Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μαύρη Δευτέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση τι λέει ο διεθνής τύπος
Μαύρη Δευτέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση τι λέει ο διεθνής τύπος  thumbnail

Μαύρη Δευτέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση τι λέει ο διεθνής τύπος

Σταθερά πάνω από 22% η πτώση στον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου Ήδη και από την αρχή της συνεδρίασης τα warrants κινούνται προς μηδενισμό με κραχ 90%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών έχουν “κλειδώσει στο -30%.

Η Εθνική καταγράφει πτώση 30% στα 0,84 ευρώ Η Alpha άνοιξε με πτώση -29,81% Η Πειραιώς άνοιξε στο -30% και τα 0,28 ευρώ. H Eurobanκ άνοιξε με απώλειες 29,86% στα 0,1010 ευρώ. 

Οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών δυστυχώς για σήμερα προεξοφλούν ένα μίνι-κραχ λόγω της ανησυχίας που έχει επικρατήσει στους επενδυτές και της αβεβαιότητας για το μέλλον.


Δραματική υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς, μετά από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των capital controls. Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.


O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10.40 διαμορφώνεται στις 615,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,81%.


Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο Limit Down.


Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολκής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.


Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά "πάγωσαν" κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.


Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.


Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:


-Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,


-Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές


-Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους


-Τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.


-Τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),


-Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α


-Τα κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).

Η βουτιά του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων.


 Guardian: Πτώση 23% στην Αθήνα
Για «βαριές απώλειες» κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian, που επισημαίνει και την κατάσταση στις τραπεζικές μετοχές, που παρουσιάζουν πτώση 30%. «Οι παρατηρητές πάντως επισημαίνουν ότι χρειάζεται να περάσουν κάποιες ώρες ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα», σημειώνει η εφημερίδα.


 Telegraph: Η χειρότερη πτώση στα χρονικά
Για τη χειρότερη ιστορικά πτώση του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο κάνει λόγο η Telegraph, που εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά το κλείσιμο επί 5 εβδομάδες.Wall Street Journal: Απώλειες σχεδόν 23%


Το Χρηματιστήριο της Αθήνας πέφτει σχεδόν 23% στο άνοιγμα, ενημερώνει τους αναγνώστες της με έκτακτη είδηση η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, στην ηλεκτρονική της έκδοση. Παρά το γεγονός πως στις ΗΠΑ είναι ξημερώματα (στο άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου), το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που οι συντάκτες αξιολογούν την είδηση ως «έκτακτη».CNBC: Λουτρό αίματος
Για «λουτρό αίματος» κάνει λόγο το CNBC, στο ρεπορτάζ του από την Αθήνα. Οι επενδυτές αναμένουν μια συνεδρίαση γεμάτη απώλειες και αστάθεια, παρατηρεί.BBC: Βουτιά μετά την επαναλειτουργία


Ακόμα και το BBC news αναφέρθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, σχολιάζοντας τη μεγάλη πτώση του 22,87% στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.


El Pais: Ναυάγιο στην ελληνική αγορά


Για «ναυάγιο» στο ελληνικό χρηματιστήριο κάνει λόγο η ισπανική El Pais, η οποία επισημαίνει ότι οι μετοχές που τιμωρούνται πρωτίστως είναι αυτές του τραπεζικού κλάδου.


El Mundo: Η μεγαλύτερη πτώση στην Ιστορία


«Το ελληνικό χρηματιστήριο ανοίγει και πάλι με τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του», αναφέρει το δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo.


 


www.madata.gr


 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X