Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εθνικιστές πίσω από τη δολοφονία του Πατριάρχη;

Εθνικιστές πίσω από τη δολοφονία του Πατριάρχη;

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Φανάρι και την Αθήνα την εξέλιξη των ερευνών στην Τουρκία μετά την αποκάλυψη ενός νέου σχεδίου για απόπειρα δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του κ. Βαρθολομαίου που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη των ερευνών και τα όσα αποκαλύπτονται για την υπόθεση. Το περιβάλλον του Φαναρίου τηρεί χαμηλούς τόνους, ωστόσο ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν παραλείπουν να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι η ερευνώμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του κ. Βαρθολομαίου μπορεί να σχετίζεται με την παρατηρούμενη έξαρση του εθνικιστικού φανατισμού στην τουρκική κοινωνία.

Μάλιστα, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο συλληφθείς που κατηγορείται ως υπεύθυνος του σχεδίου δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη φέρεται να σχετίζεται με εθνικιστικούς κύκλους, ενώ κατά καιρούς λέγεται ότι έχει διατυπώσει ακραίες θέσεις που έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε οργανώσεις, όπως αυτή των «Γκρίζων Λύκων».

Άλλο ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι η ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε διαδηλώσεις εθνικιστικών οργανώσεων έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου πολλές φορές οι συμμετέχοντες έφτασαν στο σημείο να κάψουν ομοιώματα με το φωτογραφία του κ. Βαρθολομαίου.

Τις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις στην έρευνα της υπόθεσης παρακολουθούν στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Τουρκία.

Δολοφονία την επέτειο της Άλωσης

Μια συμβολική ημερομηνία τόσο για τον ελληνισμό όσο και για την Τουρκία φέρονται να είχαν επιλέξει για την νέα απόπειρα δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη φερόμενη συνωμοσία για τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις 29 του μήνα ημέρα της 560ης επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από μια ανώνυμη επιστολή που έφθασε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Καισάρειας (Kayseri στα τουρκικά) με την οποία ενημερωνόταν σχετικά με τον τόπο και το χρόνο της πιθανολογούμενης απόπειρας δολοφονίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Serdar Α. κατονομάζονταν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας, ο οποίος και συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές. Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος, υποστηρίζει ότι η Αστυνομία αναζητεί δυο ακόμα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η επιστολή ανέφερε ότι ο πρώτος ύποπτος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο από τις 15 μέχρι τις 20 Απριλίου προκειμένου να οργανώσει το σχέδιο δολοφονίας και αργότερα επέστρεψε στην Καισάρεια, όπου ενημέρωσε τους άλλους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση για τις λεπτομέρειες.

Η αστυνομία συνέλαβε τον κατονομαζόμενο ύποπτο ο οποίος κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από την αστυνομία αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Για το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη υποστήριξε ότι επισκέφθηκε συγγενικά του πρόσωπα ενώ έκανε και έρευνα για να βρει κάποια δουλειά στην πόλη.

«Δεν ξέρω ούτε καν που μένει ο Βαρθολομαίος. Δεν ξέρω τι τίτλο φέρει και τι δουλειά κάνει. Τον έχω δει μόνο από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είχα καμία πρόθεση να τον δολοφονήσω» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία.

Και άλλη απόπειρα

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που τουρκικές αρχές αποκαλύπτουν σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η υπόθεση πλέον μπαίνει στο φάκελο έρευνας δολοφονιών μη μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών στην Τουρκία που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση «Εργκένεκον», ένα ύποπτο εγκληματικό δίκτυο που κατηγορείται για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πηγή www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X