Λιπαρά – σύμμαχοι της καρδιάς

<div>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Κι όμως, υπάρχουν είδη λιπών που αγαπούν την καρδιά μας και την προστατεύουν! Ποια είναι αυτά; Πως θα τα αναγνωρίσω; Αρχίζουμε από το βασιλιά της Μεσογειακής διατροφής, τα μονορακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο δημοφιλές στην Ελλάδα ελαιόλαδο, αλλά και στο ταχίνι, το σουσάμι, το αβοκάντο και κάποιους ξηρούς καρπούς.  Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίζεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά.</span></p>
</div>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Ακολουθούν τα πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά ψάρια. Και τα πολυακόρεστα λιπαρά αγαπούν την καρδιά μας, καθώς η κατανάλωσή τους, και ειδικά η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με αυτά, έχει ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας των κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακού επεισοδίου.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Τα ω-3 είναι ουσιαστικά υποκατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών, βρίσκονται όχι μόνο στα λιπαρά ψάρια, αλλά και στο λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς.  Φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Πως θα βελτιώσετε την ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνετε;</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Προσθέστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες και το φαγητό και προτιμήστε το ωμό.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Βάλτε τη μαλακή φυτική μαργαρίνη στη διατροφή σας.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Αντικαταστήστε με μαλακή φυτική μαργαρίνη το αγελαδινό βούτυρο που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική και ως άλειμμα.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Καταναλώστε ανάλατους ξηρούς καρπούς για σνακ ή/ και προσθέστε τους στα γεύματά σας.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Βάλτε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τουλάχιστον μία φορά ψάρι, προτιμώντας κάποια λιπαρή επιλογή, όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η πέστροφα.</span></p>
<p style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman';">Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής<br /></span></p>

Σχετικά άρθρα