Αδυνατίζουν καλύτερα όσοι κόβουν τα λιπαρά και όχι το ψωμί

<p style="text-align: justify;">Ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.</p>
<p style="text-align: justify;">Όπως έδειξε, είτε κόψει κανείς το βούτυρο, το μπέικον και τις κρέμες γάλακτος, είτε το ψωμί και τα μακαρόνια, βάρος θα χάσει αφού θα τρώει λιγότερες θερμίδες.</p>
<p style="text-align: justify;">Ωστόσο όταν κόβει τα λιπαρά, χάνει περισσότερο σωματικό λίπος – και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι σημαίνει πως δύσκολα θα ξαναπάρει τα χαμένα κιλά.</p>
<p style="text-align: justify;">Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», συμμετείχαν 19 παχύσαρκοι εθελοντές, οι οποίοι αρχικά κατανάλωναν 2.700 θερμίδες την ημέρα.</p>
<p style="text-align: justify;">Στη συνέχεια, ακολούθησαν επί δύο εβδομάδες διαιτολόγια που μείωναν τις θερμίδες αυτές κατά το ένα τρίτο, άλλοτε μέσω της μείωσης των υδατανθράκων και άλλοτε μέσω του περιορισμού των λιπαρών.</p>
<p style="text-align: justify;">Έπειτα από έξι ημέρες δίαιτας, οι εθελοντές που είχαν μειώσει τα λιπαρά είχαν χάσει κατά μέσον όρο 463 γραμμάρια σωματικού λίπους, ποσότητα που είναι κατά80% περισσότερη απ’ ό,τι σε όσους είχαν κόψει τους υδατάνθρακες (η μέση μείωση του σωματικού λίπους σε αυτούς ήταν 245 γραμμάρια).</p>
<p style="text-align: justify;">Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «και τα δύο είδη δίαιτας είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, αλλά με την μείωση των λιπαρών μειώνεται περισσότερο το σωματικό λίπος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Χαλ, από το Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη &amp; Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των ΗΠΑ.</p>
<p style="text-align: justify;">Η διαφορά αυτή δεν είναι αμελητέα, διότι η απώλεια σωματικού λίπους είναι το κλειδί για μακροχρόνιοαδυνάτισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.</p>
<p style="text-align: justify;">Και αυτό, διότι σημαίνει αύξηση της αναλογίας άπαχου μυϊκού ιστού στο σώμα – και ο μυϊκός ιστός κάνει περισσότερες καύσεις απ’ όσες το λίπος. Έτσι, δύσκολα παίρνει κανείς τα κιλά που έχασε.</p>
<p style="text-align: justify;">Αντιθέτως, όταν κάποιος χάνει άπαχο μυϊκό ιστό, το σωματικό του λίπος αυξάνεται και οι καύσεις του είναι λιγότερες με συνέπεια, όταν σταματήσει τη δίαιτα, να πάρει γρήγορα τα κιλά που έχασε.</p>
<p style="text-align: justify;"><br /><br /><span style="color: #888888;"><em>Πηγή : Web Only</em></span></p>

Σχετικά άρθρα