αυξημένο σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Το οριακά αυξημένο σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ thumbnail

Το οριακά αυξημένο σάκχαρο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τα οριακά αυξημένα επίπεδα σακχάρου που σηματοδοτούν τον προδιαβήτη μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών πάσχουν από προδιαβήτη, δηλαδή έχουν επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθεί ότι έχουν διαβήτη.


Ο προδιαβήτης εξελίσσεται σε πλήρη σακχαρώδη διαβήτη στο 70% των περιπτώσεων.


Τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) το πρωί που δίνουμε αίμα νηστικοί κυμαίνονται από 70 έως 100 mg/dl.


Όταν το σάκχαρο είναι επίμονα από 101 έως 125 mg/dl, τότε σημαίνει προδιαβήτης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν κάποιος έχει διαταραγμένη αντοχή στην ινσουλίνη, την ορμόνη που διασπά το σάκχαρο.


Η νέα μελέτη έδειξε ότι ομάδα μεσηλίκων εθελοντών με διαταραγμένη αντοχή στην ινσουλίνη απέδιδαν χειρότερα σε τεστ μνήμης απ’ ό,τι συνομήλικοί τους με φυσιολογικό σάκχαρο.


Οι 150 εθελοντές της μελέτης είχαν ηλικία 55 έως 65 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 60,7 έτη) και δεν έπασχαν από προβλήματα μνήμης.


Οι ερευνητές μέτρησαν την αντοχή στην ινσουλίνη και τους υπέβαλλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) εγκεφάλου.


Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εθελοντών είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ, το περίπου 40% έφεραν ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και το περίπου 5% έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Neurology», η διαταραγμένη αντοχή στην ινσουλίνη σχετιζόταν με φτωχότερη επεξεργασία της γλυκόζης στον εγκέφαλο, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης σχετίζονταν με χαμηλότερο μεταβολισμό της γλυκόζης στο αριστερό μέσο κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.


Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ επηρεάζοντας αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος το σάκχαρο που αποτελεί το κύριο καύσιμό του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπάρμπρα Μπέντλιν, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν, στο Μάντισον.


Ωστόσο, αυτό δεν είναι μονόδρομος, πρόσθεσε. Και εξήγησε πως είναι καλά τεκμηριωμένο ότι με τη βελτίωση του τρόπου ζωής (πιο υγιεινή διατροφή, περισσότερη άσκηση, αδυνάτισμα) ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί και να μην εξελιχθεί σε πλήρη διαβήτη.


Ο διαβήτης αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για άνοια.
Πηγή : Web Only

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X