Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / IKA: Αναδρομική μείωση συντάξεων στα τέλη Αυγούστου
IKA: Αναδρομική μείωση συντάξεων στα τέλη Αυγούστου thumbnail

IKA: Αναδρομική μείωση συντάξεων στα τέλη Αυγούστου

Με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει η παρακράτηση του ποσοστού 6% από τις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Με εγκύκλιό του, το Ίδρυμα επισημαίνει ότι κατά τον ίδιο μήνα, θα παρακρατηθούν αναδρομικά και τα ποσά για τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Η περικοπή των συντάξεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες θα γίνει επί του αρχικού, μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του ΙΚΑ που βγήκε σε συνέχεια της γενικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, με βάση την παρ. 31 του άρθρου 1 του Ν.4334/2015 (Φ.Ε.Κ.80/τ.Α716-7-2015) «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)» ορίζει τα εξής:

Για την ασφάλιση στον κλάδο παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ η εισφορά από 4% επί της συνολικής συντάξεως διαμορφώνεται σε 6%.
Τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015. Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, σύμφωνα με την αριθμ. ΜΠΔΣ/10362/1961/23-4-2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

Συνεπώς, η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΙΚΑ θα ενεργήσει αρμοδίως ώστε να γίνεται κράτηση 6% αρχής γενομένης της συντάξεως μηνός Σεπτεμβρίου 2015, από την οποία θα παρακρατηθούν και τα ποσά που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες, από 1/7/2015, συντάξεις.

Τέλος, είναι γνωστό ότι οι εισφορές κλάδου ασθένειας αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ, ως τον αρμόδιο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, μέσω της γνωστής διαδικασίας χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχη εγκύκλιος για την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις, αναμένεται και από το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ).


Πηγή: real.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X