Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα καυτά ζητήματα στο τραπέζι ήδη από τον πρώτο γύρο της συζήτησης
Τα καυτά ζητήματα στο τραπέζι ήδη από τον πρώτο γύρο της συζήτησης thumbnail

Τα καυτά ζητήματα στο τραπέζι ήδη από τον πρώτο γύρο της συζήτησης


Ο "μαραθώνιος" των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζεται και σήμερα με στόχο την άρση των αποκλίσεων, που διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των συζητήσεων για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν και πάλι με την "τετράδα" των Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντεκλάν Κοστέλο, Νίκολα Τζιαμαρόλι και Ράσμους Ρέφερ στις 11.30 το πρωί, προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές και να γίνει σύνοψη του α΄ κύκλου των συζητήσεων. Με βάση, επίσης, τον σημερινό προγραμματισμό, στις 15:30 θα υπάρξουν επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις 17:30 θα συζητηθούν θέματα Δικαιοσύνης. 

Πεποίθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

Το κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συμμερίζεται εν μέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ταχύτητα στις συζητήσεις. 

Ωστόσο, στην κομισιόν υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

Τα "καυτά" ζητήματα

Παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση τα "αγκάθια" των δημοσιονομικών στόχων παραμένουν, ενώ σήμερα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και η ελληνική πρόταση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα "κόκκινα δάνεια". 

Για το μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε συγκρατημένος, δηλώνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ υπάρχει και διαφοροποίηση μεταξύ των δανειστών και για τις προβλέψεις του ΑΕΠ και για το δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ δεν υπάρχει συμφωνία και για τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές.

Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του μνημονίου, καθώς το κείμενο βάσης για τη συμφωνία προβλέπει να ληφθούν ορισμένα προαπαιτούμενα μέτρα βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. 

Ο "σκόπελος" των εργασιακών

Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα διαπιστώθηκε χθες και αφορά το μέτωπο των εργασιακών σχέσεων. Ενώ η κυβέρνηση μέσω κύκλων της υποστήριζε νωρίς το μεσημέρι ότι εντός του 2015 θα υπάρχει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υπήρξε σιγή ιχθύος για το τι θα ισχύσει για τις ομαδικές απολύσεις και την περιστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Η πλευρά των δανειστών φέρεται να εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστική σε αυτά τα δυο ζητήματα και φαίνεται ότι επιθυμεί άρση όλων των εμποδίων για τις ομαδικές απολύσεις και περιοριστικούς όρους για τις απεργίες. Εδώ αναμένεται η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. 

Τα "κόκκινα δάνεια"

Καμία πρόοδος δεν υπάρχει και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών η ελληνική αντιπροσωπεία ανέλυσε την πρόταση της για να υπάρξουν διευκολύνσεις στους δανειολήπτες και κατά περίπτωση ακόμα και "κούρεμα" δανείων, καθώς και μια συνολική προσέγγιση για τα δάνεια των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών και παράλληλα εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Οι δανειστές παρέλαβαν την πρόταση και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν σήμερα. 

Αποκλίσεις για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων 

Σχετικά με το νέο Ταμείο που θα αναλάβει αποκρατικοποιήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι "υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα".

Οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Ένα ακόμα κρίσιμο μέτωπο είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ζήτημα που συνδέεται με τους δημοσιονομικούς στόχους. Από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μείωση 6% λόγω της επιβολής εισφοράς για την περίθαλψη, ενώ τον Οκτώβριο θα υπάρξει νέα μείωση 6% λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Παράδειγμα: Εφόσον επιβληθεί μείωση λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μια επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 160 ευρώ θα "ψαλιδιστεί" στα 151. Στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων επικουρική σύνταξη των 120 ευρώ θα μειωθεί στα 112,8 ευρώ. 

Ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας χθες στο Mega, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η μείωση στις επικουρικές συντάξεις να ξεπεράσει την αρχική πρόβλεψη του 6% και να ανέλθει ακόμα και στο 10%. 

  Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X