Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Η έγκαιρη διάγνωση τριπλασιάζει την επιβίωση στον καρκίνο
Η έγκαιρη διάγνωση τριπλασιάζει την επιβίωση στον καρκίνο thumbnail

Η έγκαιρη διάγνωση τριπλασιάζει την επιβίωση στον καρκίνο

Τα ποσοστά επιβίωσης των ανθρώπων που εκδηλώνουν οκτώ συχνές μορφές καρκίνου είναι τουλάχιστον τριπλάσια όταν η νόσος ανιχνεύεται στα αρχικά στάδια, ανακοίνωσε ο κορυφαίος βρετανικός οργανισμός για τον καρκίνο.


Ανάλυση του Cancer Research UK σε χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι διαγνώστηκαν μεταξύ 1996 και 2000, κατέληξε στο συμπέρασμα πως περισσότερο από το 80% όσων διαγνώστηκαν σε στάδιο 1 ή 2 ξεπέρασαν τα 10 χρόνια επιβίωσης.


Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους διαγνώστηκαν με σταδίου 3 ή 4 καρκίνο, ήταν 25%.


Η διαφορά ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή ανάμεσα στα δύο άκρα της σοβαρότητας της νόσου: απ’ όσους διαγνώστηκαν με σταδίου 1 καρκίνο, το 90% έζησε επί τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά απ’ όσους διαγνώστηκαν με σταδίου 4 μόνο το 5% ξεπέρασαν την δεκαετή επιβίωση.


Οι καρκίνοι που μελετήθηκαν ήταν αυτοί του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστεως, του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, των όρχεων και το κακόηθες μελάνωμα δέρματος, που μαζί ευθύνονται για το περίπου 40% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου.


Περισσότερο από το 25% των κρουσμάτων αυτών των καρκίνων ανιχνεύθηκαν σε προχωρημένα στάδια (στα 3 ή 4).


«Ένας στους δύο άντρες και μία στις τρεις γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι διαφορές στην επιβίωση μεταξύ της έγκαιρης και της καθυστερημένης διάγνωσης δεν είναι διόλου αμελητέες, όπως αποδεικνύουν και τα ευρήματά μας», δήλωσε η κυρία Σάρα Χίομ, διευθύντρια Έγκαιρης Διάγνωσης στο Cancer Research UK.


Τα στάδια


Ο καρκίνος δεν είναι μία ενιαία νόσος αλλά έχει 200 διαφορετικές μορφές.


Άλλες από αυτές αρχίζουν από όργανα του σώματος και αποκαλούνται καρκίνοι των συμπαγών οργάνων και άλλοι από το αίμα και το λεμφικό σύστημα (είναι οι επονομαζόμενοι αιματολογικοί καρκίνοι, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα).


Σύμφωνα με τον Cancer Research UK, για τις περισσότερες μορφές συμπαγών καρκίνων, τα στάδια 1 έως 4 συνήθως σημαίνουν (σε αδρές γραμμές) τα εξής:


* Στάδιο 1: Ο καρκίνος είναι σχετικά μικρός και περιορίζεται μέσα στο όργανο όπου αναπτύχθηκε.


* Στάδιο 2: Ο όγκος είναι μεγαλύτερος και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο απ’ ό,τι στο στάδιο 1, ενώ δείχνει να επεκτείνεται προς τον λεμφαδένα που είναι πιο κοντά του (συνήθως αυτός αποκαλείται λεμφαδένας-φρουρός).


* Στάδιο 3:Ο όγκος είναι μεγάλος, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στους γύρους ιστούς και έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες της περιοχής.


* Στάδιο 4: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα και είναι πλέον μεταστατικός.


Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου απαραίτητη είναι η πρόσβαση και ακολούθηση των προληπτικών τσεκ απ, αλλά και η ενημέρωση γιατρών και ασθενών για τα προειδοποιητικά συμπτώματα που πρέπει να τους ανησυχήσουν, τόνισε η κυρία Χίομ.
Πηγή : Web Only

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X