Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Άνοδος θερμοκρασίας. Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία;

Άνοδος θερμοκρασίας. Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία;

Tις επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στη δημόσια υγεία και κυρίως σε γηριατρικούς πληθυσμούς και άτομα με χρόνιες παθήσεις μελετούν ο Έλληνας επιστήμονας Ανδρέας Φλουρής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής και ο Καναδός συνάδελφός του δρ. Glen Kenny (Γκλεν Κένι) από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα, ένας από τους πλέον εξειδικευμένους επιστήμονες παγκοσμίως σε σχέση με τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας στην υγεία πληθυσμιακών ομάδαν υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Φλουρής, ιδρυτής του μοναδικού στην Ελλάδα FAME Lab, μιας ερευνητικής ομάδας που μελετά τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στη φυσιολογία του ανθρώπου, τα τελευταία οχτώ χρόνια συνεργάζεται στενά με τον Καναδό καθηγητή, με απώτερο στόχο την προώθηση των υπαρχουσών και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για διεξαγωγή έρευνας σε διεθνές επίπεδο και παροχή ευκαιριών στους φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων (Θεσσαλίας και Οττάβα) για ανταλαγές προσωπικού.

"Συνεργάζομαι με τον δρ. Kenny σε μια σειρά ερευνών και στη δημιουργία προτάσεων χρηματοδότησης στην Ευρώπη και τον Καναδά, με σκοπό να μελετήσουμε τις επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στη δημόσια υγεία και κυρίως σε γηριατρικούς πληθυσμούς και άτομα με χρόνιες παθήσεις" εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Φλουρής.

Τα επόμενα χρόνια, ο Έλληνας καθηγητής θα επισκέπτεται την Οττάβα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δίνει διαλέξεις και σεμινάρια για διάφορα θέματα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επίσης, ο Δρ. Kenny και τα μέλη της ερευνητικής του ομάδας θα επισκεφτούν τα Τρίκαλα σε διάφορες περιστάσεις. Ο κ. Φλουρής δηλώνει σίγουρος ότι η διεθνής αυτή συνεργασία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΦΑΑ να διεξάγουν προηγμένη έρευνα γύρω από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου και ότι θα παρέχει νέες ευκαιρίες κατάρτισης για τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Όπως αναφέρει ακόμη ο κ. Φλουρής, το εργαστήριο περιβαλλοντικής φυσιολογίας FAME Lab είναι το μόνο, σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, που μελετά το πώς παράγοντες του περιβάλλοντος – όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός, και διάστημα – επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. "Στόχος είναι να παραχθεί έρευνα με κοινωνικό όφελος, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας από τα προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργήσουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες" εξηγεί ο Έλληνας καθηγητής.

Την περίοδο αυτή διεξάγονται μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στη λειτουργία του σώματος. Έτσι, στο άμεσο μέλλον θα καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός, με ακρίβεια, του πώς επηρεάζει η αύξηση της θερμοκρασίας την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την απόδοση των αθλητών. Επίσης, στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που πραγματοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα πριν και κατά τη διάρκεια της θερμοπληξίας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες μεθόδους πρώτων βοηθειών.

Η ερευνητική ομάδα του κ. Φλουρή είναι, επίσης, η πρώτη που εξέτασε τις άμεσες επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι έκθεση για μία ώρα σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος, παρόμοιες με αυτές που συνήθως συναντάμε στα μπαρ/εστιατόρια της Ελλάδας, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή, τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και σε πολλές ορμόνες και λειτουργίες του σώματος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X