Μία γρήγορη ματιά στις ετικέτες των κίτρινων τυριών

<p style="text-align: justify;">Γράφει η Eύα Τσάκου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Tο <strong>κίτρινο τυρί</strong> υπάρχει πάντα στο ψυγείο μου. Έχω συνηθίσει βέβαια και από μικρή να το χρησιμοποιώ κάθε μέρα, γιατί έπαιρνα συνήθως τοστ στο σχολείο, με τυρί και γαλοπούλα. Τότε όμως δεν πήγαινα εγώ στο super market να το αγοράσω, αλλά ο μπαμπάς, υπό την καθοδήγηση βεβαίως της μαμάς, ως προς το τι θα αγοράσει! Εδώ και χρόνια που πηγαίνω μόνη μου στο super market, περνάω αρκετή ώρα μπροστά στο ψυγείο με τα τυριά, γιατί <strong>υπάρχουν πλέον τόσες επιλογές</strong> που …χάνεσαι. Είναι άλλωστε μία από τις πιο standard ερωτήσεις στο γραφείο «<strong><em>ποιο τυρί να καταναλώσω διαιτολόγε μου;</em></strong>».</p>
<p style="text-align: justify;">Κοιτώντας τις ετικέτες, βλέπουμε πολλές <strong>διαφορετικές τιμές</strong> ανά κίτρινο τυρί. Αυτό που προσέχω πάντα είναι οι <strong>θερμίδες</strong>, τα <strong>λιπαρά</strong> (ολικά και κορεσμένα), το <strong>ασβέστιο</strong>, καθώς και αν περιέχει <strong>πρόσθετα</strong> ή <strong>υποκατάστατα</strong> <strong>λίπους</strong>. Πέρα από την ένδειξη χαμηλό σε λιπαρά ή τόσο <strong>% λιπαρά</strong>, θα παρατηρήσετε σε κάποιες ετικέτες ότι γράφει «<strong><em>από αποβουτυρωμένο γάλα</em></strong>» ή «<strong><em>από πλήρες γάλα</em></strong>». Και αυτό λοιπόν είναι ένδειξη για το αν το τυρί έχει χαμηλά λιπαρά. Ίσως είναι προτιμότερο να διαλέξετε μια μέση λύση, δηλαδή τυρί από ημιαποβουτυρωμένο γάλα αγελάδος. Τα κίτρινα τυριά λοιπόν έχουν ένα εύρος από <strong>69 θερμίδες έως και 120 θερμίδες</strong>, <strong>ανά 30 γραμ.</strong> τυριού, με ποσοστό λιπαρών που ποικίλει από το <strong>10% έως και το 33%</strong>. Το <strong>ασβέστιο</strong> που περιέχεται ανά 30 γραμ, μπορεί να <strong>καλύψει το 20-30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου</strong> που χρειαζόμαστε, επομένως είναι μία καλή επιλογή για την υποστήριξη και των ιστών μας!</p>
<p style="text-align: justify;">Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, θα με ρωτήσετε ποιο τυρί να προτιμήσετε. Πέρα από τη γευστική ικανοποίηση, έχει μεγάλη σημασία να κάνετε επιλογές τυριών που στηρίζουν την προσπάθειά σας για καλύτερη και ένα <strong>υγιές σωματικό βάρος</strong>. Ειδικά στην περίπτωση που καταναλώνετε κίτρινο τυρί καθημερινά, μπορείτε να επιλέξετε τυρί με <strong>χαμηλό ποσοστό λίπους,</strong> όπως <strong>το 10%,</strong> που έχει <strong>πολύ καλή γεύση</strong>, και να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και στα γεύματά σας για να τα κάνετε πιο ελαφριά θερμιδικά, όπως για παράδειγμα στη σαλάτα σας αντί για κάποιο άλλο τυρί πλήρες, στα μακαρόνια, στα σάντουιτς κ.ά.</p>
<p style="text-align: justify;">Πάντα βέβαια χρειάζεται <strong>προσοχή στην ποσότητα</strong>- το ότι κάποιο τρόφιμο έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά δε σημαίνει ότι μπορείτε κάθε μέρα να καταναλώνετε όλη τη συσκευασία. Κάντε λοιπόν την καλύτερη επιλογή κίτρινου τυριού, η οποία να στηρίζει την υγεία και το βάρος σας!</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Διατροφή στο medNutrition.gr</p>

Σχετικά άρθρα