Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η παραδοσιακή μουσική κατακτά τους Ευρωπαίους
Η παραδοσιακή μουσική κατακτά τους Ευρωπαίους thumbnail

Η παραδοσιακή μουσική κατακτά τους Ευρωπαίους

Πρεσβευτές της ελληνικής λαϊκής παράδοσης στο εξωτερικό είναι δεκάδες ερασιτέχνες χορωδοί και χορευτές από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Σκοτία, οι οποίοι παρακολουθούν σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού, μουσικής και παραδοσιακών χορών, στο χωριό Κεράσοβο-Αγία Παρασκευή, στην Κόνιτσα.

Η πρωτοβουλία του εγχειρήματος ανήκει στη δασκάλα τους, Ξανθούλα Ντακοβάνου, η οποία κατάγεται από το χωριό και διδάσκει μουσικοθεραπεία στο πανεπιστήμιο Denis Diderοt-Paris7.

Το σεμινάριο στην Αγία Παρασκευή πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού και οι ερασιτέχνες χορωδοί πραγματοποίησαν την βράδυ της περασμένης Κυριακής, 9 Αυγούστου, μία όμορφη μουσική βραδιά στην πλατεία, με παραδοσιακά τραγούδια και πολυφωνίες από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία, καθώς και μουσικές με κρουστά από την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Την Παρασκευή, 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση, κατά την οποία οι μαθητές του σεμιναρίου θα παρουσιάσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τη βορειοδυτική Ελλάδα και παράσταση σύγχρονου χορού με θέμα τη συλλογική μνήμη, ενώ θα γίνει προβολή παλαιών φωτογραφιών από την περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ντακοβάνου, φιλοδοξεί να «χτίσει» ένα βαλκανικό φεστιβάλ μουσικής και χορού, το οποίο, με αφετηρία το Κεράσοβο, θα περιοδεύει στα χωριά της Κόνιτσας.

Στο σεμινάριο διδάσκουν, επίσης, παραδοσιακά κρουστά ο Λευτέρης Γρηγορίου, σύγχρονο χορό ο Ταξιάρχης Βασιλάκος, παραδοσιακό χορό ο Ανδρέας Σεγδίτσας, ενώ μεγάλη είναι η υποστήριξη των κατοίκων και συλλόγων του χωριού.


Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X