«Ο Θεός ήταν μαζί μας στο Καζάν»

Με το χάλκινο μετάλλιο και την πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στις αποσκευές τους επέστρεψαν τα παιδιά του Θοδωρή Βλάχου από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν. Στις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που η χώρα μας βιώνει, οι σύγχρονοι ήρωες της ελληνικής υδατοσφαίρισης έγραψαν μια ακόμη χρυσή σελίδα για το πλουσιότερο σε διακρίσεις ομαδικό άθλημα στην Ελλάδα.

Έντονη συγκινησιακή φόρτιση, χειροκροτήματα, θαυμασμός και δέος είναι μόνο μερικά από τα έντονα συναισθήματα κατά την άφιξη των διεθνών μας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την ελληνική αποστολή να φτάνει μέσω Κωνσταντινούπολης, αργά το μεσημέρι, μετά από πολύωρη ταλαιπωρία και καθυστέρηση στις πτήσεις. Προεξάρχοντος του προέδρου της ΚΟΕ, κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλου, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας υποδέχτηκε τους Θεούς του αθλήματος, τα παιδιά που με ατσαλένια δύναμη και θέληση απέδειξαν ότι όποιος θέλει, μπορεί. Επιστέγασμα το χάλκινο μετάλλιο, η τρίτη θέση, η ελληνική σημαία να κυματίζει μαζί με την Σερβική και την Κροατική, επιβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα είναι μια από τις κορυφαίες δυνάμεις στο χώρο.Σε ειδική εκδήλωση που περιελάμβανε συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα του αεροδρομίου, οι πρωταγωνιστές της Εθνικής μας μίλησαν για την τεράστια επιτυχία, για τη χαρά που έδωσαν σε όλους τους Έλληνες, αφήνοντας υποσχέσεις για νέες διακρίσεις στο μέλλον.Δημήτρης Διαθεσόπουλος (πρόεδρος ΚΟΕ): «Η συγκίνηση είναι αμέτρητη, δε μπορεί να περιγραφεί. Το αεροπλάνο που μετέφερε την Εθνική μας από το Καζάν, είχε δύο θησαυρούς. Ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, κρεμασμένο στο στήθος τους και τη μεγαλύτερη πρόκριση που μπορεί κανείς να εξασφαλίσει, εκείνη για την Ολυμπιάδα της επόμενης χρονιάς, που θα διεξαχθεί στο Ρίο. Το να ευχαριστήσουμε, να συγχαρούμε αυτά τα παιδιά είναι λίγο. Αυτό που έκαναν είναι θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες προετοιμασίας τους και όσα ζούμε ως αθλητισμός, ως πολίτες, ως έθνος. Ο αθλητισμός δεν είναι ξεκομμένος από όσα βιώνει η πατρίδα μας. Σε αυτή τη γκρίνια, τη ζοφερή ατμόσφαιρα, στην αφερεγγυότητα που μας προσάπτουν, εμείς έχουμε να δείξουμε επιτυχίες και να στείλουμε ένα μήνυμα, πέρα από το αθλητικό. Η Ελλάδα ζει, υπάρχει ,έχει δυναμική, κύρος, αξιοπρέπεια, μπορεί να σταθεί ψηλά πάνω από πολλές χώρες που μας λοιδορούν καθημερινά. Αυτό το μήνυμα έστειλαν αυτά τα παιδιά στον ελληνικό λαό. Αυτά τα παιδιά μας έκαναν περήφανους. Από την καρδιά μου σας ευχαριστώ, ανοίξατε έναν δρόμο για το Ρίο, όπως ο ίδιος πίστευα από την αρχή, πριν φύγετε. Συγχαρητήρια, μας διευκολύνει και στον προγραμματισμό για το πρωτάθλημα αυτή η επιτυχία, καθώς έπεται και το Ευρωπαϊκό στα μέσα του Γενάρη. Σας ευχαριστούμε όλοι, εγώ προσωπικά και το όλο το Δ.Σ της ΚΟΕ. Είστε μια νέα ομάδα, με δίψα και θέληση για διακρίσεις και ο δρόμος είναι ανοικτός μπροστά σας. Σας ευχαριστώ».

