Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στη Βουλή το πρωί το σχέδιο νόμου για την ψηφοφορία
Στη Βουλή το πρωί το σχέδιο νόμου για την ψηφοφορία thumbnail

Στη Βουλή το πρωί το σχέδιο νόμου για την ψηφοφορία

Το άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας, αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε απόψε για πρώτη φορά δημόσια.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο». Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει στις 09:30 στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και στη συνέχεια – και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετικη ημερήσια διάταξη – θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια. 

Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.

Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής – οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).

Στη συνεδρίαση, στο «στόχαστρο»  βρέθηκε η  Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς της κατάθεση του νομοσχεδίου και της αιτιολογικής έκθεσης για το τρίτο μνημόνιο και υπεραμύνθηκε των κινήσεών της. «Συγκαλώ τη Διάσκεψη και έχω την ευθύνη να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της», ενώ, όπως είπε, θα ήταν άκομψο να υπάρξει σύγκληση του οργάνου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παραστούν. 

Επιπλέον, η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι εκ της θέσεώς της πρέπει να διασφαλίσει ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή όπως προβλέπει ο Κανονισμός.


Real.gr Διάσκεψη Προέδρων αιχμές… από realmedialive 

Αιχμές Κωνσταντοπούλου σε Τσίπρα

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό την πιθανότητα ανοίγματος της Βουλής στο διάστημα 6-16 Αυγούστου που αποφασίστηκε να κλείσει και υπερασπίστηκε τη θέση της για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο για τη συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ενώ λόγο για «αιφνιδιασμό» του σώματος στην κατάθεση του νομοσχεδίου και στο αίτημα της κυβέρνησης να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Επίσης επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή της να συγκληθεί η ολομέλεια την Πέμπτη με την αιτιολογία ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει. 

Η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταστρατήγησε την αρχή της εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμών με την εσπευσμένη κατάθεση του νομοσχεδίου του μνημονίου στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. 

Ένταση υπήρξε μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Νικήτα Κακλαμάνη, του Νίκου Νικολόπουλου, του Σπύρου Λυκούδη για το έγγραφο με το οποίο μέλη της διάσκεψης ζήτησαν την επίσπευση της σύγκλησης της διάσκεψης των προέδρων. 

Στο σημείο εκείνο, εξερράγη ο Νικήτας Κακλαμάνης για το γεγονός ότι η Διάσκεψη, που εξελισσόταν τουλάχιστον ως εκείνο το σημείο σε μονόλογο της προέδρου, μεταδιδόταν απευθείας από το Κανάλι της Βουλής, χωρίς να αποφασίσει σχετικά με αυτό το Σώμα.


Real.gr διάσκεψη προέδρων βουλή ένταση από realmedialive 

Ακολούθως, η κυρία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας επανειλημμένως πως οι υπάλληλοι της Βουλής εργάζονται άυπνοι από χθες προκειμένου να προλάβουν, αναφέρθηκε στο έγγραφο των μελών της διάσκεψης, το οποίο όπως είπε ήταν ανυπόγραφο όταν έφτασε στο γραφείο της, προκαλώντας εκ νέου εκρήξεις από τους παριστάμενους. Πολλά από τα μέλη της Διάσκεψης σημείωσαν με έμφαση ότι είχαν εξουσιοδοτήσει τον κ. Μπαλάφα να προχωρήσει την κατάθεση του εγγράφου στην αρμόδια γραμματεία της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να υπεραμυνθεί της άποψής της, ωστόσο τα μέλη της Διάσκεψης την αμφισβήτησαν, καθώς ανέφεραν πως είχαν δώσει την έγκρισή τους στο έγγραφο. 

Η ένταση οξύνθηκε όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή μετάδοσης της συζήτησης δημοσίως, με πολλά μέλη να κάνουν λόγο για νέο σόου της Προέδρου. κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης ακούστηκαν πολλές εκφράσεις και ειρωνείες.

Ν.Φίλης: Να ανακαλέσει η Πρόεδρος της Βουλής

Θρυαλλίδα θεσμικών παρεμβάσεων καταλόγισε ο Νίκος Φίλης στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις αιχμές της Προέδρου της Βουλής κατά της κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου περί έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας και απροκάλυπτη επιθετικότητα της Προέδρου της Βουλής κατά της κυβέρνησης ζητώντας της να ανακαλέσει τις προηγούμενες δηλώσεις της, λέγοντας ότι εφόσον η Πρόεδρος της Βουλής θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τότε προφανώς δεν μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο. 

<
Real.gr Νίκος Φίλης διάσκεψη προέδρων από realmedialive 

Σε έντονο ύφος πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, του ζήτησε περισσότερη εγκράτεια στις τοποθετήσεις και «λιγότερες παρερμηνείες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες των αρμόδιων επιτροπών νωρίς το πρωί της Πέμπτης, να ακολουθήσει διάσκεψη των Προέδρων και η ολομέλεια να συνεδριάσει από τις 4 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής για την μετατροπή μιας τυπικής διαδικασίας σε «μάχη χαρακωμάτων». 

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν αισθάνεται άσχημα που λέει ακριβώς αυτά που έλεγε ως βουλευτής. 

Θεοχάρης σε Κωνσταντοπούλου: Είστε ο αντιπρόσωπος του Σόιμπλε στην Ελλάδα 

«Κυρία Πρόεδρε σύμφωνα με το άρθρο 61 του Συντάγματος, ως βουλευτής είστε ανεύθυνη. Είναι εγκληματικό να είστε και ως Πρόεδρος της Βουλής. Νομίζω ότι οι στιγμές είναι πάρα πολύ σημαντικές για να χρησιμοποιείτε φθηνά κόλπα και να μην θέτετε την συζήτηση αρχικά επί της διαδικασίας και επί του γεγονότος ότι υπάρχει ζωντανή σύνδεση εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να υπάρχει ζωντανή σύνδεση θα ήταν όμως ενδιαφέρον γιατί δεν υπήρχε και σε άλλες ακροάσεις», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Στην πραγματικότητα είστε αντιπρόσωπος του κυρίου Σόιμπλε στη χώρα μας. Ο κ. Σόιμπλε και εσείς είστε οι μόνοι που δεν θέλουν να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Κάνετε ότι μπορείτε για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο αύριο» πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 Λυκούδης σε Κωνσταντοπούλου: Λέτε συνεχώς ψέματα

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής και στον βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, με αφορμή την ώρα διεξαγωγής της Διάσκεψης των Πρόεδρων και αν ειδοποιήθηκε ο κ. Λυκούδης.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση και κατηγόρησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι ψεύδεται. «Δεν ξέρετε τι λέτε. Λέτε μονίμως ψέματα και ψεύδεστε ασυστόλως», είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λυκούδης. 


Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X