Θοδωρής Βλάχος (ομοσπονδιακός τεχνικός): «Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή. Είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους μας. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα που φέραμε και η συνολική μας πορεία στο Καζάν ανεβάζουν την πήχη ψηλά για καλύτερη συνέχεια. Εμείς υπερνικήσαμε όλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε καθημερινά και καταφέραμε κάτι πολύ μεγάλο. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε έτσι. Οι αθλητές, προπονητές δε πρέπει να σταθούμε σε αυτή την επιτυχία και να μείνουμε εκεί. Πιστεύω ότι δεν έχουμε χορτάσει. Μέσα μας ίσως πιστεύαμε ότι θα είμαστε τελικό και όχι να διεκδικούμε την τρίτη θέση. Το αξίζαμε, παίξαμε πολύ καλό πόλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Προσωπικά, με τα παιδιά που δουλεύω μαζι καθημερινά θα ήμουν ευχαριστημένος ακόμη και αν δε παίρναμε μετάλλιο, αλλά θα ήμουν και πικραμένος γιατί πρέπει να αρπάζει κανείς τις ευκαιρίες που δίνονται.Εμείς είχαμε το ψυχικό σθένος, μετά τον ημιτελικό με την Κροατία, να συνέλθουμε και να κατακτήσουμε αυτό το μετάλλιο. Νιώθω ευγνώμων που είμαι εδώ και τιμή μου που είμαι στην Εθνική ομάδα. Αυτή η μεγάλη επιτυχία όμως δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εμένα. Έχουν δουλέψει και άλλοι πριν από εμένα με αυτά τα παιδιά. Εύχομαι πάντως να υπάρξουν και άλλοι προπονητές που θα φέρουν διακρίσεις σε συλλογικό ή σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο που μου εμπιστεύτηκε τις τύχες της ομάδας, τον συνεργάτη μου, κ. Δημήτρη Κραβαρίτη, τον έφορο της ομάδας κ. Δημήτρη Γιακουμάτο που έκανε πολλά πράγματα για να λυθούν προβλήματα, όπως και το Νίκο Μαμούρη που ήταν στην προετοιμασία μαζί μας, αλλά όχι στο Καζάν. Το μυστικό μας ήταν ότι είχαμε όλοι το ρόλο μας και αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας μας. Νομίζω ότι ο Θεός ήταν μαζί μας στο Καζάν».

Χρήστος Αφρουδάκης (αρχηγός Εθνικής ομάδας): «Είναι μια ακόμη τεράστια επιτυχία της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν είναι σύνηθες για τη χώρα μας, στα ομαδικά αθλήματα. Στην ελληνική υδατοσφαίριση η επιτυχία αυτή έρχεται μετά από δέκα χρόνια, κάτι που θεωρώ αδικία, καθώς δε θα έπρεπε να είμαστε τόσο καιρό έξω από τα μετάλλια και την τετράδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Ξεκινά ένας δρόμος πολύ δύσκολος. Μπροστά μας έχουμε δύο τεράστιες διοργανώσεις, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βελιγράδι και τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο. Το θετικό στοιχείο αυτής της ομάδας είναι ότι είχαμε μια ηρεμία και καθένας ήξερε το ρόλο του. Το πλέον θετικό στοιχείο πάντως για εμένα ήταν η εξαιρετική αγωνιστική μας συμπεριφορά, σε σχέση με το μικρό μέσο όρο ηλικίας, βάσει των αντανακλαστικών που δείξαμε και των αντιδράσεών μας. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, βάσει και των οικονομικών συνθηκών. Έχουμε απαιτήσεις από την Πολιτεία να μας στηρίξει και η Πολιτεία πρέπει να έχει από εμάς, με φόντο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες και τον προπονητή μου και εύχομαι να ξαναβρεθούμε εδώ, με μία ακόμη μεγαλύτερη διάκριση, όπως έναν τελικό Παγκόσμιου πρωταθλήματος».Κωνσταντίνος Φλέγκας: «Πριν ένα χρόνο, γυρνώντας από Γερμανία και κάνοντας κάποιες επαφές με την ομάδα του Υδραϊκού δε φανταζόμουν σε καμία περίπτωση ότι αυτή τη στιγμή θα είμαι εδώ. Μετά από μια επιτυχημένη χρονιά, ήρθε μια κλήση στην Εθνική, μια καλή προετοιμασία για όλα τα παιδιά και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Μέσα από τις δυσκολίες προσωπικά, έγινα πιο δυνατός. Χωρίς δουλειά, δε μπορεί να προχωρήσει κανείς. Για εμένα, ήταν η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο προπονητής για τη θέση του τερματοφύλακα, η κλήση στην Εθνική και ένα μετάλλιο σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η συνέχεια επιτάσσει, με χαμηλούς τόνους να συνεχίσουμε με πολύ δουλειά και αρκετή αφοσίωση».Αλέξανδρος Γούνας: «Είναι οι πιο χαρούμενη μέρα της ζωής μου. Είμαι περήφανος που ανήκω σε αυτή την ομάδα και νιώθουμε όλοι μαζί δικαιωμένοι. Η διπλή αυτή επιτυχία αφήνει τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι με σκληρή δουλειά θα φτάσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις, καθώς υπάρχουν οι δύο μεγάλες διοργανώσεις, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το Γενάρη και σαφώς οι Ολυμπιακοί αγώνες».Γιάννης Φουντούλης: «Ήρθε μια διάκριση, η πιο σημαντική και ευτυχισμένη στιγμή στην καριέρα μου, μέχρι την επόμενη που ελπίζουμε να είναι ένα μετάλλιο άλλου χρώματος. Είναι πρωτόγνωρο όλο αυτό που ζούμε. Η ομάδα αυτή οφείλει να φτάσει ψηλά. Έγιναν λάθη σε κάθε επίπεδο, τα προηγούμενα χρόνια, δεν αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε τη μεγάλη επιτυχία στο Μόντρεαλ και για μία δεκαετία παλεύαμε να βρεθούμε ανάμεσα στις 8 κορυφαίες ομάδες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την επιτυχία, πρέπει να παρθούν με μεγαλύτερη σύνεση όλες οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, καθώς δεν είμαστε μια φωτοβολίδα».

Σχετικά άρθρα